ŽIVÁŇSKÁ VEPŘOVÁ PEČENĚ

VELKÝ PRŮVODCE SPRÁVNOU PÉČÍ O RUČNÍKY
9.6.2023
OSLAVTE LETOS DEN OTCŮ I VY
14.6.2023

Tradiční slovenská kuchyně se živáňskou pečení náležitě pyšní. Jak to tak bývá, platí, že co domácnost, to jiný recept.

Tento týden bude zadán pro muže. V neděli slavíme Den otců, a pokud chcete svého partnera potěšit dobrým jídlem, je nejvyšší čas na trénink nad recepty a na nákup. 

Slovenská kuchyně oplývá spoustou výtečných jídel. U mnohých receptů se nedají najít kořeny jejich vzniku, ale živáňská musí mít zaručeně svůj zrod uprostřed hor, ohňů a rozpálených rožňů. V našich kuchyních vznikají lehčí verze této chutné krmi, ale stojí zato pokusit se i o přípravu na venkovním grilu. Živáňskou si můžete připravit třemi různými způsoby:

  • balíček pečeně založené na vepřovém mase - předně na krkovici, ale i kýtě či kotletě, se peče nebo griluje v alobalu společně s bramborami, cibulí, klobásou, slaninou a kořením; někdy, kdy ingredience pustí mnoho šťávy, se maso spíše dusí, a v tom případě je třeba nechat porce chvilku dojít rozbalené pod grilem; pozor však na manipulaci
  • napíchnete-li suroviny na grilovací jehlu, pak se pokrm nazývá živáňská jehla; je třeba ji otáčet a hojně potírat
  • varianta, kdy naložené maso a veškeré ingredience rozložíte na plech, nebo poskládáte do pekáčku, patří víceméně do domácích kuchyní; v prvním případě se maso peče prudčeji a může být trochu vysušené, v druhém případě se peče zvolna, až je luxusně měkké, a vy máte mezitím dost času na jinou zábavu

K živáňské patří jednak nakládání masa do nejrůznějších marinád a koření, přičemž jsou to často variace hodně pikantní, a pak k pečeni patří také spousta zeleniny, kterou se maso prokládá a ještě se přidává k hotovým porcím. Nechybí zde papriky, rajčata, dost cibule, brambory, a ve finále kyselé okurčičky, nakládané feferonky, zelné saláty apod. Maso se nakládalo do kameninových hrnců a v chladu se nechávalo 1 - 3 dny. K marinování i při pečení se maso často podlévá vínem či pivem. Docela jistě si k této výtečné směsi chutí najdete svou cestu.

Příprava: 1 hodina + nakládání a pečení * Naplníte: pekáč cca 30 × 19 cm, objem necelé 3 l 

  • 400 g brambor ve slupce, vydrhnutých
  • 600 g krkovice
  • 400 g vepřové pečeně / kýty
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř, směs
  • červená paprika, sladká, mletá
  • 3 cibule, středně velké
  • 200 g uzené slaniny, nakrájené na plátky
  • 1 žlutá paprika, velká
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 4 ks bobkového listu
  • 4 kuličky jalovce
  • alobal na překrytí pekáčku

Marináda

  • 150 ml oleje
  • 2 stroužky česneku, rozmělněné
  • 1,5 lžíce francouzské hořčice
  • trocha zázvoru, mletého / chilli, nemusí být

1. Brambory ve slupce umyjte a vydrhněte je kartáčkem. Nakrájejte je na 5mm plátky. Rozložte je na dno pekáčku, osolte a mírně opepřete, zakápněte pár kapkami oleje a promíchejte je.

2. Plátky masa naklepejte rukou a rozkrojte je na pruhy vysoké 6 cm. Osolte je a opepřete, vetřete do nich sladkou papriku.

3. Připravte si kolečka cibule, plátky slaniny, kousky papriky. Vše začněte vrstvit do pekáčku vedle sebe a za sebou - nejprve slaninu, maso a prokládejte ho cibulí, paprikou a plátky brambor, které máte připravené v pekáčku. Vrstvy řaďte volně, aby se později mezi ně dostalo dost marinády.

4. Marináda - Prošlehejte olej, česnek, hořčici a chcete-li mít maso ostré, pak i ½ lžičky mletého zázvoru nebo chilli. Jakmile je pekáček zaplněn, potřete jednotlivé řádky surovin marinádou. Přitom je prsty odtahujte od sebe, aby sklouzla dovnitř. Maso podlijte vínem, přidejte kuličky jalovce a pár bobkových listů. Pekáč překryjte dvěma vrstvami alobalu a nechte v chladu 12 - 24 hodin odpočívat.

5. Druhý den vložte pekáč do trouby, vyhřejte ji na 160 °C a pomalu pečte asi 1,5 - 2 hodiny. Pečte do té doby, dokud není maso měkoučké. V tom okamžiku nechte alobal stranou a tekutiny zredukujte napolovic. Přitom pečeně dostane pěknou barvu.

Nakonec nechte pekáč chvíli odstát a živáňskou servírujte společně s kyselou zeleninou (chutné jsou beraní rohy), hořčicí a v tomto případě - bílým vínem.

Nejprve si připravte všechny potřebné suroviny a koření. Použila jsem libovou krkovici a vepřovou pečeni. Při marinování máte dvě možnosti - vložit osolené a opepřené maso do marinády a skládat a prokládat zeleninou do pekáčku druhý den, anebo nechat marinovat už zaplněný pekáček. Volím druhou variantu, protože následně se jen peče, a už se nemusím ničím zabývat. 

TIP: Nové brambory s jemnou slupkou jsou v tuto dobu výborné. Dostatečně je vyperte a vydrhněte. Snadno to jde silikonovou žínkou.

Plátky masa naklepávám pouze rukou, úplně to stačí. Rozdělte je asi na 6 cm vysoké kousky a ty pak skládejte zcela volně vedle sebe a za sebou, přičemž řady prokládejte ostatními surovinami. Brambory si na začátku práce ochutím na dně pekáčku, a pak je přibírám do řádků mezi maso a slaninu. Nakonec přijde marináda, koření a víno...

....po pomalém pečení následuje ještě asi půlhodinka, kdy sejmete alobal a pečeně dostane barvu, přičemž se zredukuje přemíra tekutin, které se v pekáči nahromadí. Tady je vidět, že je dobrá polovina pryč. Během dokončení ale máte možnost ještě využít zbytek marinády na potírání. Určitě ochutnávejte, zda je vše podle vašich představ. Vůně je to převeliká a už zbývá jen poprat se o jednotlivé porce. Veselé slavení!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.