NAHÁČE

DOMÁCÍ TVOŘENÍ: KAM SE ŠPERKY A DROBNOSTMI?
2.9.2022
DĚTSKÝ POKOJ V NOVÉM
7.9.2022

Váháte-li, co si počít s přerostlými okurkami, věnujte letos svůj čas zavařování. V zimě si pochutnáte na mimořádné příloze.

Málokdo nemá rád nakládané okurky, a každý je zpracovává podle svých oblíbených rodinných receptů. Jen tak se dočkáte kýžené chuti, která ve vašich očích nemá konkurenci. Někdo rád slané, někdo sladké, kořeněné či kyselé. A tak to má být. U nás v rodině nebývalo o okurky nouze. Tatínek především sadařil, ale zeleninu jen tak bokem vypěstoval taky, protože měl takříkajíc „zelené ruce”. Okurky si ochotně narostly do větších rozměrů jak jim velela příroda, a pak bylo v kuchyni dost práce - dělaly se naháče. Maminka na ně měla svůj oblíbený recept, který před 55 lety vyškemrala na kolegyni v práci, a od té doby i mou kuchyni provází několik desetiletí. 

Přerostlé okurky je možné všelijak naporcovat, nakrouhat na kolečka nebo vyrobit kvašáky, kterým velký objem nevadí, ba naopak. Ale chuti delikátní docílíte až tím, že milé okurky vykrájíte a zbavíte semínek. Stanou se z nich pružní hádci, kteří se skrznaskrz nacucají chutí láku. A jsou zkrátka výborní. Já záhonky s okurkami nemám, a tak si při vykrajování koupených okurek připadám nehospodárně, protože jich notná část ubyde. Ale pár sklenic na zimu mít prostě musím...

Zavařování je v plném proudu, ale kdyby vám snad náhodou selhala váha, potřebovali jste sadu utěrek a pořádnou zástěru, do níž si při práci fortelně utřete ruce, pak mrkněte na naši nabídku do e-shopu decoDoma. Utěrky, chňapky i zástěry máme dokonce ve vyvzorovaných sadách.

Příprava: 2 hodiny * Získáte: 5 - 8 láhví

  • 4 kg okurek, před vykrájením
  • větší svazek kopru

Lák na 8 - 9 okurkových láhví

  • 1,90 l vody
  • 0,60 l octa
  • 215 g krupicového cukru
  • 60 g soli

Do každé láhve

  • 1 lžička kapar
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček tmavého pepře
  • 2 hřebíčky
  • 1 bobkový list, rozlomený
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • na špičku nože tymiánu
  • 2 snítky kopru
  • 3 kolečka petržele
  • 3 kolečka mrkve
  • 2 kolečka šalotky

1. Okurky vykrájejte podle vyobrazení; vzniknou hádci, které do široké láhve stočte kolem dokola, do klasické vysoké okurkové láhve je naskládejte vertikálně. Lépe se pracuje, když si láhev položíte. Naháče vkládejte do čistých láhví poté, co na dno vložíte kousek kopru.

2. Nálev svařte, nechte ho 5 minut přejít varem a vypněte ho. 

3. Mezitím k okurkám v láhvích přidejte koření a zeleninu, končete druhou snítkou kopru. Dosud horký lák rozdělte do naplněných láhví tak, aby veškerá zelenina byla ponořená. Otřete okraje láhví dosucha a pevně je zavíčkujte.

4. Okurky zavařte obvyklým způsobem ve speciálním hrnci ve vodní lázni - 20 minut při teplotě 80 °C / v elektrické troubě na spodním roštu v pekáčku s 3 cm vody 25 minut při 180 °C. Sklenice nechte ještě ve vypnuté troubě asi 20 minut. Pozor, sklenice se nesmějí dotýkat.

Takhle veliké okurky již budou plné semínek, takže se je chystám odstranit. K dochucení láku používám mořskou sůl a klasický kvasný lihový 8% ocet, můžete ale použít také bílý vinný ocet, místo kopru estragon, vinný list, máte-li rádi ostřejší chutě dejte stroužek česneku i sušené chilli papričky. Každá kombinace přidaných ingrediencí posune výsledek úplně jinam. Musíte si najít takovou chuť, která vám připadá neodolatelná. Zajímavé jsou kapary - nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, naložená v solném nálevu. Skvěle je doplní sladkost petržele. Kombinujte a ochutnávejte.

Abyste urychlili porcování okurek, poradím, jak na to. Okurku oloupu, celou rozpůlím a následně rozčtvrtím, někdy jsou zapotřebí i osminky. Pokud jsou okurky dlouhé, každou při prvotním rozpůlení ještě rozdělím horizontálně (viz obr.) a pak teprve čtvrtím. Z každé čtvrtky vykrojím semínka pomocí tvořítka na melounové kuličky - jistě znáte. Jde to výborně a především rychle. Z okurky zbydou takové úzké lodičky.

Naháče naskládáte do vysokých sklenic vertikálně, ty delší kousky stočte do oblých sklenic podél stěn. Zbyde vám mnoho místa na doplňující zeleninu, o kterou se vždy nakonec u stolu popereme. Všichni ji máme rádi. Užijte si krásné zavařovací babí léto!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.