PEČENÉ OŘÍŠKOVÉ PRALINKY

DOMEK NA MIKULÁŠSKOU NADÍLKU
29.11.2018
5 JEDLÝCH DÁRKŮ POD STROMEČEK
4.12.2018

S cukrovím ve tvaru kuliček je to podobné jako s vanilkovými rohlíčky - každá rodina má ty svoje zamilované. Z arašídů, pražených mandlí, z kandovaného ovoce, s rumem i bez. Vesměs se jedná o rychlé nepečené cukroví, ale kuličky si můžete také upéct...

Pojmenování „pralinky”, jsem si skutečně jen vypůjčila od tradičních čokoládových bonbonů s náplní. A to proto, že moje pečené kuličky mají s nimi společný tvar, i jsou mírně řečeno nadívané - lískovým oříškem. To celé ovšem skončí v troubě, aby se klasické čokoládové těsto spolu s oříškem propeklo jako ostatní cukroví. Je to bleskově rychlé, ale přesto nedělám kuličky na poslední chvíli. Potřebují lehce rozležet, aby to zkrátka bylo pravé ořechové. Po Mikuláši přijde jejich čas, a tak jsem už teď, v rámci tréninku, blaženě skončila ve voňavé kuchyni.

Máte-li v oblibě svátky převlečené do stříbrných barev, pak si můžete připravit štědrovečerní stůl v podobném duchu. Decentně zdobenému bílému porcelánu Barocco sluší všechny barvy. Výborně vypadá s tradiční červenou a bílou barvou v lesku, ale stejně tak se k němu hodí přírodniny, ozdůbky ze dřeva a kůry, i živé jehličí. Chcete-li si stůl vyzdobit v duchu letošních trendů, pak k bílé a stříbrné přidejte sklo a množství stříbrných dekorací s peříčky a kožešinkou. A pokud hledáte dekor v pastelových barvách, další sady nádobí naleznete na našem e-shopu. 

003

PEČENÉ OŘÍŠKOVÉ PRALINKY

Příprava:  30 minut * Získáte: 40 ks kuliček

Těsto

  • 125 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • ½ lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 vejce
  • 75 g másla
  • ½ lžíce rumu
  • nastrouhaná kůra z poloviny limetky, v kvalitě BIO
  • sáček velkých lískových oříšků

Na dokončení

  • v páře rozpuštěná čokoláda, min. 65%
  • kousek másla
  • trocha mletých lískových oříšků
  • papírové košíčky

1. Na vál prosejte mouku, přidejte ostatní sypké ingredience a prsty vše dobře promíchejte. Uprostřed udělejte důlek, vyklepněte vejce, přidejte máslo nakrájené na kostičky, rum a limetkovou kůru. Rychle zpracujte těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte v chladničce alespoň hodinu odpočinout.

2. Troubu zapněte na 170 °C. Z části připraveného těsta (zbytek ponechte v chladu) odebírejte malé kousky a každým obalte velký lískový oříšek. V jemně pomoučněných dlaních vytvořte nevelké, přibližně stejné kuličky a odkládejte je na plech s pečicím papírem. Těsto pěkně vyskočí, takže kuličky nedávejte blízko sebe.

3. Kuličky pečte 15 minut a pak je odložte na talíř tak, aby se nedotýkaly. Nechte je vychladnout.

Zdobení - Čokoládu rozehřejte v páře, spojte ji s kouskem másla tak, aby byla tekutá. Připravte si nastrouhané oříšky, trochu čokoládových hoblinek a pod. Každou pralinku namočte do čokolády, pak do oříšků a libovolně dozdobte. Kuličky můžete ponechat jen namočené v čokoládě.

Kdyby se vám zdálo čokoládové těsto příliš měkké, přidejte trošku mouky. Kuličky se dělají velice snadno, ale těsta nedávejte příliš mnoho, aby se vám v troubě při pečení nerozjelo do šířky. Máslová těsta je vhodné nechávat před zpracováním co nejdéle v chladu. Pak jde všechno lépe. 

Tady je vidět, jak se kuličky po upečení zvětšily. Jen taktak se vejdou do košíčků. Zdobení je rovněž dílem okamžiku. Každou kuličku lehce ponořte do čokolády, nechte ji trochu zavadnout, aby vám nekapala do oříšků, a dokud je trochu lepivá, vtlačte kuličky do hromádky strouhaných lískových oříšků. Vršek posypejte strouhanou hořkou čokoládou. 

Teď ještě nechte cukroví trochu rozležet. Kuličky vkládám do papírových košíčků až při servírování na stůl, aby se mi krejzlíky v krabici nepromastily.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.