HOROLEZKY NA VÝLETY A NA SVAČINKY

ZAHŘEJTE NOHY PŘÍMO OD PODLAHY
2.11.2022
2 SVÁTEČNÍ PODZIMNÍ MENU
4.11.2022

Oplatky plněné čokoládovým krémem s lískovými oříšky jsou samy o sobě pozváním na cesty. Vezmete-li děti i k jejich výrobě, užijete si spoustu legrace už předem...

Pro děti je kutění ve voňavé kuchyni skvělou zábavou. Jejich prstíky jsou často šikovnější, než naše, a dokonce předvedou i víc trpělivosti. Když dětem povíte, že budou míchat a rozlévat loužičky čokolády a k tomu ujídat oříšky, budete je mít kolem sebe raz, dva. A vzhledem k tomu, že výroba oplatkových řezů se musí rozložit do dvou dnů - to kvůli důkladnému vychlazení a zatuhnutí náplně, ani je zvlášť neunavíte.

V závěru práce, kdy je na vás, abyste řezy nakrájeli (to jde ztuha), si děti mohou vzniklé oplatky dozdobit čokoládou, ale také všemožnými cukrářskými zdobítky, vyrobit si na ně malé sáčky na cestu do školy či na výlet a nakonec je nějak vesele pojmenovat. U nás doma jsou to horolezky, protože s nimi razíme na zříceniny a do výšin, kde se nějaká ta kalorie pro podporu unavených těl vždycky hodí.

To vše zvládnete bez pečení, oplatkové řezy vzniknou díky promazání několika plátů cukrářských oplatek, které zakoupíte hotové. Nic náročného. Pochoutka je to převeliká a uvidíte, že ji budete připravovat opakovaně. Chystáte-li právě podzimní slavení, pak se vám recept bude náramně hodit!

Sháníte-li sympatický dětský porcelán - třeba s tématikou ZOO, prostírání nebo příbory, mrkněte k nám na e-shop. Ledacos pro vaše děti máme. Více v galerii pod článkem.

Příprava: 35 minut + chlazení a čokoládování * Získáte: 12 ks řezů

Krém

  • 100 g másla
  • 100 g 60% čokolády na vaření
  • 1 karamelové Salko
  • 80 g lískových oříšků, jemně mletých
  • ¼ lžičky kardamomu, jemně mletého
  • 1 lžíce jemného kukuřičného škrobu Gustin

Řezy

  • 10 dortových neplněných oplatek Avelopa
  • čokoládová poleva

Na dokončení

  • karton se zvířecím potiskem
  • provázek

1. Do malého kastrůlku dejte máslo a rozlámanou čokoládu, vložte ho nad vodní lázeň a zahřívejte. Když se máslo a čokoláda spojí, přidejte karamelové Salko, jemně mleté oříšky, kardamom a směs chvíli prošlehávejte metličkou, až vznikne hladký krém. Nakonec vmíchejte zarovnanou lžíci škrobu a ponorným mixérem vše dokonale prošlehejte. 

2. Vznikne hustý hladký a lesklý, nestékající krém. První oplatku položte na pečicí papír a představte si, že krém dělíte na poloviny. Každou z nich naplníte jeden oplatkový dort se 4 vrstvami krému a 5 oplatkami. Celkem budou dva.

3. První část nalijte na oplatku. Pracovala jsem malou naběračkou, takže jsem měla kontrolu nad potřebnými 8 dávkami. Stěrkou krém rozetřete až do krajů a přidejte druhou oplatku. Postup opakujte ještě třikrát a poslední část krému zakryjte pátou oplatkou. První dort je hotov. Se zbývajícími 5 oplatkami udělejte to samé. Získáte 2 dorty.

4. Nyní oba dorty přesuňte na velké prkénko, druhým prkénkem je zatižte za pomoci těžšího předmětu a to celé vložte do lednice. Nechte je ztuhnout do druhého dne.

5. Pak položte první dort delší stranou před sebe a pevným, a ostrým nožem ho rozkrojte vertikálně v polovině. Každou část rozdělte vodorovně na 3 ks řezů. Z jednoho dortíku získáte 6 horolezek. Stejně rozkrájejte druhý dort.

6. Konce horolezek namočte do polevy nebo do rozpuštěné čokolády s kouskem másla. Nechte okapat na mřížce a řezy libovolně dokončete.

Pro každý dort potřebujete 5 oplatek, to znamená, že je 4× promažete krémem. Celou porci krému tedy musíte rozdělit na 8 částí, protože dortíky budou dva. Když se trefíte, vyjde krém přesně akorát. Pomáhám si malou naběračkou, jedna mi vychází přesně na jednu náplň. Krém je nádherně hustý a nestékavý, takže ho dobře namažete až do krajů oplatek. Samozřejmě pracujte rychle, aby vám příliš neztuhl. 

TIP: Oříšky namelte jemně, krém s karamelem a čokoládou musí být hladký, aby se později oplatky při krájení nelámaly.

Takto vypadá první oplatkový dort, zbývá naplnit ještě druhý a pak už poputují do lednice, aby se řezy druhý den dobře krájely...

... z každého dortu vznikne 6 řezů. Teď už je na vás, jak si je dozdobíte, možností je spousta.

TIP NA PROSTÍRÁNÍ: Malé děti milují obrázkové nádobí s pohádkovými motivy a se zvířátky. Tato jídelní sada má jméno KAMARÁDI Z DŽUNGLE, a obsahuje hrneček, mělký a polévkový talíř. Souprava je vhodná do myčky i do mikrovlnné trouby a dětem z ní bude určitě chutnat.

Oplatkových řezů vyrobíte z naplněných oplatek dvanáct. Jsou to ale velké porce, nakrájejte si je podle svého. Také jejich výšku můžete přizpůsobit svým představám. Na sebe dávám celkem 5 ks oplatek, což je přiměřené, ale především mám spočítáno, že náplň vyjde bezezbytku do dortových oplatek Avelopa s velikostí 24 × 15 cm. Hezkou zábavu!

2 Comments

  1. Valach napsal:

    Tyjooo. To je fakt super recept na sušenky na výlety Vyzkoušíme.

  2. Jana napsal:

    Vyzkoušejte. Funguje to, a nejvíc vás překvapí, že celek jde dobře a úhledně rozkrájet. Pěkné jaro na výletech! :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.