4x LETNÍ ZAVAŘOVÁNÍ NASLADKO

MRAZENÁ JOGURTOVÁ TERINA
12.7.2021
5 NÁPADŮ PRO DOMÁCÍ VÝROBU SVÍCNŮ A SVÍČEK NA LÉTO
13.7.2021

Příroda nám nabízí množství sladkých plodů, z nichž si většinu můžeme zavařit na zimu. Tahle užitečná činnost je pro mnohé z nás i prima letní zábavou.

Džemy, želé, povidla a jiné dobroty jsou pravými poklady. Ve zbývající části roku bývají cennou surovinou při přípravě celé řady výtečných pokrmů. A že si dokážeme vymýšlet! Z ovoce vytváříme bezpočet chuťových variací, nezřídka pokřtěných trochou alkoholu, voňavým kořením i bylinek. Ovocné želé a marmelády jsou pak výborné k toustům a sýrům, k vařené šunce i ke sladkým dezertům. V neposlední řadě se sklenice s lákavým obsahem stávají skvělou pozorností pro blízké přátele. 

Dnes se nedá říct, že zavařování je levnou záležitostí, pakliže vaše zahrada neoplývá nadúrodou. Ovoce určené k zavařování musí být zralé a sladké, a především zdravé, bez jakékoli nákazy. Vyplatí se kupovat jen malá množství kolem 1-1,5 kg, která rychle a efektivně zpracujete za jeden večer. Vyzkoušíte si tak celou řadu receptů a zavařování vás bude bavit. Nakonec se ve spíži sejde velká rozmanitost lahodných sladkých pomazánek, s nimiž budete v kuchyni čarovat až do jara.

Jahody s rebarborou patří k sobě už od dob paní Dobromily Rettigové. Ne vždy to tak vyjde, aby na zahrádce uzrály jahody a rebarbora byla ještě vhodná ke sklizni. Nicméně, když se to podaří, stojí zato mít tento recept v zásobě. Je pravda, že všechny dobroty s rebarborou jsou dost kalorické, protože její kyselost vyvažujeme cukrem. Nezbývá, než si dát výtečný džem hned po ránu a pak ho během dne vysportovat. Naštěstí je čas prázdnin, a tenhle plán je uskutečnitelný.

Majitelé domácích pekáren na chleba vědí, jak šikovně tento přístroj usnadní práci i při zavařování. Stačí jen ovoce s cukrem svěřit pekárně, aby ho promíchala a provařila. Jedinou práci budete mít s rozkrájením větších plodů, ale to je tak asi vše, co musíte připravit. Meruňkový džem budete mít do hodinky a půl ve sklenicích. Myslíte-li už teď na drobné dárky pro přátele, pak si pořiďte sadu odekorovaných skleniček (viz galerie pod článkem), s nimiž bude vaše pozornost dokonalá.

Alkohol k ovoci chuťově pasuje. V mnoha případech se ho přidává jen velmi malé množství, takže se v džemech a marmeládách ztratí. Například lžičku rumu přidávaly naše babičky pod celofán povidel, aby podpořily jejich zakonzervování. Někdy je v receptech alkoholu víc, a to v případech, kdy svou nezaměnitelnou chutí dává celku výraz. Tak je tomu i v případě italského mandlového likéru Amaretto, který v broskvích s vanilkou nepřehlédnete.

4

rybíz + sekt


O tom, že vánoční cukroví s domácí rybízovou zavařeninou je přece jen nesrovnatelně lepší, než s kupovanou, vás jistě není třeba přesvědčovat. Granátově zbarvené kuličky rybízu jsou ceněnou surovinou pro naše zdraví a je ideální tohle krásné ovoce sníst čerstvé. Pokud si neporadíte s jeho kyselostí, nezbývá, než ho schovat pod víčka na zimu. Protože plody jsou plné zrnek, je třeba pracovat s tepelně zpracovaným pasírovaným nebo odstředěným ovocným pyré. Obvykle v želé nějaké to zrníčko zbude, ale to dělá rybíz rybízem. Pokud vyrábíte rosol, a přejete si mít ho čirý, nechte surovinu prokapat (nejlépe přes noc) přes mušelínem vyložené sítko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.