RETRO ROLÁDA S RETRO ŠLEHAČEM

MASOPUSTNÍ VÝVAR Z UZENÉHO KOLENE SE SÝROVÝMI TAŠTIČKAMI
11.2.2021
DOMÁCÍ PEČIVO K SNÍDANI
16.2.2021

Malý, skladný, lehký, a vždy výkonný. Ruční šlehač na smetanu, výrobu majonézy nebo kypřicího sněhu do těsta je na trhu už přes padesát let.

Jako za starých časů..., napsala nám paní Ivana, když obdržela balíček se šlehačem. V 70. letech minulého století bylo jen málo domácností, v nichž se mechanický pístový šlehač nevyskytoval. Nedávno jsem četla veselou debatu na jiném blogu, týkající se tohoto tubusového rychlošlehače. Pobavilo mě, že tento předmět mladá generace nezná, a šlehač by se dal zařadit do zábavného pořadu „Co je to”? A hlavně - byla po něm sháňka veliká. Takže hned na začátku rozpravy sděluji: My ho na e-shopu máme!

Patřím k těm, kteří milý plastový šlehač zmíněné desítky let zná, ale přiznávám, že v posledních letech zůstal zasutý někde za nádobím. Ke šlehání doma využívám celkem čtyři přístroje, takže jsem byla docela zvědavá, jak si zavzpomínám. Zvolila jsem klasickou piškotovou roládu, která spolyká 300 ml medové smetany s oříšky jako nic. Je to to nejjednodušší, co vám mohu po nedělním obědě nabídnout.

Příprava: 30 minut * Na plech: 25 × 38 cm

Piškotový korpus

  • 4 vejce M
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva, bio
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 2 lžíce vlažného mléka

Šlehačková náplň

  • 300 ml smetany, 33%
  • 100 g lískových oříšků, nasekaných a opražených
  • 2 lžíce medu, tekutého

1. Vejce s cukrem dejte do robotu a našlehejte do světlé bohaté pěny. Trvá to asi 5 minut. Troubu vyhřejte na 190 °C.

2. Mouku prosejte a zamíchejte do ní 2 lžičky prášku.

3. Do vaječného základu přidejte vanilku a za nižších otáček zašlehejte mouku s práškem a vlažné mléko. Pozor, nepřešlehat.

4. Pečicí papír vymažte máslem a těsto rozetřete na plech velký asi 25 × 28 cm. Dejte péct na 12 minut do trouby, až těsto vyskočí a zezlátne. Lískové oříšky nasekejte na větší kousky, nejlépe v chopperu, a na sucho opražte.

5. Hotové těsto vyklopte na utěrku, po kouskách sloupněte pečicí papír, a ihned i s utěrkou korpus smotejte po kratší straně do válce. Nechte vychladnout.

6. Náplň - Mezitím ušlehejte smetanu, pár lžic si nechte na ozdobu. Vmíchejte vychladlé oříšky (také si jich trochu nechte stranou), přidejte med. Roládu rozmotejte, plát bohatě potřete krémem a ihned stočte, trochu volněji, abyste šlehačku nevytlačili. Povrch rolády pocukrujte a chcete-li, dozdobte šlehanou smetanou a oříšky.

*

šlehač využijte pro přípravu šlehačky, sněhu z vaječných bílků, majonézy, nápojů

*

ŠLEHAČKA - smetanu ke šlehání nalijte do nádoby a pístem pohybem nahoru a dolů ušlehejte do požadované hustoty; pozor, ať vám napoprvé nevznikne máslo

*

MAJONÉZA - do nádoby dejte 2 žloutky, 150 ml slunečnicového oleje, šťávu z poloviny citronu, sůl a pepř; několika tahy vznikne hustá domácí majonéza

*

SNÍH Z BÍLKŮ - do nádoby vložte čerstvé vaječné bílky, špetku soli a pístem napěňte do požadované hustoty; pro dokonalé ušlehání sněhu je třeba, aby šlehací nádoba byla dokonale zbavena mastnoty

Výroba rolády je jednodušší, než si myslíte. Chce to jednou vyzkoušet. Horký plát těsta čerstvě vyndaný z trouby snadno zavinete i s utěrkou do úhledného válce. Ponechte ho svému osudu do chvíle, než jej začnete plnit krémem.

RADA - Těsto pečte jen pár minut, tak 12-15, podle trouby.  Že je dokonale propečené poznáte podle toho, že povrch zmáčknete prstem, a když hned vyskočí zpět, je korpus připraven.

Rolády jsem pekla dvě najednou. Jedna už je zamotaná a hned naplním druhou - tady vidíte, jak je smetana pevná a nádherně našlehaná. Raději ji nesvěřujte silnějším partnerům, šlehač ji snadno přemění na máslo :o)

Tahle cukrárenská vzpomínka vám nabídne klasické chutě jemného piškotu, smetany a oříšků. V každém případě je nezapomeňte opražit na suché pánvi, ve výsledku to hraje roli. Roláda je málo sladká, takže ji můžete nacukrovat na povrchu. Vysoké těsto jde krásně zavinout, ale roláda nebude tak zatočená, jako když ji jen promažete džemem; to potom jde víc utáhnout. Šlehačce musíte dát trochu prostoru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.