ZÁZVORKY UPEČTE VČAS

NEJKRÁSNĚJŠÍ VÁNOČNÍ VÝZDOBA, ZN. VYROBÍM SI SÁM
18.11.2022
ADVENTNÍ KALENDÁŘ S INSPIRACÍ NA DÁRKY I TRADICE
22.11.2022

Zázvorové sušenky jsou vedle krémových cukrátek s čokoládou a ořechy chudobkami. K zimnímu čaji a vánočním svátkům až moc hýřícími chutěmi, však pasují výtečně.

Zažloutlé stránky kuchařské knihy paní Magdaleny Dobromily Rettigové mě k sobě nadlouho připoutaly. Knihu jsem našla v pozůstalosti po mé mamince, a celý život jsem netušila, že ji má. Receptů je tam jak máku (necelých 1200) včetně rad, které s malými obměnami platí i dnes, a půvabným závěrem týkajícím se „Navedení, jak se mají pamlsky k menší hostině na stůl stavět”.

Tato výjimečná žena se narodila v Českém království a zemřela v Rakouském císařství. Kochám se nejen rozsahem jejích zkušeností, recepturami psanými s jistotou, a často jednou větou, zahrnujícími pochoutky, z nichž mnohé nikdy neokusím, a v neposlední řadě češtinou, která je v dnešní uspěchané době plné zkratek a převzatých výrazů pohlazením. Na stránkách defilují koblihy ze zemčat, omeletky z rozškubané ryby, rozkloktaná vejce po celých tuctech, masové sekaninky i rozličné míšeniny s bylinkami a hříbky. Inspirace i milá zábava zároveň. Snad se nezlobíte, že jsem se tu rozpovídala, ale právě teď, v čase předvánočním, kdy už jsem za život upekla kdeco, jsem do kuchařky s velkým potěšením zabořila nos a vybrala pro vás zázvorky. Pokud jste je nikdy nepekli a hledáte něco na doplnění svého slavnostního pohoštění, třeba vás pobaví nakouknutí do staročeské kuchyně. 

Zázvorky byly nejprve výsadou zámeckých a měšťanských kuchyní. Až během 19. století se zázvor začal používat i v ostatních domácnostech a sušenky se s oblibou podávaly k odpolednímu čaji. Zázvorky se musejí nechat pořádně rozležet, a tak je na ně akorát tak čas s první adventní nedělí, která se blíží. Recept jsem si jen dovolila doplnit maličkým množstvím amonia, spoustou citronové kůry a ubrala jsem cukr. I tak jsou zázvorky dobré. Jinak k zázvorkovým receptům totiž patří pravidlo - kolik mouky, tolik cukru.

K focení jsme přibrali půvabné puntíkované hrnky, které mohou být pěkným překvapením pod vánočním stromečkem. Tuto sadu pro dva, stejně tak jako další hrnečky, které naleznete v galerii pod článkem, dostanete dárkově zabalenou.

ZÁZVORKY MAGDALENY DOBROMILY RETTIGOVÉ

 

 

Recept č. 899  ZÁZVORKY

Dej na mísu 28 dekagr. tlučeného prosátého cukru, dvě celá vejce a dva žloutky, a míchej to půl hodiny. Potom pomalu přimíchej 1 lžíci tlučeného zázvoru, s půl citronu rozkrájenou kůru a 28 dekagr. pěkné mouky, zamíchej to dobře, rozválej na vále nepříliš tence, vypichuj formičkou zázvorky, klaď je na plech voskem potřený a nech je pozvolna péci, dej však pozor, aby zůstaly zažloutlé jako zázvor.

Příprava: 35 minut + odležení a pečení * Získáte: cca 40 ks z poloviční dávky

  • 250 g cukru
  • 2 vejce + 2 žloutky
  • 1 plná lžíce mletého sušeného zázvoru
  • 4 plné lžičky citronové kůry, bio
  • 280 g hladké mouky
  • na špičku nože amonia 

Na dokončení

  • trocha polohrubé mouky
  • + formička na zázvorky

POZN.: pečete-li poprvé, vyzkoušejte poloviční dávku, v základním receptu je sušenek víc jak 80 ks 

1. Do mísy robotu 2× prosejte cukr, přidejte vejce a žloutky, a vyšlehejte je do pěny. Ke konci přidejte zázvor a citronovou kůru.

2. Vznikne řidší hladké těsto, které přesuňte na vál posypaný polohrubou moukou. Rukama těsto propracujte a nechte ho nabrat jen malé množství mouky tak, aby zůstalo pružné a měkké.

4. Vyválejte z něj placku vysokou asi půl cm. Pak speciální formičkou vykrájejte zázvorky a přesuňte je na máslem vymazaný plech s pečicím papírem. Tvary klaďte kousek od sebe, protože při pečení vyskočí, i když nejvíce vzhůru.

5. Plechy nechte přes noc v kuchyni, aby cukroví zavadlo. Pak pečte v troubě vyhřáté na 180 °C nejprve zprudka 5 minut - zázvorky v tuto chvíli vyskočí, a pak 5 minut při 160 °C, kdy slabě zrůžoví. 

Zázvorky uložte do papírové krabice do chladu a nechte je 3 týdny rozležet.

Cukrové těsto je hladké a jemné, krásně se s ním pracuje. Při dokončení na válu ho však nenechte nabrat moc mouky.

Tvary vykrájejte formičkou, která připomíná zázvorový kořen. Výrobci ji stále nabízejí, bez problémů jsem ji sehnala, dokonce si lze vybrat z několika tvarů. Z dětství si ji pamatuji z maminčina arzenálu na pečení, ale nechápala jsem, proč písmeno S má tak divný tvar; bohužel už se nedochovala.

Vykrájené cukroví se nechává na válu nebo na plechu zavadnout a rozležet. Z mnoha receptů jsem zjistila, že obě těsta - jak s čerstvě nastrouhaným zázvorem (kde mi to dává smysl), tak i se sušeným, se takto nakládá. Během tohoto odpočinku se se zázvorkami nic nedělo, ale při pečení pak krásně vyskočily. Ano, vyrozuměli jste správně, pekla jsem je poprvé a zkušenost předávám.

Máslo na pečicím papíru vám může připadat zbytečné, ale cukroví je zcela bez tuku, takže mu může přidat něco chuti, a navíc těstům, která nabývají (např. kynutá apod.) vždy prospívá.

TIP.: Teď už jen zbývá nechat zázvorky rozležet. Po upečení jsou výborné, takže ochutnejte; pak rychle tvrdnou, to se nelekejte, protože vše napraví čas. Postupně se spořádaně rozleží. Aby se tak stalo, platí pravidlo - cukroví dejte do papírové krabice, aby k němu mohla vzdušná vlhkost a nechte ho v chladu, nikoli v lednici. Vše, co se má rozležet, neuzavírejte do těsnicích plastových dóz, do nichž se vzduch nedostane.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.