BABSKÉ RADY DO NAŠEHO STOLETÍ

RANNÍ REBARBOROVÝ DŽEM S JAHODAMI
19.5.2020
ZAHRADA USPOKOJÍ VŠECHNY SMYSLY
21.5.2020

Poradit si se skvrnami, zašlými povrchy i prádlem, je pro hospodyňky rébusem od nepaměti. Dobré rady jsou nad zlato i dnes.

Jak co vyčistit, napravit, vybělit a zkrášlit, nás nepřestane zajímat ani v době, kdy máme nano technologie a chemické čisticí prostředky dokážeme koncentrovat do něžných kvítků aplikovaných na toaletní mísy. Za čistou domácností, prádlem i šaty však stojí ustavičný koloběh práce, který když se zastaví, zcela ochromí naše navyklé způsoby života. Proto jsem neskonale vděčna za každý prostředek, který mi práci usnadní a především vítám všechny technické přístroje a pomocníky, které za mě udělají spoustu práce.

Mimoto však ráda naslouchám zkušenějším a s potěšením se vracím do minulosti k radám našich babiček. Správné „babské” rady jsou ty, které vás absolutně ohromí. Většinou vám nabídnou něco, co by vás nikdy nenapadlo, a když fungují, žasnete jak nad zázrakem. Takhle mě naposledy dostalo čištění broušeného skla vodou s vymáčenými bramborami (více naleznete ZDE). Skvějící se vázy překvapily i mužskou část rodiny, která ani neví, co kde půl století stojí.

Zbožňuji rady, které jsou až mírně absurdní - jako například, že zárodky molů zničíme, když občas nábytek a vlněné věci přetřeme technickým benzínem, nebo rady veselé - kdy se při bolesti zubů doporučuje mytí studenou vodou za ušima, až po rady zcela nepoužitelné a nebezpečné - například jak se nůžkami stříhá sklo. Mezi radami je však mnoho moudrosti a zkušeností, které se neztratí. Předávají se v rodinách jako poklad, ale dnes už jsou obohacené o nové poznatky, které provázejí tuto naši rychlou dobu.

Ke spoustě rad se proklikněte jednotlivými články a praktické pomocníky najdete na našem e-shopu.

S květináči se dá vyvádět ledacos. Dokonce v nich můžete upéct i chleba. Pod velké květináče dávaly naše babičky misku s česnekem nebo s cibulí, aby zelenina byla chráněná před světlem a nevyčerpávala se klíčením. Je fakt, že to funguje, přiklopím tak i zázvor nebo citrony, které zůstávají déle svěží. Pod hliněným pláštěm si zelenina vytvoří své klima a ještě to na policích vypadá upraveně.

Na renovaci dřeva, pro leštění povrchů apod. lze koupit celou řadu přípravků. Ty ale běžně nemůžeme používat v kuchyni. Přitom dřevěné předměty jsou krásné a chceme je mít i zde. Všude tam, kde dřevo přichází do styku s potravinami, platí přísná kritéria. Ideální je využití speciálních minerálních olejů, které dřevo napustí a ošetří proti vlhkosti. Mnoho důležitých rad naleznete v článku, například i to, jak vyčistit kuchyňská prkénka citronem, aby se zbavila pachů.

S praním prádla se dělaly doslova psí kusy. Barevné prádlo se pralo v lázni z odvaru loupaných brambor a lihu, k namočenému zažloutlému bílému prádlu se přes noc přidávala šťáva z citronu. Dnešní automatické pračky se postarají za nás, a tak si můžeme vyzkoušet i praní bez chemie. Za zmínku stojí i změkčení smyčkových ručníků, které častým praním a volbou vyšších teplot ztrácejí svou hebkost.

K vytvoření voňavé směsi můžete prakticky využít libovolné nasušené květy a bylinky. I takové, co vůbec nevoní, ale vytvoří svými rozličnými strukturami a barvami pěkný celek. Vůni jim dodá přírodní aroma, které směs získá díky několika kapkám esenciálního oleje. Pokud zvolíte levandulový, docela určitě bude nepříjemný molům. Směs květů, bylin a koření nechte v šeru zrát v dobře uzavřené dóze asi 5 týdnů, aby správně proběhl proces fermentace.

 

Určitě není třeba připomínat, jak cennou surovinou je pro domácnost zcela obyčejný kvasný lihový ocet. Dezinfikuje tou nejpřirozenější cestou povrchy, rozpouští vodní kámen a usazeniny, čistí nerezové kohoutky, dna varných konvic, zrcadla, sklokeramické desky a co já vím, co ještě. Je fakt, že jsem ho s úspěchem uplatnila na koberci k osvěžení barev. V ne poslední řadě použijte ocet i jako zcela přírodní aviváž.

Nakonec přidávám zcela novodobého pomocníka, o němž naše babičky neměly ponětí, stejně tak jako o směsových viskózových materiálech, říkajících si častým nošením o nápravu. Svetry a další pletáž, na níž jsou patrná odřená místa se poustou žmolků, je přímo určená k zatracení. Takový oděv nevypovídá o upravenosti a nezbývá, než ho odložit, což je u oblíbených kousků škoda. Stojí za to je zachránit, protože oděrky lze docela jednoduše oholit. Slouží k tomu speciální strojky, které si s nimi poradí. Jak dobře fungují, uvidíte na videu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.