VELKÝ PRŮVODCE VÝBĚREM ZÁCLON

POCTIVÁ GULÁŠOVÁ POLÉVKA
26.10.2023
HŘEJIVÉ DEKY PRO ÚTULNÝ DOMOV A MNOHO DALŠÍHO
30.10.2023

Výběr záclony je velká věc. Člověk je nekupuje každý týden ani každý rok a naopak se na ně dívá mnohdy řadu let, den co den. U výběru záclony byste proto nikdy neměli dělat kompromis: jakmile vás na vzoru bude něco zlobit, s největší pravděpodobností to nepřejde.

Navíc si představte tu situaci, ze které jsou vlastně jen dvě cesty: buď vás bude štvát navěky, nebo ji nakonec stejně sundáte. Všechna důležitá hlediska výběru proto zohledněte už předem. Mezi ty nejdůležitější patří hustota tkaniny, vzor a jeho rozložení. Důležité také je, za jakým účelem záclonu kupujete, tedy jako moc je vám vidět do oken z ulice nebo od sousedů, či jak moc potřebujete, aby vám šlo do místnosti světla. Záleží také na tom, zda jsou ve vašem hledáčku záclony do kuchyně, záclony do obýváku nebo třeba záclony do ložnice. Ostatně, až budete hledat ty do ložnice, podívejte se i na záložku zatemňovací závěsy, které nyní navíc máme za akční ceny. Mohou se vám ostatně hodit i do obýváku, pokud na stěnu, na které máte televizi, svítí sluníčko.

Pojďme nyní tyto body projít jednotlivě, ať vhodnou záclonu vyberete na první dobrou!

Na našem e-shopu najdete hotové ušité záclony, které můžete prostě jen vybalit a rovnou pověsit. Nabízíme je ve dvou velikostních verzích: klasická záclona na okno má rozměry 350 x 160 cm, které jsou vhodné pro okna široká 140–175 cm, a jako balkonové komplety.

Záclonu je vhodné zavěsit asi 10 cm nad okno, končit by měla na úrovni parapetu nebo nad topením. Že je ta vaše okna příliš dlouhá? Ani tak ji není třeba nijak šít a zkracovat, stačí horní pevný okraj rovnoměrně přehnout po celé šířce.

56041_zaclona_okno_k7164_eshop-a

Pro dostatek světla

Není, kdo by vám viděl do oken, a záclonu tak můžete mít vlastně jen pro parádu? Pak si můžete blahopřát a zvolit záclonu s jen lehkým vzorem, která bude celou svojí plochou propouštět všechno světlo dovnitř. Takové záclony jsou velmi vzdušné, pohledově lehké a hodí se do každého interiéru.
zaclona_okno_51780_51781_4328_b (1)

S bordurou

Bordura se říká ozdobným pásům na tapetách, látkách i záclonách. Na těch se hodí do oken, jimiž potřebujete propustit dovnitř co nejvíc světla, ale zároveň potřebujete, aby do "obytné výšky" místnosti nebylo zvenku příliš vidět: bordura odstíní jen tu spodní část okna. Oceníte je v obytných místnostech jako kuchyně, obývák nebo dětský pokoj.
zaclona_okno_50784_50785_z006_b

S velmi hustým vzorem

Jejich výhodou je, že přes ně dovnitř opravdu není vidět, nevýhodou, že nepropustí ani mnoho světla dovnitř. Záclony s hustým vzorem jsou proto skvělé do ložnice nebo do oken, kolem nichž prochází velké množství lidí a vy je proto potřebujete odstínit. Pokud se jedná o obytnou místnost, volte aspoň světlejší závěsy, aby pokoj aspoň opticky nepůsobil úplně temně.
zaclona_okno_54313_54314_4098_b_z1

S obloukem

Úplným opakem záclony s hustým vzorem jsou ty s obloukem, které uprostřed okna sahají jen asi do 1/3 jeho výšky. Někomu pohled kolemjdoucích do jeho oken nevadí nebo tam kolemjdoucí prostě nejsou. Ocení je i majitelé domácích mazlíčků či dětí, kteří rádi sledují dění na ulici, nebo ti, kdo na oknech mají hodně květin.
 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.