NEJKRÁSNĚJŠÍ ZÁCLONY A ZÁVĚSY

SRPNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – DOMÁCÍ OLEJOVÝ DIFUZÉR
29.8.2022
VLASTNÍ SMETANOVÝ SÝR A SADA SILIKONOVÝCH VÍČEK
1.9.2022

Pro někoho jsou záclony jen pracholap, pro někoho jsou nedílnou součástí každého pokoje. Pravda je taková, že kromě dekorativní funkce mají i funkci praktickou: pokud bydlíte v přízemí nebo si se sousedy z protějšího domu tzv. koukáte do talíře, jsou to právě záclony a závěsy, které vám zajistí soukromí.

Při výběru záclon nevybírejte jen podle vzhledu. Čím hustější záclona je, tím méně je přes ni sice vidět dovnitř, také se ale snižuje prostupnost světla zvenku do místnosti. Pokud tedy kvůli orientaci oken nebo např. stromu před domem bojujete s šerem, hustá záclona vám světla sebere ještě víc. V některých případech může být řešení zvolit takovou záclonu, která má hustější dekor ve spodní části: na vás a vybavení vašeho bytu stále nebude tolik vidět, v horní části ale bude dovnitř propouštět více světla.

Trochu jiné faktory ovlivňují výběr závěsů. Samozřejmě záleží na tom, jakou mají plnit funkci. V případě, že mají být pouze dekorativní a mají jen oddělit místnosti od sebe nebo dekorovat okno, do kterého ani v noci při rozsvíceném světle nikdo nemůže koukat, můžete zvolit úplně lehký materiál, přes který je vidět. V ložnici se naopak hodí závěsy zatemňovací, které vám i v létě umožní si přispat: díky speciálnímu tkaní (obvykle dvě vnější pohledové, dekorativní vrstvy, mezi nimiž je velmi hustá tmavá tkanina) se přes ně světlo nedostane. Navíc mají jednu skvělou vlastnost: fungují jako další izolační vrstva před oknem: zatažené v zimě pomáhají držet v pokoji teplo, v létě jsou efektivní zábranou nejen před slunečním svitem, ale i horkem.

I u zatemňovacích závěsů ale záleží na jejich barvě. Protože jsou silné, i po roztažení zaberou po okrajích oken celkem dost místa – myslete na to, až budete řešit potřebnou délku garnýží a umístění jejich upevnění, aby vám pak závěs na okrajích oken neubíral světlo. Dostatek světla v místnosti ovlivňuje i barva závěsu: tmavé závěsy i roztažené svojí barvou prostě světlo uberou podobně jako tmavý nábytek nebo koberec. Světlé závěsy budou působit útulně a přes den místnosti neuškodí, po ránu (nebo v létě večer, pokud chodíte brzy spát) ale místnost mohou méně zatemnit. Jinými slovy: pokud v ložnici jen spíte, volte klidně tmavší barvy. Pokud v pokoji trávíte čas i přes den a i v létě bojujete s nedostatkem slunečního svitu, sáhněte po barvách světlejších.

Při nákupu nezapomeňte ani na dostatek kroužků a žabek na záclony!

A když už budete v tom, tak omrkněte babské rady pro úklid oken. Najdete v nich vše nejen o čištění oken, rámů atp., ale i o praní záclon.

ZÁCLONY

Záclony s hustější bordurou

Hotové žakárové záclony z decoDoma mají jednu velkou výhodu: jakmile je vybalíte, prakticky hned je můžete pověsit (i když vypráním se samozřejmě snáze zbavíte případných skladů). Nemusíte s nimi ale chodit nikam ke švadleně, nemusíte je zkracovat, protože jsou až na zem (a tedy ani platit za textilii, kterou nepotřebujete a zůstaly by vám zní nepotřebné odstřižky).

Rozměry hotových záclon jsou na našem e-shopu 350 × 160 cm, ke každé z nich najdete i balkonový komplet, kde je navíc i druhá záclona na dveře o rozměrech 200 × 250 cm. Odkaz na balkonový komplet najdete v popisu pod záclonami, případně si v odkazu můžete prohlédnout všechny balkonové komplety, které máme v nabídce.

54053_zaclona_okno_mariana_e-b (1)

MARIANA

499

zaclona_okno_52453_52454_4114_b

BELLA

399

zaclona_okno_51780_51781_4328_b

MARIKA

399

KAROLÍNA

KAROLÍNA

399

Záclony s obloukem

Překáží vám spodní lem záclony, protože na parapetu máte květiny? Nebo se snad váš domácí mazlíček rád dívá ven z okna? Elegantní spodní oblouk záclony tenhle problém šmahem vyřeší.

Záclony s celoplošným vzorem

Pokud patříte mezi ty, kdo dávají přednost záclonám, které mají po celé ploše stejný vzor, i vy si určitě vyberete. Můžete volit něžné vzorky připomínající sněhové vločky i květinové vzory jako na zámku. tak jako tak krása střídá nádheru.

perla

PERLA

399

STELLA

STELLA

399

CASTELLA

CASTELLA

399

MARIANNA

MARIANNA

399

 

ZÁVĚSY

Voálové záclony a závěsy

Jestli je použijete jako závěs nebo záclonu, je jen na vás. Voálové záclony a závěsy se vyznačují vysokou průsvitností, někdy jsou vyloženě průhledné. Hodí se na oddělení dvou místností, mezi kterými z nějakého důvodu nemáte dveře nebo jako něžný dekorační závěs na okně včetně těch francouzských) do zahrady nebo na verandu. Zakoupit se dají v různých velikostech a barvách, často i ve výhodných sadách po 2 kusech vyberte si!

 

Zatemňovací závěsy

O úloze zatemňovacích závěsů jsem psala už v úvodu, ale ještě jednou ve zkratce si zopakujme důležité aspekty výběru:

  • Čím vyšší gramáž závěs má, tím víc světla zatemní – a vy si ráno lépe přispíte. Pozor na podezřele levné zatemňovací závěsy!
  • Tmavší závěs ztmaví i celkový dojem z místnosti: tmavé vhodné jsou spíš do ložnice, světlejší do obývacích prostor.
  • I roztažené zaberou na okrajích okna místo, zohledněte to při výběru garnýže. Pokud mají zatemňovat, lépe funkci splní navlečené na okách v horní části než na kroužcích a žabkách.

Závěsy jsou dostupné v různých velikostech i cenově výhodných sadách.

 

frey_54997_2140012_e (1)

FREY

od 899

blackout caspe

CASPE

od 699

NAVIA

NAVIA

od 699

NOTTE

NOTTE

od 399

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.