2 SVÁTEČNÍ PODZIMNÍ MENU

HOROLEZKY NA VÝLETY A NA SVAČINKY
3.11.2022
SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY S MÁKEM A MANDLEMI
7.11.2022

Sychravé podzimní dny jsou konečně tady a to znamená ten pravý čas, kdy se s rodinou a přáteli budeme zase potkávat doma. Už víte, co budete vařit?

Chmurný listopad nemám moc ráda. Dny jsou krátké, tma je většinu dne, je pošmourno a zima a sychravo. Snad jediná výhoda je, že má člověk víc času na vaření, protože už se nemůže hrabat v záhonech ani běhat po lesích. A nevím jak pro vás, ale pro mě je vaření celkem příjemná seberealizace – pokud tedy mám pro koho vařit a nemusím, ale chci.

Na některý z listopadových víkendů pro vás mám dvě malá menu, kterými se blýsknete u svých bližních a ještě vás zaručeně bude bavit příprava.

Tak s chutí do toho a půl je hotovo!

MENU Č. 1

Jemné sýrové knedlíčky jsou jako stvořené doplnit silný kuřecí vývar. Připravit dobrý vývar není žádná věda, ale má to i svá pravidla – vše se hezky dopodrobna dozvíte v článku. Co ale možná nevíte je, že kvalitní a silný vývar připravíte i z kostí z pečeného kuřete. I na čerstvý vývar se kosti ideálně předpékají, tak proč nevyužít kosti ze včerejšího oběda? Ušetříte spoustu peněz, polévka chytí jiný šmrnc a přitom bude stejně zdravá a vydatná.

Zní vám kachna s badyánem jako zvláštní kombinace? Taky jsem to tak měla. A to přesně do okamžiku, kdy jsem poprvé ochutnala kachní špízy v čínském koření pěti vůní (five spice), jehož je badyán výraznou součástí. Ta kombinace je totiž dokonalá! Stejně dobře badyán sluší kachním stehnům v následujícím receptu s medem a červeným vínem a navíc listopad je měsíc kachních hodů. Neváhejte a vyzkoušejte.

Tenhle recept na hruškový štrúdl s marcipánem mě doslova okouzlil na první  pohled. Hrušky jsou teď v plné sezoně, hodně pozdní odrůdy ještě můžete jít sbírat na stromy v alejích za městem. Ať už si dáte tu práci s taženým těstem nebo si ji naopak ulehčíte s kupovaným listovým, výsledek bude stát za to. S čím si ale dejte záležet, je krájení hrušek. Pokud je jen nastrouháte nahrubo, nebude to nikdy ono.

MENU Č. 2

Vývar z uzeného masa je skvělý v tom, že jím vždycky zabiju dvě příslovečné mouchy jednou ranou. Masa, ze kterého vývar dělám, je vždycky o dost víc, než je ho do polévky potřeba, takže se dá využít na leccos jiného. Třeba na šunkofleky nebo do halušek. Do vývaru stačí přidat část masa a trochu zeleniny, klidně té, kterou máte zrovna po ruce, a je hotovo!

Pappardelle jsou široké dlouhé nudle, které se dobře navinují na vidličku, takže se vlastně celkem pohodlně jí. Abyste je nejedli suché, je třeba zvolit takovou omáčku, která na ploché nudli dobře ulpí a celou ji hezky obalí. Třeba tuhle houbovou. Recept je to jednoduchý a přitom velmi chutný. Kolegyně Jana je připravovala na španělské pánvi zvané paellera, kterou mám na letošním seznamu přání k Ježíšku. Připište si ji tam taky!

Jsou dezerty, které k sobě žádají šálek dobré kávy, a pak jsou kávy, které vydají za dezert samotný. Tou je i tahle andělská hvězda s vaječným koňakem, zmrzlinou a šlehačkou. V článku se detailně dozvíte i to, jak kávu připravit ve french pressu neboli kafetieře, kterou navíc nabízíme v několika velikostech. 


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.