MIKULÁŠSKÉ DÁRKOVÉ PYTLÍKY

MEDVÍDEK Z RUČNÍKU + VIDEO
1.12.2016
TRESČÍ ŠUNKA S ČOČKOVÝM SALÁTEM
5.12.2016

ornament_01

Asi bych spíš měla říct krabičkopytlíky. Sáček je totiž něco, co se dá svázat nebo zmačkat. Ale mě napadlo vytvořit pytlík z kartonového papíru tak, aby byl pevný a samostatně stojící.

Potřebovala jsem hezky zabalit menší dárek, dost křehký, aby hned neprozradil svůj obsah. Krabičku jsem po ruce neměla, a tak vznikl dárkový pytlík. No, nápad tu byl. Ale vlastně jsem neuměla složit pytlík! Taková obyčejná věc. Nezbylo, než roztrhat jeden svačinový, a okoukat to. Postup jsem vám hned nafotila, protože se vám může hodit. Za dveřmi totiž obchází Mikuláš…

Pytlíky fungují skvěle. Krásně stojí na své základně, horní klopa drží uzavřená. Dozdobte je stuhami, vánočními ozdůbkami a jmenovkami. Pro děti jsem vyrobila cedulky z obyčejného dárkového papíru. Vystříhala jsem veselé obrázky a zezadu je podlepila jednobarevnou čtvrtkou, aby na ni šlo napsat věnování. Kartonové pytlíky využijete na tisíc drobností, uvidíte.

ornament_02

dscf3626

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Skládala jsem z jednostranně potištěných kartonů. Při velikosti čtvrtky 34 × 24 cm bude pytlík vysoký 17-20 cm, podle toho, jak ohnete horní okraj. Skládání jde trošku obtížněji, jako když skládáte jakoukoli krabičku. Nejdůležitější jsou dokonale vytvarované hrany. Dosáhnete toho nějakým hladkým, rovným předmětem. Používám kovové pravítko, kterým několikrát po hraně přejedu, ale stačí, když máte po ruce třeba plastovou cukrářskou stěrku. Na pytlík si připravte:

  • karton s vánočním potiskem velikosti 34 × 24 cm nebo A4 pro menší balíček
  • kovové pravítko na přehýbání hran
  • kvalitní lepicí pásku (může být i barevná)
  • obyčejné nůžky a cikcak nůžky
  • stužky a tkanice ladicí s kartonem

na jmenovky

  • obrázky vystříhané z dárkového papíru
  • jednobarevnou čtvrtku na podlepení
  • děrovačku
  • kancelářské lepidlo

Při skládání postupujte podle následujících fotografií. Papír skládejte vždy jen těsně k sobě (základní tvar i dno) jinak se následně špatně přehýbá. Opatřete si kvalitní lepenku, která karton bez problémů slepí. Skládanka je velmi jednoduchá.

pytlik_krok

POSTUP SKLÁDÁNÍ PYTLÍKU

1  Karton položte na šířku, vertikálně si označte polovinu a obě strany složte k tomuto středovému bodu. Hrany se budou těsně dotýkat.

2  Lepicí páskou slepte otevřené části kartonu. Spodní část přehněte vzhůru ve vzdálenosti 5 cm. Toto je dno, takže potřebujete-li hlubší, přidejte. Pytlík pak bude nižší na výšku, ale bude mít potřebný objem. Snažte se, aby všechny hrany byly ostře přehnuté.

3  Přeložení rozevřete prsty a na obou bocích složte do trojúhelníků.

4  Obě části středového otvoru přehněte směrem na střed. Hrany se opět těsně dotýkají. Lepicí páskou střed přelepte a křížem i boční šikmé hrany obou klop. Vznikne pevné dno.

5  Pytlík otočte na líc a cikcak nůžkami odstřihněte jeho otevřenou část. Můžete využít i nůžky s jinými ozdobnými čelistmi.

6  Přehnutím vytvořte libovolně hlubokou horní klopu, která pytlík uzavře. Vyrobte jmenovku, navlékněte ji na stužku a balíček převažte.

dscf3623

DÁRKOVÉ VISAČKY

Čím pěknější papír seženete, tím veselejší budou jmenovky. Vystříhejte je do tvarů, které obrázky dovolí. Mě se podařily obdélníky, čtverce i kolečka. Do stejného tvaru vystřihněte jednobarevnou čtvrtku a obě plochy slepte. Do volného místa proděrujte otvor, jmenovku navlékněte na stuhu a upevněte na dárek.

Pokud by vás zajímalo, co jsem použila místo mikulášských metliček, tak je to na bílo obarvené borůvčí. Podívejte si na náš e-shop, zda by se vám něco do mikulášské nadílky nehodilo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.