DOMÁCÍ TVOŘENÍ: KAM SE ŠPERKY A DROBNOSTMI?

VLASTNÍ SMETANOVÝ SÝR A SADA SILIKONOVÝCH VÍČEK
1.9.2022
NAHÁČE
5.9.2022

Cetky, tretky a jiné krásné věcičky a ozdoby má doma skoro každá žena. Někdo jich má poskrovnu a vejdou se mu do jedné krabičky, někdo je jako já a má jich plných několik stojanů.

Vyrůstala jsem v Jablonci nad Nisou, městě skla a bižuterie, což mě na věky poznamenalo. Různých náušnic, náramků, korálů a jiných náhrdelníků stejně jako broží a ozdob do vlasů jsem za svůj život posbírala opravdu hodně. Jsou různé staré kousky po babičce, moderní šperky od českých designérů, různá bižuterie z jarmarků, výletů, dovolených, nespočet šálů a šátků do vlasů i jako módní doplněk.

Ať už máte jen pár kousků, které točíte pořád dokola nebo sbírku, že byste to mohli prodávat, vždycky je fajn mít vše přehledně uložené – a já osobně navíc mám období, kdy mám oblíbené tyhle tři kousky a jindy pět jiných, které potřebuji mít víc po ruce.

A protože upcyklace – tedy použití starých věcí za novým účelem – je nejen moderní, ale i ekonomická a ekologická, připravila jsem pro vás přehled toho nejlepšího, co jsem na blogu decoDoma našla. Protože co si budeme, za ušetřené peníze za hezký stojan do koupelny si můžu pořídit třeba nějaký další náramek :-).

Máte spíš drobnější věci, které se lépe skladují v mističkách? Nebo jste prostě jen pohodlní je neustále věšet na stojánky, protože stejně obden nosíte to samé? Na pár náramků (třeba i těch magnetických), hodinky, řetízky nebo párů náušnic je stvořený tento jednoduchý organizér z přebytečných plastových kelímků a lichých ponožek.  Nevěříte, že ze zmíněného lze vyrobit takhle krásnou věc? Podívejte se do článku, jak na to.

Na pevné náramky, které nemění tvar, tohle řešení moc není, na všechny ostatní – zapínací i na gumičce je však geniální. Vstupní náklady jsou téměř nulové a během chvíle vykouzlíte takhle krásnou věc. Ideální je pro malé i velké parádnice, vyrobit jej navíc zvládnou i malé děti, takže se klidně teď hned můžete pustit do přípravy dárků...

Tohle je můj oblíbený kousek, protože je opravdu nízkonákladový, multifunkční a efektní. Ať už staré struhadlo jen vyčistíte nebo jej i natřete barvou (jak na to se dozvíte přímo v článku), efekt je zaručený. Do dírek struhadla zavěsíte spoustu párů náušnic (a klidně ze všech stran a i dovnitř), zavěsit se na něj dají i některé brože. Horní držák poslouží i na rozepínací náramky. Praktický je i na nejčastěji nošené věci třeba přímo do koupelny.

Starý rámeček natřený podle vaší potřeby, kus staré záclony a kousek oboustranné lepicí pásky. Nic víc v podstatě není potřeba, aby vznikla takhle krásná věc. Zvládnou to i sebenešikovnější ruce nebo malé děti, které si tak mohou vyrobit dárek pro maminku či babičku nebo paní učitelku. kromě praktičnosti rámeček udělá parádu i na botníku v předsíni nebo na knihovně v pokoji, pověsit jej můžete i na zeď.

Podívejte se na fotku a schválně, co vás napadne jako první. V mém případě to bylo To je nádhera! takhle krásně ozdobené ramínko nemusí sloužit jen na šaty, ale i jako závěs na šálky a šály nebo dlouhé korále. Z ramínka na kalhoty, které je svírá po celé své ploše ne jen skřipci na boku, jsem si doma vyrobila neobvyklý půlrámeček na obraz z dovolené, a vážně uvažuju, že jej ještě takto nějak naaranžuji. A co vy? Už chystáte lepidlo?

Nejspíš vás při pohledu na úvodní fotografii napadlo, co tam dělá – vůbec nekoresponduje s tématem článku ani popiskem a na výrobu adventního kalendáře je ještě sakra brzy. Máte samozřejmě ve všem pravdu. Na principu adventního kalendáře z kolíčků ale rychle, snadno a efektně vyrobíte perfektní nástěnku na vzkazy nebo taky drobné šperky. Na kolíčky použijte decentnější papíry a samolepky a do každého z nich můžete snadno připnout řetízek, náramek nebo jiný šperk včetně prstýnků. Ty můžete také pověsit na horní (ten, který mačkáte) zobáček kolíčku nebo mezi kolíčky navíc zaťukat pár skobiček.

Po adventním kalendáři už vás v tomto článku obal na šití nemůže překvapit. Výhoda je, že náklady jsou nulové a když se roztrhá, snadno jen vyměníte za jiný. Kalíšky na vejce jsou ideální na náušnice, prstýnky, řetízky a vůbec všechny drobnosti, ať už obal dáte kamkoliv nebo jej použijete jako cestovní verzi. Aby se vám drobnosti nerozsypaly, můžete si z kusu kartonu vystřihnout těsnější víko. Do polštářku ve víku obalu můžete dát nějakou tu šálu nebo jej použít prostě jako sáček na cokoliv dalšího.

 

MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.