RANNÍ REBARBOROVÝ DŽEM S JAHODAMI

DOMÁCÍ PRACÍ PRÁŠEK A ZMĚKČOVAČ RUČNÍKŮ
14.5.2020
BABSKÉ RADY DO NAŠEHO STOLETÍ
20.5.2020

Předzvěstí úspěšného dne je výtečná snídaně. Dopřát si ji z české úrody můžete už nyní.

Je to tak, rebarbora je v plné síle a v nejlepším období pro sklizeň. Jistě nemusím připomínat, že koncem června její sláva končí, protože rostlina ukládá příliš kyseliny šťavelové, s níž si naše těla nemusejí poradit. Škodí totiž ledvinám a napomáhá tvorbě kamenů. Ale tento úvod jsem rebarboře nechtěla připravit. Mnozí z nás její nenapodobitelnou chuť zbožňují, a v malé míře si ji v tomto čase dopřát můžeme.

Všechny dobroty rebarboru obsahující jsou pěkně kalorické, protože její kyselost v pokrmech vyvažujeme cukrem. Tím pádem je dáno, že i ony můžeme konzumovat omezeně, řekněme spíš - svátečně. Konec konců s rebarborou se také nepotkáte každý den (pokud ji nepěstujete na zahrádce), takže se jí nepřejíte. Právě teď je její čas a vaše chutě nastartované na nedostižné koláče, dortíky s francouzským křehkým těstem a sladkokyselé džemy, si nenechte ničím zastínit. Zvláště zavařeniny si můžete uložit na zimu, a to je totéž, jako mít ve spižírně poklad.

Když píši o džemech a marmeládách, většinou vidím zdvižený prst - zase ty hromady cukru! Ale neznám nikoho, kdo jí marmeládu lžičkou, a pokud si dopřejete jednou za čas nedělní snídani s máslovým toustíkem do postele, tak zle na tom vaše zdraví nebude. Když už jsem u snídaně - všechny talířky a hrnky je třeba bezpečně donést na místo. Dávám přednost tácu s vysokými okraji, protože i když se obsah trochu zakymácí, nesjede do polštářů. Můj poslední elegantní úlovek z našeho e-shopu vidíte na fotografii.

A jak se zde (téměř tak) praví - i vám vykouzlí káva a sladký džem úsměv na tváři!

Příprava: 30 minut + odležení a vaření * Získáte: 5-6 malých sklenic

  • 500 g rebarbory, očištěné
  • 500 g jahod
  • 100 g rozinek
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • 750 g krupicového cukru
  • želírovací přípravek 1:1 (pektin)
  • šťáva z 1 citronu

1. Pevné umyté řapíky rebarbory zbavte povrchových vláken a nakrájejte je na plátky (široké řapíky na kostičky). Oprané jahody rozkrájejte na hrubé kusy. Rozinky namočené do horké vody vymačkejte a naložte do rumu.

2. Nakrájenou rebarboru a jahody vložte do širokého kastrolu, přidejte cukr a želírovací přípravek a vše promíchejte. Přikryjte plátýnkem a nechte minimálně hodinu (nebo i do rána) v chladu odpočívat ve vlastní šťávě.

3. Pak kastrol přesuňte na mírný oheň, přidejte rozinky a vše přiveďte do varu. Směs prudce vařte 15 minut, stále míchejte. Vytvoří se bohatá pěna, kterou z povrchu seberte. Vypněte plamen, přidejte citronovou šťávu, promíchejte a proveďte želírovací zkoušku na studeném talířku. Kapka by měla krásně ztuhnout.

4. Džem nechte mírně zchladnout a ještě horkým naplňte suché sterilované sklenice. Zavíčkujte, obraťte na 5 minut dnem vzhůru a zase zpět. Uložte do chladu a temna.

Rebarboru je třeba ihned po vylomení zbavit listů. Pozor, ty jsou jedovaté, ty do kuchyně nenosím. Pokud řapíky ihned nezpracuji, vložím je do velkého igelitového pytle, nastříkám do něj vodu a uložím v chladu. Před zpracováním rebarboru opláchněte a osušte, a nožem zdola nahoru sloupněte jemné pramínky povrchových vláken. Že je kupovaná rebarbora čerstvá, poznáte tak, že z ní v tuto chvíli odstřikuje šťáva. Nakrájejte ji na plátky nebo na kostky a jahody na hrubé kusy. Nezapomeňte si naložit oprané rozinky do rumu.

