RANNÍ REBARBOROVÝ DŽEM S JAHODAMI

DOMÁCÍ PRACÍ PRÁŠEK A ZMĚKČOVAČ RUČNÍKŮ
14.5.2020
BABSKÉ RADY DO NAŠEHO STOLETÍ
20.5.2020

Předzvěstí úspěšného dne je výtečná snídaně. Dopřát si ji z české úrody můžete už nyní.

Je to tak, rebarbora je v plné síle a v nejlepším období pro sklizeň. Jistě nemusím připomínat, že koncem června její sláva končí, protože rostlina ukládá příliš kyseliny šťavelové, s níž si naše těla nemusejí poradit. Škodí totiž ledvinám a napomáhá tvorbě kamenů. Ale tento úvod jsem rebarboře nechtěla připravit. Mnozí z nás její nenapodobitelnou chuť zbožňují, a v malé míře si ji v tomto čase dopřát můžeme.

Všechny dobroty rebarboru obsahující jsou pěkně kalorické, protože její kyselost v pokrmech vyvažujeme cukrem. Tím pádem je dáno, že i ony můžeme konzumovat omezeně, řekněme spíš - svátečně. Konec konců s rebarborou se také nepotkáte každý den (pokud ji nepěstujete na zahrádce), takže se jí nepřejíte. Právě teď je její čas a vaše chutě nastartované na nedostižné koláče, dortíky s francouzským křehkým těstem a sladkokyselé džemy, si nenechte ničím zastínit. Zvláště zavařeniny si můžete uložit na zimu, a to je totéž, jako mít ve spižírně poklad.

Když píši o džemech a marmeládách, většinou vidím zdvižený prst - zase ty hromady cukru! Ale neznám nikoho, kdo jí marmeládu lžičkou, a pokud si dopřejete jednou za čas nedělní snídani s máslovým toustíkem do postele, tak zle na tom vaše zdraví nebude. Když už jsem u snídaně - všechny talířky a hrnky je třeba bezpečně donést na místo. Dávám přednost tácu s vysokými okraji, protože i když se obsah trochu zakymácí, nesjede do polštářů. Můj poslední elegantní úlovek z našeho e-shopu vidíte na fotografii.

A jak se zde (téměř tak) praví - i vám vykouzlí káva a sladký džem úsměv na tváři!

Příprava: 30 minut + odležení a vaření * Získáte: 5-6 malých sklenic

  • 500 g rebarbory, očištěné
  • 500 g jahod
  • 100 g rozinek
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • 750 g krupicového cukru
  • želírovací přípravek 1:1 (pektin)
  • šťáva z 1 citronu

1. Pevné umyté řapíky rebarbory zbavte povrchových vláken a nakrájejte je na plátky (široké řapíky na kostičky). Oprané jahody rozkrájejte na hrubé kusy. Rozinky namočené do horké vody vymačkejte a naložte do rumu.

2. Nakrájenou rebarboru a jahody vložte do širokého kastrolu, přidejte cukr a želírovací přípravek a vše promíchejte. Přikryjte plátýnkem a nechte minimálně hodinu (nebo i do rána) v chladu odpočívat ve vlastní šťávě.

3. Pak kastrol přesuňte na mírný oheň, přidejte rozinky a vše přiveďte do varu. Směs prudce vařte 15 minut, stále míchejte. Vytvoří se bohatá pěna, kterou z povrchu seberte. Vypněte plamen, přidejte citronovou šťávu, promíchejte a proveďte želírovací zkoušku na studeném talířku. Kapka by měla krásně ztuhnout.

4. Džem nechte mírně zchladnout a ještě horkým naplňte suché sterilované sklenice. Zavíčkujte, obraťte na 5 minut dnem vzhůru a zase zpět. Uložte do chladu a temna.

reven1

Rebarboru je třeba ihned po vylomení zbavit listů. Pozor, ty jsou jedovaté, ty do kuchyně nenosím. Pokud řapíky ihned nezpracuji, vložím je do velkého igelitového pytle, nastříkám do něj vodu a uložím v chladu. Před zpracováním rebarboru opláchněte a osušte, a nožem zdola nahoru sloupněte jemné pramínky povrchových vláken. Že je kupovaná rebarbora čerstvá, poznáte tak, že z ní v tuto chvíli odstřikuje šťáva. Nakrájejte ji na plátky nebo na kostky a jahody na hrubé kusy. Nezapomeňte si naložit oprané rozinky do rumu.

