MASOPUSTNÍ VÝVAR Z UZENÉHO KOLENE SE SÝROVÝMI TAŠTIČKAMI

BARVY V BYTĚ VI: RŮŽOVÁ
10.2.2021
RETRO ROLÁDA S RETRO ŠLEHAČEM
15.2.2021

Masopustní hody vrcholí tuto neděli. I když je budeme trávit doma za pecí, je čas připravit vydatné a dobré menu.

Vrchol masopustu připadá na neděli 14. února. Společně s Valentýnem je tedy opravdu co oslavovat. Dle zvyků našich předků byste měli o Masopustní neděli spořádat co nejvíce jídla a pití, abyste nabrali sílu na celý rok. K tomu jen dodávám, že byste mohli začít vydatnou polévkou. Mrzne totiž, až praští, tak se bude hodit pro zahřátí.

Polévka plná masa mnohdy postačí i jako hlavní jídlo. Vývar z uzeného kolene dělám vždy, když ho koupím hotové. Odpadá zdlouhavé vaření a v mezičase se mohu věnovat pečení malých sýrových taštiček, které jsou k polévce výborné. Husté polévky ráda servíruji do ušatých polévkových misek. Dlouho drží teplo a stylově se hodí k zimě.

Příprava: 2 hodiny * Získáte: 2 l polévky

Polévka

  • 450-500 g uzeného šunkového kolene
  • 2 l vody
  • 2 červené cibule, střední velikosti
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 2 větší petržele
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • sůl
  • 5 malých žampionů + trocha oleje
  • 1 lžička majoránky
  • čerstvě mletý pepř
  • větší hrst mraženého hrášku
  • svazeček pažitky

Sýrové taštičky

  • plát listového těsta na pečicím papíru
  • hrst strouhaného ementálu
  • stroužek mletého česneku
  • 1 vejce + bílek na potření
  • mák na posypání

1. Maso vložte do vody a společně s cibulí, celerem, mrkví, petrželí, bobkovým listem, kuličkami pepře a solí nechte táhnout na slabém plameni asi 2 hodiny.

2. Vývar zceďte, přidejte natrhané maso, plátky žampionů orestovaných na oleji, majoránku, polévku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

3. Vše krátce provařte a na poslední 2 minuty přidejte hrášek a nasekanou pažitku.

4. V průběhu vaření polévky si připravte taštičky - z těsta vykrájejte kolečka o průměru 4 cm. Nastrouhaný sýr dejte do misky, přidejte česnek a 1 vejce, vidličkou spojte. Měla by vzniknout nepříliš mokrá, lepivá hmota. Na polovinu koleček naneste směs, přičemž se snažte trefit jen na střed. Vršek lehce přiklopte druhým kolečkem a suché okraje smáčkněte k sobě. Taštičky potřete bílkem, posypte mákem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C 15-20 minut dozlatova.

Horkou polévku rozdělte do misek a podávejte s taštičkami, nejlépe ještě teplými.

Sýrové taštičky jsou rychlé a jednoduché. Použijte k tomu vyválený plát hotového listového těsta a vytvořte jich tolik, kolik se tam vejde. Sýrovou náplň lze různým způsobem obměňovat, určitě vyzkoušejte i špetku rozmělněného česneku, bylinky, muškátový oříšek apod. Příloha je efektní a hodí se ke všem vývarům.

Příprava vývaru je vždy pastvou pro oči. Během pomalého vaření polévky upečte taštičky, které zůstanou krásně křupavé. K polévce je můžete podávat i vychladlé, ale když se dokážete synchronizovat a vyndáte je z trouby teplé těsně před podáváním polévky, sklidíte velkou pochvalu.

Vývar z vepřového kolene je méně známý, ale určitě ho vyzkoušejte. Je to skvělý základ pro polévku z jarní zeleniny, hrášku nebo pro přídavek čočky. Pokud vám řezník přidá pár morkových kostí, bude ještě lépe. Uvaříte-li v polévce více vepřového masa, můžete po polévce pokračovat v hodování s jablkovým křenem a domácím chlebem. Krásnou neděli!

2 komentáře

  1. Marta napsal:

    Uzený vývar zdravěji
    Pokud vařím uzené maso, dávám nejdříve vařit samotné maso, po chvilce vaření vodu vyliji a dávám novou studenou vodu a vařím již s kořením a zeleninou. Maso je pak jemnější a vývar obsahuje méně karcinogenních zplodin vzniklých při uzení. Toto je nejvíc znát při vaření uzených žeber. Uzené maso ve vakuovém balení většinou očazené není, ale doporučuji se podívat na obal, kolik masa skutečně obsahuje.
    Zdravím a přeji dobrou chuť.
    Marta

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Marto,

    děkujeme za příspěvek a zkušenosti, také zdravím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *