ČERNÁ MEDOVÁ KACHNA S BADYÁNEM

ZTRACENÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
20.2.2020
5 TIPŮ NA MILOVANÉ MUFFINY
25.2.2020

Kachnu je třeba péct zvolna a dlouho. Tato výrazná a výtečná úprava je však docela bez práce.

Zítra končí Masopust průvodem s rozpustilým rejem masek, a pokud dodržujete tradice, je nutno spořádat něco pořádně výživného, než udeří půst. (Více se o tomto zimním svátku dočtete  ZDE.) Nejspíš si v podvečer nebudete péct kachýnku, ale hodí se nabídnout alespoň recept. Dělám ho pokaždé, když chci připravit dobré jídlo a mít přitom volné ruce na ostatní zábavu. Kachna se udělá téměř bez mého přičinění.

Když se mi dostal do rukou k vyzkoušení tento černý pekáč, nemohla jsem opomenout svou oblíbenou úpravu masa s omáčkou z červeného vína, medu a badyánu. Upeklo se v něm moc dobře. Původně jsem myslela, že mám v rukou nějakou zvláštní kameninu se zdrsnělým povrchem. Novinkou pro mě bylo zjištění, že se jedná o tzv. černý porcelán. Pekáč je tradičně silnostěnný a těžký, perfektně vede teplo, takže po vytažení z trouby uchová maso horké. Upečenou kachnu je třeba vyndat, naporcovat, omáčku zredukovat a vše vrátit zpět do tepla. S průběhem vaření jsem byla nadmíru spokojená, jen jsem se obávala drhnutí zapečeného zdrsnělého povrchu. Nic takového se nekonalo, pekáč umyjete odmaštěním a pouhým tahem houbičky.

Ve stejném provedení nabízíme ještě menší zapékací misku a dva typy kulatých mističek na přípravu suflé nebo čokoládového fondantu. Vyberte si; vše naleznete v galerii pod článkem.

Příprava: 30 minut + 2,5 hod pečení * Získáte: 6 porcí

  • 1 menší kachýnka
  • 100 ml červeného vína, polosladkého
  • 60 ml medu (nešidit)
  • 100 ml sójové omáčky, Kikkoman
  • 2 lžičky mletého pepře (také nešidit)
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 1-2 lžičky kukuřičného škrobu

1. V misce prošlehejte víno s medem a sójovou omáčkou do lehké pěny. Vmíchejte pepř. Kachnu naporcujte na 6 kousků.

2. Do suchého pekáčku vložte maso kůží dolů, přelijte omáčkou, maso obraťte kůží nahoru a přidejte badyán. Nemastěte, nesolte. Pekáček dobře utěsněte alobalem a vložte na spodní rošt do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečte 1,5 hodiny bez jakékoli manipulace.

3. Poté alobal odstraňte, maso obraťte a nechte péct ještě minimálně 40 minut. Během této doby maso ještě jednou obraťte, aby končilo kůží nahoru. Často polévejte omáčkou, která se zredukuje.

4. Měkké maso vyndejte, prsa nakrájejte na plátky, zbytek lehce rozdělte na úhledné kousky. Omáčku slijte do kastrůlku. Maso vraťte do pekáče a udržujte v teple. Omáčku zahustěte 1-2 lžičkami kukuřičného škrobu a každému přichystejte porci do mističky. Podávejte s mírně přelitou kachnou a čerstvě uvařenou rýží.

Pouze 5 ingrediencí potřebujete k vytvoření této pochoutky. Podotýkám, že všechny poměry je třeba dodržet, zvláště dobře odměřte med, ať ho není málo. Určitě nemusím připomínat, že pro vyprázdnění odměrky je zapotřebí trochu ji vytřít olejem, aby med vytekl beze zbytku. Pravidlo při vaření s vínem je takové, že byste měli použít dobré a kvalitní víno, a stejnou nebo podobnou značku později podávat i k jídlu.

Je jisté, že kombinace sójové omáčky a vína se postará o tmavé zabarvení masa. Může být dokonce i mnohem černější, záleží na tom, jak často maso po odkrytí alobalu v omáčce otáčíte a pilně poléváte. Důležité je, aby se nakonec kůžička vypekla nad omáčkou.

  • Víno, v němž se nejdříve kachna dusí, se při odkrytí odvaří, a omáčka zhoustne a celkově se zredukuje. Připravujete jídlo, kde nemusíte ani ochutnávat, ani dochucovat; případně omáčku jen mírně zahustěte kukuřičným škrobem.
  • Vařím se sójovou omáčkou Kikkoman - jedná se o japonskou omáčku vyrobenou tradičními postupy. Omáčka vzniká pomalou fermentací vařených sójových bobů a pšeničné pasty se solí pomocí speciálního druhu houby (koji). Fermentaci dokončí přírodní kvasinky, laktobacily a další mikroorganismy. Omáčka Kikkoman má až o 40 % méně soli než ostatní omáčky, jejichž výroba se pomocí moderních metod urychluje. Tyto nefermentované omáčky pak obsahují některé chemické látky.

Nechte si chutnat a během jídla si maso namáčejte v hotové lehce pikantní omáčce. Prostřela jsem na elegantní keramice s označením Natural Latté, k níž si můžete zakoupit také misky, hrnky a dezertní talíře.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.