RYCHLOÚKLID: STAČÍ VĚDĚT, KTERÉ DROBNOSTI DĚLAJÍ NEJVĚTŠÍ DOJEM

ZATEPLENÉ HRNKY A DEKY, TO JE VÝBAVA I NA ZÁPRAŽÍ
14.12.2023
ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA SE SVAŘENÝM VÍNEM A ZÁZVOREM
18.12.2023

The cleaning equipment bins of the cleaners are placed on the floor. Concept of cleanliness in the organization.

Tenhle týden jsem někde četla průzkum, podle kterého jsou krásná výzdoba a naklizená domácnost na absolutním chvostu toho, co si Češi představují pod pojmem zařízené Vánoce.

A já s tím v principu naprosto souhlasím, tím spíš, že letos se mi na prosinec navalilo tolik práce, že nezvládám ani standardní povinnosti obyčejné mámy, natož ty předvánoční.

Tím spíš se letos budu muset uchýlit k tomu, abych celý předvánoční úklid zvládla nějak s přehledem, rychle a nenáročně – jinými slovy abych nezabředla do vymetání drobků z pod lednice, když je na lince je hromada nádobí.

1

OKNA, KTERÁ SE BLYŠTÍ

O tom, jak moc miluju elektrický vysavač na okna, už jsem psala mnohokrát. Před Vánoci ale myju jen jedno okno, a to to kuchyňské. To je totiž jediné, do kterého v tomto ročním období svítí sluníčko, aby prozradilo jeho nedostatky, a zároveň jediné, na kterém není záclona. Po zbytku se nikdo pídit nebude!

 
2

VŠECHNO PRYČ

Posbírejte všechno, co se kde válí. Do koše na prádlo posbírejte všechny kousky oblečení, které někdo někde „zapomněl“. Do velké krabice pak posbírejte zbytek: dokumenty, hračky, nabíječky na telefon atd. Z jedné velké krabice se to bude uklízet mnohem snáz než z 20 různých míst (a krabice v nejhorším ve skříni do 27. prosince taky vydrží, ale pšt!).

5000652_img_0361_e

3. UROVNEJTE GAUČ

40 % uklizeného obýváku dělá stolek, na které není nic než krabice s kapesníky a brýle na čtení, druhých 40 % je načančaný gauč. Srovnejte potahy, načechrejte polštářky, teoreticky můžete i složit deky, než se pod ně zase někdo zachumlá k vánoční pohádce.
4

VYNDEJ MYČKU, NANDEJ MYČKU

Nejdřív si připravte prázdnou myčku, pak po bytě posbírejte všechny odložené hrnky od kávy a sklenky na vodu a zapomenuté lžičky a vše rovnou skládejte do myčky, resp. do dřezu, pokud myčku nemáte. V tom případě na vás čeká nádobí ještě umýt nebo to na někoho delegovat. Základem úspěšného úklidu je totiž zapojit všechny.

 
5

NEVYŽEHLENÉ PRÁDLO NIKDO NEVIDÍ

Vážně. Navzdory všemu, co nás kdy naše maminky učily, Ježíšek přijde, i když nebudete mít vyžehleno.

 
6

UTŘETE PRACH

Utřený prach udělá mnohem větší dojem než parádní vánoční výzdoba. Jakmile totiž nikde není prach, tak je jasné, že se tam uklízí pořád a že aktuální drobné nedostatky jsou jen dílem náhody. 

16528_6

7. PODLAHY JAKO ZRCADLO

Můj tajný sen je parní čistič, který zvládne podlahy, zrcadla i dlaždičky a já kromě vysavače nebudu potřebovat už nic dalšího. A kdyby to vládl i s vysavačem v jednom, byl by to nejdokonalejší pomocník. Čisté podlahy jsou totiž ukázkou čistoty. Pokud nemáte parní čistič, použijte vosk nebo octovou vodu, záleží na typu povrchu, a uvidíte ten efekt hned! Moje tajná zbraň je suchý šampon na koberce.
8

VLHČENÉ UBROUSKY ZVLÁDNOU VŠECHNO

A když už jste u toho utírání prachu, tak s tím si hravě poradí jen navlhčený hadřík. Jak ale nesnáším jednorázové pomůcky, tak doma mívám balení vlhčených ubrousků. Ať už se na nich uvádí jakýkoliv účel, ubrousky na dětské prdelky vyčistíte i ty nejodolnější zaschlé kroužky od zapomenutého kafe nebo nejmastnější šmouhu uprostřed skla vitríny. Zkrátka v jedné ruce hadřík, v druhé vlhčený ubrousek a vezměte to při jednom.

 
9

UMYVADLA A BATERIE JAKO NOVÉ

Poslední efektní krok k dokonalosti je octová voda a otřené vodovodní baterie, protože jen trošku zašlý nerez vypadá vždycky jako roky neudržovaný. Není třeba dlouze drhnout, s octem, neabrazivní zubní pastou nebo melaminovými nano houbičkami se bude blýskat opravdu hned.

 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.