SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY S MÁKEM A MANDLEMI

2 SVÁTEČNÍ PODZIMNÍ MENU
4.11.2022
KRÁSY LADOVSKÉ ZIMY (NEJEN) DO VAŠÍ LOŽNICE
9.11.2022

Přivítejme svatého Martina, patrona vína, koní a jezdců, jaksepatří. Po opulentním obědě se hodí sladký dezert v podobě plněných rohatých rohlíčků.

Všichni víme, že svatý Martin přijíždí na bílém koni, a na mnoha místech naší země se to vyplní. Počkejme si. Každopádně v pátek začíná svatomartinské veselí a hodování, které se s oblibou probouzí v mnoha krajích a rodinách. Je to hezká příležitost pro setkání a mnozí z nás nepřehlédnou, že svatý Martin je, mimo jiné, patronem vinařů. Jeho svátek je příjemnou příležitostí pro pořádání posvícení, k němuž v prvé řadě patří víno, vypečená husička, a svatomartinské kynuté rohlíky.

V minulých časech bylo co slavit. Končily služby a o Martinu většinou hospodář obnovoval smlouvu svým čeledínům a děvečkám na další rok. Každý, kdo dostal vyplacenou mzdu za celoroční dřinu, měl důvod k oslavám. Většinou k tomu dostávali výslužku - rohlíky ve tvaru zahnutého rohu, který byl odznakem mužské síly, nebo představovaly tvar podkovy, ve vztahu k jezdectví, a také se jim tak říkalo. 

Rohlíky z nadýchaného kynutého těsta se plnily především mákem, ale také rozinkami či řepou. Zůstávám u máku říznutého mandlemi a rumem, a počítám, že se po nich hned zapráší. Připravte si plech a praktický silikonový vál, jehož reliéf vám pomůže vytvarovat těsto do kulatých placek. Balení rohlíčků je snazší, než si myslíte.

Příprava: 90 minut + kynutí * Získáte: asi 30 ks rohlíků, záleží na velikosti

Těsto

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 60 g krupicového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 3 žloutky z vajec M + 1 vejce na potření
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 70 g změklého másla

Náplň

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 150 g máku, čerstvě mletého
  • 50 g mandlí, jemně mletých
  • 60 g krupicového cukru
  • ¼ lžičky skořice, mleté
  • 2 lžíce rumu

1. Mléko mírně ohřejte a polovinu odlijte do misky. Přidejte rozdrobené droždí, plnou lžičku cukru a vše zaprašte moukou. Dobře prošlehejte a v zakryté misce nechte vzejít kvásek.

2. Zbylý cukr, prosetou mouku a špetku soli promíchejte v zadělávací míse, popřípadě v robotu. Přidejte žloutky, citronovou kůru, změklé máslo a zbytek vlahého mléka. Vypracujte vláčné a hladké těsto, a nechte ho na teplém místě kynout 50 - 60 minut.

3. Mezitím si připravte náplň - Mléko ohřejte k bodu varu, přidejte mák, mandle a cukr, a vše dobře promíchejte. V závěru přidejte skořici a rum. Vznikne hustší, ale vláčná a soudržná hmota. Nechte vychladnout.

4. Kynuté těsto, které víc jak zdvojnásobilo svůj objem, rozdělte na 4 části. Z každé postupně vyválejte silnější kolo, které rozdělte rádélkem na 6 klínů. Klínek mírně rozválejte (těsto stále kyne a především poslední dílky by už byly objemné), na širší konec položte asi jako palec silný váleček z máku a klín srolujte od širšího konce ke špici. Aby měly rohlíky pěkné špičky udělejte to dvěma způsoby - buď růžky klínu ohněte směrem k náplni a pak rohlík srolujte, nebo rolujte klínek tak jak leží, a nakonec při vytvarování rohlíku do oblouku špičky prsty smáčkněte k sobě. Nic se nestane, když se rohlík při pečení otevře a ukáže v rozích náplň. V některých krajích se pečou právě tak. 

5. Rohlíky stočené do oblouku (nebo do tvaru podkovy) položte na plech opatřený pečicím papírem. Dejte je dál od sebe, protože v troubě dost nabydou. Přikryjte je utěrkou a nechte je ještě 20 minut kynout. Pak povrch potřete prošlehaným vajíčkem se lžící vody a pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 20 minut. 

Rohlíčky nechte vychladnut na mřížce a podávejte je mírně pocukrované.

Než původně malý bochánek nakyne, připravte si makovo-mandlovou náplň, aby vychladla.

K vytvarování kruhových placek vám dobře poslouží silikonový vál, jehož reliéf s kružnicemi vám pomůže připravit stejné rozměry. Každý klínek ještě jemně rozválejte, protože těsto vám bude pracovat před očima a poslední díly by byly příliš vysoké.

Přesný počet napečených rohlíčků vám nepovím, protože se mi pomalu ztrácely pod rukama. Na mřížce chladnou poměrně rychle, a tak než jsem došla ke třetímu plechu, várka z prvního se rozutekla. Rozhodně jich bylo přes třicet kousků, takže pohostíte všechny návštěvy. Užijte si pečení i slavení :o)

5 Comments

  1. Jarka napsal:

    rohlíčky určitě vyzkouším a už brzo

  2. Blanka napsal:

    Mám zájem se učit nové věci co se týče pečení.

  3. Jana Pippichova napsal:

    Milá Jarko a Blanko,
    zkoušejte a dejte vědět, jak chutnalo! Já jsem v procesu učení celý život a jedno vím určitě, že pořád zbývá ten větší kus :o)

  4. Jarmila Volková napsal:

    i když není Martina upekla jsem svatomartinské rohlíčky těsto nádherný až mě to překvapilo rohlíčky se povedly ale mám je takové trošku naducané protože jsem tam dala hodně máku a ještě mi spoustu zbylo chuťově jsou také výborné děkuji za recept

  5. Jana Pippichova napsal:

    Paní Volková,
    rádo se stalo. Máku není nikdy dost a je moc zdravý, takže kdykoli… Když mi někdy trocha náplně zbyde, hodím ho do palačinky k snídani. Mějte se moc hezky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.