ZÁCLONY, KTERÉ STAČÍ JEN POVĚSIT

PŘEJEME VÁM KRÁSNÉ PRÁZDNINY
30.6.2021
MRAZENÁ JOGURTOVÁ TERINA
12.7.2021

Víte, co jsou hotovky? Rozhodně nejde jen o rychlá jídla z polotovarů. Řeč bude o hotových záclonách, které stačí jen protřepat a pověsit na okna.

Mít hezkou domácnost, která nedá tolik práce, to je samozřejmě těžký úkol. Třeba údržba oken je spojená s řadou činností, které na nás dotírají stále dokola. Spoustu pozornosti vyžadují květiny na parapetu, často zašpiněná okna plná pylů a nečistot, a v místnostech šednoucí záclony. Ale všechno lze zvládnout, když je práce kolem rostlin koníčkem, pořídíte-li si na skla vysavač na mytí oken zcela eliminující veškerou námahu, a krajkové záclony si pořídíte hotové, bez nutnosti úprav a se snadnou údržbou.

Pokud vám vyhovují rozměry záclon i balkonových kompletů připravených pro běžnou velikost oken, vyzkoušejte nabídku našich hotovek z e-shopu, kde naleznete velkou spoustu drobných i robustních dekorů. Pro místnosti, kde je zapotřebí zastínění, je dobré mají-li textilie hustě rozložený vzor, který vnitřní prostor jemně uzavře. A naopak, tam, kde necháváte často svá okna volná, pořiďte si záclony s nenápadným dekorem a jednoduše je stáhněte k jedné straně. K tomu, aby všechno správně fungovalo, potřebujete jenom tyč s kroužky a žabkami, a záclony s pevně zatkaným okrajem, které se budou po tyči volně pohybovat.

Hotové žakárové záclony mají nejrůznější tvar - jejich okraj například zdobí zoubkované prolamování, lunetové vykrojení, k dostání jsou i vitrážky. Všechny jsou zhotovené z materiálů, které se jen minimálně mačkají a po praní si dlouho zachovávají svůj čistě bílý odstín. Pro bezchybné praní nabízíme bezfosfátový bioaktivní prací prášek Qualt s vysokou prací a bělící účinností a svěží vůní (viz galerie pod článkem). Zda vám budou vyhovovat rozměry hotových záclon, zjistíte z následujících informací:

 

Jaká by měla být šířka a délka záclony?

Při výběru správného rozměru záclony je třeba k velikosti okna připočítat výšku garnýže nebo záclonové tyče. Ideální umístění záclonové tyče je 10 cm nad oknem. Hotové záclony o rozměru 350 × 160 cm jsou určeny na okno, jehož šířka včetně 15 cm přesahů po obou stranách činí 140 – 175 cm.

zaclony-nakres-2019-1 (1)
zaclony-nakres-topeni-2019-2

 

 

Běžná délka záclony sahá buď po parapet (A) nebo těsně nad topení situované pod oknem (B). Délku změřte od žabek směrem dolů k požadovanému bodu.

Pokud je záclona delší než potřebujete, upravíte ji velmi jednoduchým způsobem bez nutnosti šití. Horní zatkaný okraj podélně přehněte, abyste dosáhli potřebné délky. 

004vyrez

MARIANNA

romantická záclona s motivy ptáků

Všechny hotové - neboli kusové záclony - jsou střižené přesně na míru, mají začištěné okraje ukončené pevným, hustým tkaním, takže se nezvlní. Podobné modely není třeba nijak upravovat, stačí je jen rozbalit a pověsit. Před objednávkou si však proměřte jejich tvar podle předcházejících informací.

Záclona MARIANNA je zakončena vysokou bordurou a v krajce se opakují motivy ptáků. Celková plocha má hezkou symetrii i rozložení vzoru. Protože drobnějším a pravidelně se opakujícím vzorům sluší nařasení, můžete si záclonu převázat stuhou, která ještě víc podtrhne její romantický ráz. Záclony nabízíme v provedení na samostatné okno i jako balkonový komplet. Stuhu zpevněte podšitím, na jejím okraji vypracujte poutko a přišijte knoflík.

ZÁCLONA MARIANNA SE ŽAKÁROVÝM VZOREM, rozměry 350 × 160 cm

veronika

VERONIKA

žakárová záclona se zoubkovaným okrajem

Pokud jste si někdy šili záclony, tak víte, jak je to nepříjemná práce. Stroj se trefuje do prázdných okének a správně váže nitky, jen když je perfektně seřízen. Jakým potěšením vám bude nákup hotových záclon, s nimiž tahle práce odpadá. Pokud dané rozměry vyhovují vašim oknům, je vyhráno. Těm nejběžnějším se záclony přizpůsobí bez problémů, navíc takovéto záclony s vysokou zoubkovanou bordurou můžete pověsit různě, aniž by působily jako krátké. Zoubkování totiž působí dobře, i když se vznáší kousek nad parapetem. Bordura je nápadná a má za úkol záclonu vizuálně zatížit a dozdobit, takže je příjemné vnímat ji v celé kráse.

KVĚTINOVÁ ZÁCLONA VERONIKA pro samostatné okno i jako balkonový komplet 

karolína

KAROLÍNA

záclona se vzdušným dekorem

Záclony se v každé místnosti potkávají s celou řadou dalších textilních materiálů. I když zvolíte neutrální bílou a skloubení textilií v prostoru si tak zjednodušíte, okna se hodně zvýrazní a výběr vzorů záclon opticky ovlivní proporce celé místnosti. U záclon bývá dekor podřízen tomu, jak moc se chceme oddělit od okolního světa. Potřebujeme-li výraznější zastínění, případně si přejeme zamezit pohledům dovnitř, pak je vhodné vybrat výraznější dekor a naopak. Polyesterová záclona KAROLÍNA nabízí obojí. Horní část je díky řidším žakárovým liniím transparentní, spodní část nabízí zastínění.

ZÁCLONA KAROLÍNA s rozměrem 350 × 160 cm, též ve vitrážkovém provedení

henrieta

HENRIETA

záclona s bohatým květinovým vzorem

Žakárová záclona HENRIETA dobře vyhovuje plánu okna výrazněji zastínit. Tomu odpovídá výběr robustního dekoru hustě tkané krajky. Nemačkavé materiály z umělých vláken se předhánějí výtvarným ztvárněním květinových i geometrických vzorů. Spolehlivě se podílejí na rozptylování přímého denního světla pronikajícího do místnosti, přičemž zastiňují pohledy směrem dovnitř. Hustota vazby a řasení však musí být úspornější, aby se celoplošný vzor nerozbil, takže platí, že čím nápadnější krajku zvolíte, tím méně ji budete řasit.

ŽAKÁROVÁ ZÁCLONA HENRIETA, 350 × 160 cm, v nabídce také jako balkonový komplet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.