DOMÁCÍ HALUŠKY SE ZELÍM A UZENÝM MASEM

TEXTIL V ETNO STYLU
23.5.2019
PRÁVĚ KVETE ČERNÝ BEZ
28.5.2019

Tradiční pokrmy z jednotlivých regionů opravdu stojí za poznání. Většinou bývají připraveny jen z mála surovin, jsou rychle hotové, a tak je rádi přebíráme do svých jídelníčků.

Halušky s brynzou (soleným sýrem vyráběným z hrudkového ovčího mléka) jsem poznala - jak jinak - na Slovensku. Pije se k nim žinčice (vedlejší produkt při výrobě brynzy), nebo kefír (ten už není z ovčího mléka) a v podstatě kromě brambor, soli a vody do nich nepatří žádné další civilizační vymoženosti. Nicméně od karpatských zemí až po Bavorsko recepty obsahují řadu jednoduchých obměn. Netvrdím tedy, že vám předkládám tradiční recept, ale variantu, kterou připravuji doma, mající trošku méně tuku a do níž přidávám druhou nejčastěji užívanou surovinu, což je domácí kysané zelí.

Zelíčko jste si možná před časem se mnou naložili a právě teď začíná být dobré, i když doporučuji ještě 14 dní vydržet. Nakládala jsem ho začátkem dubna a ty dva měsíce bývají akorát. Místo vyškvařené uzené slaniny dávám doměkka uvařeně uzené maso, a výsledek je zkrátka k ujedení. V tomto případě si můžete dát i sklenici piva, což vám k brynze rozhodně nedoporučuji; proč, to vás jistě napadne :o)

Vaření je jednoduché a chuťově nachytáte každého. Halušky patří k rychlým a snadno připraveným pokrmům, nicméně při vaření naděláte docela dost nádobí. Každou surovinu totiž připravujete zvlášť. Využijte tedy pár vychytávek, které vám usnadní život. Především je tu struhadlo na halušky. Má zarážky, díky nimž ho zachytíte ve vodorovné poloze nad horkou vodou, a pomocí plastového jezdce, do něhož přesunete těsto, rychle vyrobíte halušky přímo do hrnce. Pak je dobré vařit v hrnci nebo v kastrolu, který je široký. Halušky mohou lépe vyplavat na hladinu a snadno je vylovíte ven. Širokou pánev budete potřebovat na prohřátí zelí a masa, pokud si ho uvaříte den předem, abyste měli méně práce. No, a není od věci mít po ruce objemnou mísu, v níž halušky smícháte a naservírujete na stůl.

Zkrátka tuhle dobrotu určitě nebudete dělat jen pro sebe, takže se poohlédněte po pořádné kuchyňské výbavě. Garantuji vám, že vaření halušek si na vás rodina vyprosí častěji.

 

003

HALUŠKY SE ZELÍM A UZENÝM MASEM

Příprava: 20 minut (těsto), celkem 1 hodina * Získáte: 4 porce

  • 500 g vařeného uzeného masa
  • 600 g brambor typu C, čistá váha
  • 200 g polohrubé mouky
  • sůl a černý pepř
  • 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
  • 3 středně velké cibule
  • 200 g kysaného zelí, nebo dle chuti

1. Maso uvařte den předem.

2. Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu.

3. Přidejte mouku, asi lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Těsto promíchejte.

4. Dejte vařit vodu do širokého kastrolu, osolte ji. Mezitím vložte na pánev lžíci sádla a nadrobno nakrájenou menší cibulku. Když zesklovatí, přidejte zelí zbavené šťávy. Promíchejte a duste. Posléze můžete přidat trošku vody z vařicích se halušek.

5. Nad horkou vodu položte struhadlo na halušky a pomocí jezdce nastrouhejte asi třetinu těsta do vody. Ihned ji přiveďte do varu, halušky zamíchejte a vařte 4-5 minut. Jakmile vyplavou na hladinu, nechte je ještě asi 2 minuty provařit. Vyndejte je do horké mísy. Opakujte dle potřeby. Zbývající cibuli nakrájejte na kolečka, rozeberte na kroužky a na druhé lžíci tuku opečte dozlatova.

6. Mezitím, když se ze zelí vyvaří šťáva, přidejte na malé kostičky nakrájené uzené maso a prohřejte ho. Vše přidejte do mísy k hotové várce halušek, promíchejte a ihned podávejte. Jednotlivé porce dozdobte smaženými cibulovými kroužky.

Moje doma naložené zelí má dnes premiéru. Z keramického hrnce Kyseláče jsem odstranila zátěž, a slavnostně jsme ochutnali. Zelí je hodně kořeněné a začalo být krásně kyselé a výrazné. Uzené doporučuji uvařit den předem. Jednak lze vývar zpracovat na výtečnou polévku, a pak druhý den při přípravě halušek nebudete mít tolik práce. Neoblíbené strouhání brambor nahradí robot, případně brambory nastrouhejte na ručním struhadle a je-li třeba, pak je ještě rozmixujte najemno. Mouku dávám polohrubou a její množství tak nějak citem, aby vzniklo těsto akorát husté; vypadá trošku jako na lívance. Také se přidává vejce, jedno asi tak na uvedený poměr, ale nedávám ho. Mám za to, že do původního receptu také nepatří. Na tvarování halušek se vždy používalo speciální síto, jímž se těsto protlačovalo. Dnes si můžete pořídit toto struhadlo, které má navlas stejně velké otvory a těsto se tu vozí sem a tam, přičemž padá rovnou do horké vody.

Tak, tady je struhadlo v chodu a připravuje už třetí várku halušek. Voda by vám v tuto chvíli neměla vařit, aby strouhání nebylo nepříjemné. Struhadlo popravdě nestrouhá, není nijak ostré a těsto je měkké, takže se jen posouvá a prostrkuje dolů. Halušky je třeba hned opatrně promíchat a nechat je vyplavat nahoru. Proto je vhodné mít širokou plochu vody. Nechte je ještě pár minutek provařit a vyndejte je do nahřáté mísy, v níž je dochutíte. Neproplachujte! Mezitím se připravuje zelí a uzené a ještě zbývá osmažit cibulové kroužky.

Přeji dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.