MRAZENÁ JOGURTOVÁ TERINA

ZÁCLONY, KTERÉ STAČÍ JEN POVĚSIT
7.7.2021
4x LETNÍ ZAVAŘOVÁNÍ NASLADKO
13.7.2021

Ovocný dezert, který drží pohromadě sezonní ovoce, smetana a jogurt, bude v horkých dnech tím pravým osvěžením, které můžete nabídnout dětem i návštěvě.

Teriny znáte možná připravené z hrubě mletého masa, bylinek, hříbků a koření. Vždy se jedná o vybrané pochoutky, které získaly své pojmenování podle nádoby z kovu, porcelánu nebo kameniny, v níž se zapékají. Formy mají víko a často jsou podlouhlého tvaru, aby se pokrmy daly nakrájet na úhledné porce. Jedná se o typicky francouzský předkrm podávaný většinou k vínu. 

Uprostřed horkého a bouřlivého léta vám však nenabízím masovou pochoutku, ale lehký, nepříliš sladký dezert z čerstvého ovoce, které vám právě dozrává na zahrádce. Pokud máte rádi tvarohové zmrzliny, pak si zcela jistě pochutnáte. Našlehaný krém zamrazte v podobně tvarované formě. Využila jsem k tomu plechovou formu na srnčí hřbet, z níž dezert pohodlně vyklopíte ven. Formy na srnčí hřbet víko nepotřebují, zato mají různé tvary s více či méně ozdobným povrchem. V závěru článku naleznete nejrůznější typy forem na pečení slavnostních moučníků, ale ne všechny jsou vhodné do mrazicího boxu. Pokud chcete získat zcela univerzální formu pro pečení a mrazení, pak se zaměřte na výrobky z borosilikátového skla, které je velmi odolné (od +300 do -40 °C), nebo se rozhodněte pro jednoduchou formu z pocínovaného plechu či silikonu.

004ctverec

BÍLÝ STROJOVĚ VYŠÍVANÝ BĚHOUN

V neposlední řadě vás chci upozornit na bílý, strojové vyšívaný běhoun, na němž jsem prostírala. Je zhotovený z polyesteru, takže se po vyžehlení nemačká a po vyprání si zachová svou sněhobílou barvu. Nabízíme ho ve velikosti 40 × 110 cm. 

Příprava: 30 minut + mrazení * Získáte: 10-12 porcí

  • 2 bílky
  • 3-4 lžíce krupicového cukru
  • 500 g smetanového jogurtu, 10%
  • 300 g bobulového ovoce s největším podílem jahod, pak malin a borůvek
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • rybíz na dozdobení
  • olej ve spreji
  • alobal

1. Bílky ušlehejte do polotuha, pak začněte přidávat cukr po lžících a každou porci dobře zašlehejte. Ve výsledku by měl vzniknout tuhý a lesklý sníh.

2. Do větší plastové mísy dejte jogurt, hrst ovoce si dejte stranou a zbytek přidejte k jogurtu. Ovoce zakapejte limetkou, přidejte bourbonskou vanilku a promíchejte. Opatrně vmíchejte všechen sníh s cukrem a vzniklou hmotu vložte na 2,5 hodiny do mrazáku.

3. Mezitím vystříkejte formu olejem a potáhněte ji kouskem alobalu. Pak vyndejte jogurtovou směs z mrazáku a ponorným šlehačem ji prošlehejte na hladkou hmotu. Vmíchejte do ní zbylé kousky ovoce - borůvky a maliny vcelku, jahody pokrájené na větší kusy.

4. Směs vlijte do formy s alobalem a nechte ji mrazit do druhého dne. Před podáváním nechte ovocnou terinu povolit a po 5-10 minutách (podle teploty okolí) ji vyklopte na připravený tác. Po chvíli ji můžete nakrájet na silnější plátky a jednotlivé porce dozdobit ovocem.

Jakkoli máte hutný a tučný jogurt, přesto je důležité, abyste vytvořili pevný sníh, který ve výsledku vytvoří nadýchanou hmotu. Do zpevněných bílků přidávejte cukr po lžících a každé množství dobře zašlehejte. Použijte co nejjemnější krupicový cukr a nepřestávejte šlehat, dokud sníh nebude tuhý a lesklý. Zkrátka - musí se dát krájet, jak se říká. Zda se cukr v bílcích dokonale rozpustil zjistíte tak, že ušlehaný sníh promněte v prstech. Jakmile cítíte krystaly cukru, ještě šlehejte. Cukru dávám pouze 3 lžíce, ale upozorňuji, že terina není příliš sladká. Pokud máte dostatečně vyzrálé ovoce, je to podle mě dostačující a výsledná chuť je perfektní. Pokud však víc sladíte, přidejte do sněhu 1 lžíci cukru.

Ovocná hmota je nadýchaná a celé kousky ovoce, které do ní nakonec ještě vmícháte, se vám bez špejle ani nepodaří potopit. Formu jen lehce vymažte olejem a vyložte alobalem. Čím jednodušší tvar zvolíte, tím snáze se vám bude pracovat. Tahle kovová forma je společníkem mé kuchyně spoustu let. Stále vypadá jako nová a perfektně slouží jak pro výrobu paštiky, tak i pro slavnostní pečení.

Pro fotografování mražené teriny jsem si vybrala den s třicetistupňovou teplotou v domnění, že to bude osvěžující práce. Ale nějak mi nedošlo, že jednotlivé porce potečou pod rukama, a že mě bude fotograf pořádně prohánět. Ale nakonec si všichni zúčastnění pochutnali. I vám přejeme dobrou chuť a pěkné léto :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.