SRPNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – DOMÁCÍ OLEJOVÝ DIFUZÉR

VÝBĚR SVAČINEK (NEJEN) DO ŠKOLY
26.8.2022
NEJKRÁSNĚJŠÍ ZÁCLONY A ZÁVĚSY
31.8.2022

Jakmile se kvetoucí příroda rozhodne ke klidu, je čas vyrobit si jednoduchý bytový parfém. Přinese radost vám i komukoli, jako milý dárek.

Naše čichové ústrojí patří k dokonalým nástrojům a na květinové vůně reaguje s potěšením. Zabořit nos do čerstvě natrhané kytice (alergikům se předem omlouvám), patří k pocitům nadmíru příjemným.

Velkou část vzpomínek z dětství mám spojenou s vůněmi. Kdykoli a kdekoli na světě si vybavím vůni čerstvě nasušeného prádla, dráždivou vůni chleba linoucí se z kuchyně nebo nekonečně krásné vůně patřící k Vánocům. Vůně květin i neobyčejné vůně čerstvě posečené trávy či pryskyřicí dýchající les patří k harmonii, která nás pevně a konejšivě provází životem. Kéž je těch okamžiků co nejvíc. 

Od vůní oblíbených květin je jen krůček k radostnému nákupu parfémů, a těmi se rozmazlujeme, kdy se to jen hodí. Určitě máte svůj nejmilejší a možná léta neměnně patří k vaší osobnosti. Vzhledem k tomu, že vůně mohou ovlivnit naši náladu a přinejmenším nás příjemně povzbudit, s potěšením se snažíme provonět si také svůj domov. Vždyť některé vůně dokážou naše smysly zbystřit, navýšit soustředěnost apod. V domácnosti jsme pachy a vůněmi obklopeni na každém kroku a pokaždé nemusejí patřit k těm nejpříjemnějším. Vhodně zvolená vůně umí tyto negativní vjemy utlumit, musí-li tu být s námi. K těm nejsilnějším, a kladně vnímaným, patří vůně umleté kávy. Umí téměř nemožné - její aroma překryje nežádoucí pachy v prostoru. I pokud kávu nepijete, určitě vyzkoušejte uložit pár rozdrcených zrnek do kousku gázy a pověsit na ucho odpadního koše. Kdykoli zvednete víko, ucítíte ji.

Zůstaňme však u vůní odcházejícího léta. Připravila jsem vám výrobu domácího olejového parfému, jehož základem je oblíbená levandule a heřmánek. Bude to jen chvilička...

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VÝROBU OLEJOVÉHO DIFUZÉRU

Vzhledem k tomu, že některé kupované difuzéry mohou obsahovat chemické látky, které vám nemusejí být příjemné, zkuste si namíchat svůj vlastní parfém, o němž víte, že nebude působit dráždivě. Základem difuzéru bude vhodný olej + vámi zvolená vůně. Olej je zde proto, že se pomalu odpařuje a difuzér vám bude sloužit minimálně 1 měsíc, záleží samozřejmě na namíchaném množství. Olej zvolte takový, který svým aroma nepřehluší zvolenou příměs. Vybrala jsem dětský olej s azulenem, který za svou krásně modrou barvu vděčí léčivým výtažkům z heřmánku pravého.

K esenciálním olejům, které se budou hodit do páru, určitě patří silně vonící levandule navozující uklidňující atmosféru. Na výrobu domácího difuzéru si připravte:

  • skleněnou lahvičku s úzkým hrdlem
  • 1 a ½ lahvičky dětského oleje Alpa Aviril s azulenem
  • levandulový esenciální olej Saloos, oleje do aromalamp apod.
  • dekorační skleněné kuličky
  • 5 - 6 dřevěných špejlí

AZULEN je organická sloučenina, která se získává z heřmánku pravého. Má protizánětlivé a zklidňující účinky a je hojně využíván ve farmacii jako součást mastí, gelů nebo krémů. Protože je mimořádně šetrný k dětské pokožce, obsahuje ho řada kosmetiky v podobě zásypů, šamponů a olejíčků pro kojence. Heřmánek pomáhá zklidňovat kožní záněty, neboť obsahuje antibakteriální složky urychlující léčení již vzniklých infekcí, hojí jizvy apod.

Pokud si pořídíte esenciální olej, získáte jeden z nejvšestrannějších olejů vůbec. Má výborné protizánětlivé účinky, snižuje teplotu, uklidňuje, tlumí bolesti, je vhodný na svalové bolesti i revmatismus. Jeho jemná vůně zmírňuje poruchy spánku a uvolňuje energetické blokády. 

PLNĚNÍ DIFUZÉRU

Z předchozích nashromážděných lahviček jsem vybrala takovou, která má úzké hrdlo. Olej se tak rychle neodpařuje, ale přece jen mi bude příjemné, že déle vydrží. Navíc je difuzér určený na můj pracovní stůl, a tak vůně stačí jen maličko. Pokud umístíte difuzér například do předsíně, aby svou vůní prostoupil celý prostor, klidně vyberte lahvičku s širším otvorem. Výběr oleje jsem dlouho zvažovala. Tento olejíček léta používám na drobné ranky a vím, jak je léčivý a nedráždivý. Navíc jeho barva bude v interiéru příjemným bonusem. Ani finančně nevykrvácíte, lahvička stojí 28 Kč. 

Skleněnky celek hezky dotvoří a také olejovou kapalinu vytlačí vzhůru, takže i v lahvičce většího objemu se bude zdát, že je jí víc. Bambusové špejle se mezi nimi dokonale zachytí na místech, kde je chcete mít. Jen dejte pozor - do lahvičky je pouštějte pomalu a nejlépe naležato, abyste si křehčí flakon nerozbili.

Nejprve nalijte do flakonu obsah první lahvičky olejíčku = 50 ml a přidejte asi půl lahvičky levandulového esenciálního oleje = 5 ml. Špejlí promíchejte a opatrně přidejte skleněnky. Nyní záleží na tom, jak vůni cítíte a jak máte lahvičku naplněnou. Pokud máte menší, než je na fotografiích, máte hotovo. Jen dolaďte vůni tak, aby vám byla příjemná. Máte-li lahvičku větší, přidejte ještě olej i parfemaci.

JAK O OLEJOVÝ DIDUZÉR PEČOVAT

Předně ho umístěte na místo, kde ho nepřevrhnete. Olejové skvrny na koberci by nebyly nic příjemného. Dovnitř vložte 5 - 6 špejlí a nechte je nasáknout. Asi za půl dne je obraťte, aby se nasákly komplet. Pak už byste měli v dosahu cítit příjemnou vůni. Difuzér jednou týdně promíchejte a špejle obraťte mokrými konci vzhůru.

Máte-li vůně rádi a potřebujete zároveň pravidelně zvlhčovat vzduch v prostoru, pak si pořiďte některý z následujících elektrických přístrojů:

 

PROČ SI POŘÍDIT DIFUZÉR / AROMALAMPU

Odpoveď naleznete ve stejnojmenném článku. Difuzér je zařízení, které provoní prostor díky tomu, že rozptýlí esenciální oleje na molekuly, ty se spojí se vzduchem a snadno tak proniknou do lidského těla. Elektrické aroma difuzéry navíc fungují jako zvlhčovače, bývají barevně podsvícené, takže zpříjemňují atmosféru, a mají celou řadu funkcí. Můžete je přenášet z místnosti do místnosti, vzít si je na pracoviště k počítači, provonět si ložnici před spaním. 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.