reven2

Směs obalená cukrem začne okamžitě pouštět šťávu. Odložte ji do chladu odpočinout. Minimálně ji nechám hodinu v klidu, anebo začnu s přípravou večer, a vaření odbudu ráno. Pak přidám rozinky nacucané rumem, a kastrol může na plotnu. Zahřívejte a míchejte, hlavně když dostanete vše do varu. Na povrchu se začne tvořit růžová pěna jako peřina. Docela dobře se sebere, i když hmota je plná kousků a hladina není hladká. Pokud jste přidali želírovací přípravek v němž je palmový tuk, bude pěny zaručeně méně. Používám však Želírovací přípravek Madami 1:1, nebo Želírfix Labeta 1:1, a nejraději pektin Alibona Pektogel, a ty zkrátka pění.

jak na želírování

Za to, aby se z ovocné šťávy stalo pěkné želé, mohou pektiny. Obecně se dá říct, že jsou více obsaženy v kyselém ovoci; víte, že rybízová zavařenina želíruje bez problémů. Reveň je na tom také dobře, nejhůře jsou na tom asi třešně. Často se setkáte v receptech s různým mícháním ovoce. Může se vám to hodit, protože jednoho nebo druhého máte málo a nastavíte ho, ale především jde o to, abyste ovoci s menšími želírovacími schopnostmi pomohli. Chcete-li zavařovat zdravě, pořiďte si pektin získaný z citrusů nebo z jablek (20-50 g balíček vás vyjde od 60-90 Kč), který je určen pro 2-5 kg ovoce.

Konzervovadlem je pak cukr, kterého se běžně přidává tolik, kolik váží ovocná hmota - tedy na kilo ovoce kilo cukru - to je zmíněný údaj 1:1. Nechcete-li zavařeniny tak sladké, pak s úbytkem cukru nastupuje některý z přípravků. Proto jsem po něm sáhla i já, neboť do rebarborového džemu dávám jen 750 g cukru. Výsledná chuť se mi zdá perfektní.

reven3

Teď už si jen nechte chutnat, a těch táců se snídaní do postele vám přeji, co nejvíc :o)

IMG_6071

co byste měli vědět o reveni

  • Rebarbora se dostala z Asie do Evropy na začátku 19. stol., patří k zelenině a využívá se k přípravě sladkých dezertů. Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové (kterou obsahuje i oblíbený špenát) je nevhodná pro lidi trpící dnou, revmatizmem a onemocněním močových cest. Nevhodná je i pro děti do 10 let.
  • Čas sklizně začíná v dubnu a končí právě nyní, na konci června. Dobře se dá zapamatovat, že od svatého Jana se podíl kyseliny v rostlině zvyšuje. Nejvíce jí obsahují listy, ty tedy okamžitě vyhoďte, a odřízněte přitom i horní část stonku. 
  • Jedlý je tedy pouze stonek reveně, ideálně jeho spodní část. Rebarbora obsahuje látky mající pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém, jako je hořčík, železo, fosfor, sodík, jód; také obsahuje draslík regulující rovnováhu tekutin v organizmu, nebo pektiny, příznivě působící na střevní flóru.
  • Řapíky je třeba umýt, spařit horkou vodou a oloupat. Pomocí nože je snadné sloupnout povrchová hrubší vlákna. Reveň pak nakrájejte na špalíčky a zpracujte podle receptu, případně zamrazte pro pozdější využití. Při vaření se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, protože hliník reaguje s kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny.
  • Rebarboru vždy kombinuji s tvarohem. Jednak skvěle zachytí šťávu, která pak nepromáčí těsto, ale především je třeba dodat tělu vápník, protože konzumování rebarbory mírně odvápňuje. Děláte-li si právě krambl, dejte si na něj pořádnou porci šlehačky.
  • Rebarbora patří k delikatesám a jste-li zdraví, rozhodně se jí nevyhýbejte. Nicméně jako vždy platí - všeho s mírou!

 

4 Comments

  1. rebarbora napsal:

    Dobrý den,
    když jsme měli zahrádku pěstovala jsem také rebarboru a vymyslela jsem si i své recepty.Jeden je rebarborovo-ananasový džem.Druhý je rebarborový koláč,kam se dává rebarbora vařená se smetanou a pudinkovým práškem a navrch piškot.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    děkujeme za prima nápady. Rebarbora s ananasem bude ladit výtečně. O koláči ani nemluvě. Také dělám koláč s pudinkem přikrytý těstem, ale dělám křehké máslové. Vyzkouším i piškot. Mějte hezké jaro.

  3. rebarbora napsal:

    Dobrý den,
    kdyby jste chtěla mé recepty ráda Vám je pošlu.Marie.

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Marie,
    to je od vás milé! Recepty uvítám já i naši čtenáři. Děkuji.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *