5 VESELÝCH MIKULÁŠSKÝCH NADÍLEK

HVĚZDA JAKO SYMBOL VÁNOC
26.11.2018
BALIT OSOBNÍ DÁRKY JE NEJLEPŠÍ
28.11.2018

Svatý Mikuláš je patronem dětí, ale také námořníků a rybářů. Až sestoupí z nebe na zem, a začne obcházet naše příbytky, možná vám nadělí i zlatou rybku.

Vida, důvodů ke slavení máme všichni dost, takže se na příští středu - 5. prosince, náležitě nachystejte. Oslavovat mohou dospělí i děti. Alespoň u nás doma to tak vždycky bylo. Něco zbylo i na ty trošku odrostlejší, tu lahvinka domácího vaječňáku, nebo chlupaté palčáky s pamlsky uvnitř. Bavili jsme se pak jásotem těch nejmenších.

Samozřejmě nejnápaditější nadílka patří dětem. Však si ji zaslouží, po těch nervech, kdy musejí ustát hrozivý pohled čerta. Ovšem se strašením to nepřehánějte, aby místo pohádky nezůstalo plačtivé trauma na celý večer. Uličníkům nažene strach i uhlí či brambora v košíku. Nejvíc dobrodružství si děti užijí, když si samy nachystají misku, koš nebo ponožku za okno či za dveře. Dobře vědí, že bylo všechno prázdné, a o to větší zázrak je čeká. Bavte se s nimi, a pokud vám schází pořádné ponožky nebo zimní papuče, do kterých se něco vejde, čekají na vás na našem e-shopu. Na nadílku pro dospělé můžete využít i náš nejnovější tip na domeček z dřevěné krabice, která vám skvěle poslouží i po skončení Mikuláše. 

Malé drobné mandarinky se k nám dovážejí s nástupem svátků. V tuto dobu jsou nejsladší a nejlepší, a až je budete aranžovat větším dětem na mikulášskou misku, zabalte pár plodů do dárkového papíru dozdobeného drobnými dekoracemi, jmenovkami se vzkazy a pod. Dovnitř mísy ukryjte dárek nebo sáček napečených perníčků, a pohrajte si s okolní výzdobou. Na okně se určitě budou vyjímat nabílené nebo postříbřené březové proutky ve váze; připomínají zasněženou krajinu.

Nadělovat můžete do všeho, co si vaše děti přichystají, jen trošku korigujte velikost nádob, protože by pak ze všech sladkostí nevyšly do Vánoc :o) Do takovéto baculaté dózy se toho vejde opravdu dost. A rozhodně nemusíte hýřit jen čokoládou a bonbóny, které jsem tam navršila, aby byla fotka podle mého gusta. Dózu lze naplnit třeba křížalami, doma upečenými sušenkami nebo želatinovými medvídky z domácího výrobníku. Aby dóza nevypadala kuchyňsky, dozdobte ji tak, aby se líbila dětem. Na víčko jsem upevnila jednoduše zhotovenou čepici, nejspíš od lesního skřítka. Ale můžete zůstat u té mikulášské...

Tyhle ponožky na spaní jsou na nadílku naprosto ideální. Koupíte-li pánské, budou veliké a dlouhé, a díky beránčímu kožíšku pěkně zpevněné, aby vydržely nápor dárků. Stoprocentně budou hřát až do jara. Máme je na e-shopu každý rok a když si pospíšíte, vyberete si i z několika barev.

Pytlíky z kartonu vyrobíte raz dva. A jsou naprosto skvělé na uschování křehkých dárků, protože jsou pevné. Mohou se vám hodit i k zabalení dárků pod stromeček. Jejich zhotovení je pekelně jednoduché, ale chvilku jsem nevěděla, jak takovou obyčejnou věc složit. Kdybyste snad náhodou také nevěděli, nafotila jsem vám foto postup.

No, a ještě něco pro dospěláky. Mikuláš nepřišel? Smůla. Tak se mrkněte do ložnice; možná, že pod postelí něco najdete. Občas naděluje i do papučí...

Mikulášský svátek rozhodně nepodceňujte. Dříve byl spojován s vírou v bohatství, takže se v tento den uzavíraly důležité svazky - obchodní a dokonce se pořádaly i svatby. Jestli ne letos, tak tedy napřesrok!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.