Směs obalená cukrem začne okamžitě pouštět šťávu. Odložte ji do chladu odpočinout. Minimálně ji nechám hodinu v klidu, anebo začnu s přípravou večer, a vaření odbudu ráno. Pak přidám rozinky nacucané rumem, a kastrol může na plotnu. Zahřívejte a míchejte, hlavně když dostanete vše do varu. Na povrchu se začne tvořit růžová pěna jako peřina. Docela dobře se sebere, i když hmota je plná kousků a hladina není hladká. Pokud jste přidali želírovací přípravek v němž je palmový tuk, bude pěny zaručeně méně. Používám však Želírovací přípravek Madami 1:1, nebo Želírfix Labeta 1:1, a nejraději pektin Alibona Pektogel, a ty zkrátka pění.

jak na želírování

Za to, aby se z ovocné šťávy stalo pěkné želé, mohou pektiny. Obecně se dá říct, že jsou více obsaženy v kyselém ovoci; víte, že rybízová zavařenina želíruje bez problémů. Reveň je na tom také dobře, nejhůře jsou na tom asi třešně. Často se setkáte v receptech s různým mícháním ovoce. Může se vám to hodit, protože jednoho nebo druhého máte málo a nastavíte ho, ale především jde o to, abyste ovoci s menšími želírovacími schopnostmi pomohli. Chcete-li zavařovat zdravě, pořiďte si pektin získaný z citrusů nebo z jablek (20-50 g balíček vás vyjde od 60-90 Kč), který je určen pro 2-5 kg ovoce.

Konzervovadlem je pak cukr, kterého se běžně přidává tolik, kolik váží ovocná hmota - tedy na kilo ovoce kilo cukru - to je zmíněný údaj 1:1. Nechcete-li zavařeniny tak sladké, pak s úbytkem cukru nastupuje některý z přípravků. Proto jsem po něm sáhla i já, neboť do rebarborového džemu dávám jen 750 g cukru. Výsledná chuť se mi zdá perfektní.

Teď už si jen nechte chutnat, a těch táců se snídaní do postele vám přeji, co nejvíc :o)

IMG_6071

co byste měli vědět o reveni

  • Rebarbora se dostala z Asie do Evropy na začátku 19. stol., patří k zelenině a využívá se k přípravě sladkých dezertů. Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové (kterou obsahuje i oblíbený špenát) je nevhodná pro lidi trpící dnou, revmatizmem a onemocněním močových cest. Nevhodná je i pro děti do 10 let.
  • Čas sklizně začíná v dubnu a končí právě nyní, na konci června. Dobře se dá zapamatovat, že od svatého Jana se podíl kyseliny v rostlině zvyšuje. Nejvíce jí obsahují listy, ty tedy okamžitě vyhoďte, a odřízněte přitom i horní část stonku. 
  • Jedlý je tedy pouze stonek reveně, ideálně jeho spodní část. Rebarbora obsahuje látky mající pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém, jako je hořčík, železo, fosfor, sodík, jód; také obsahuje draslík regulující rovnováhu tekutin v organizmu, nebo pektiny, příznivě působící na střevní flóru.
  • Řapíky je třeba umýt, spařit horkou vodou a oloupat. Pomocí nože je snadné sloupnout povrchová hrubší vlákna. Reveň pak nakrájejte na špalíčky a zpracujte podle receptu, případně zamrazte pro pozdější využití. Při vaření se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, protože hliník reaguje s kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny.
  • Rebarboru vždy kombinuji s tvarohem. Jednak skvěle zachytí šťávu, která pak nepromáčí těsto, ale především je třeba dodat tělu vápník, protože konzumování rebarbory mírně odvápňuje. Děláte-li si právě krambl, dejte si na něj pořádnou porci šlehačky.
  • Rebarbora patří k delikatesám a jste-li zdraví, rozhodně se jí nevyhýbejte. Nicméně jako vždy platí - všeho s mírou!

 

4 Comments

  1. rebarbora napsal:

    Dobrý den,
    když jsme měli zahrádku pěstovala jsem také rebarboru a vymyslela jsem si i své recepty.Jeden je rebarborovo-ananasový džem.Druhý je rebarborový koláč,kam se dává rebarbora vařená se smetanou a pudinkovým práškem a navrch piškot.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    děkujeme za prima nápady. Rebarbora s ananasem bude ladit výtečně. O koláči ani nemluvě. Také dělám koláč s pudinkem přikrytý těstem, ale dělám křehké máslové. Vyzkouším i piškot. Mějte hezké jaro.

  3. rebarbora napsal:

    Dobrý den,
    kdyby jste chtěla mé recepty ráda Vám je pošlu.Marie.

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Marie,
    to je od vás milé! Recepty uvítám já i naši čtenáři. Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.