TRESČÍ ŠUNKA S ČOČKOVÝM SALÁTEM

MIKULÁŠSKÉ DÁRKOVÉ PYTLÍKY
2.12.2016
SLAVNOSTNÍ SKLÁDÁNÍ UBROUSKŮ
6.12.2016

stuha_ruzova

Vánoční rybí hody se zdaleka netýkají jen kapřích řízků. Stojí za to vybočit z tradic a dopřát si rybku na jiný způsob.

Rybí šunka je strašně jednoduchá. Vyrobit si ji můžete z kapra i z candáta, a kdo má doma rybáře, může zkoušet donekonečna. V každém případě k její přípravě potřebujete široký kastrol nebo poměrně velký hrnec a další ještě na přípravu dvou druhů čočky, neboť lahodnou chuť šunky korunuje elegantní čočkový salát. S kvalitním nádobím s nepřilnavým povrchem si lehce poradí myčka a vám zůstane jen obdivný úsměv všech hostů. Šunka je jemná a dietní a nechává vyznít chuť samotné rybky. Jednou jsem s ní pohostila pár, který ryby nejí. Dozvěděla jsem se to, až když si přidávali :o)

Proč mluvím o hrncích? Protože k přípravě každého slavnostního menu je třeba celá přehlídka hrnců a pánví. Před svátky těm svým věrným udělám generální úklid, a nablýskám je speciálním čističem nerezové oceli (jistě znáte z drogerií, ale vybírejte pouze ty, které jsou určeny pro styk s nádobím). Musím říct, že svátečně uklizená kuchyně plná nového nerezového nádobí vůbec nevypadá špatně. Teď jsem si to potvrdila, protože testuji sadu nádobí KING Hoff. S vařením jsem byla nadmíru spokojená. Příště se ještě vrhnu na hlubokou pánev. Má efektní černý vnitřek, takže samozřejmě vše nafotíme…

stuha_ruzova

TRESČÍ ŠUNKA

Příprava: 30 minut rybka + vaření, připravte den předem * 45 minut čočkový salát * Připravíte : 4 porce

šunka

  • 3 poloviny tresky (asi 1,3 kg), vykostěné a bez kůže
  • sůl a čerstvě mletý barevný pepř
  • pro každou polovinu 5-6 plátků parmské šunky a 2 plátky kvalitní pečené šunky
  • 1 lžička práškové želatiny
  • bazalka na ozdobu

čočkový salát

  • 5 lžic hnědé čočky
  • 5 lžic červené čočky
  • 1/2 červené papriky
  • 1 jarní cibulka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžíce tmavého balzamikového octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • kuličky růžového pepře

dip

  • 6 lžic zakysané smetany
  • 1 lžíce strouhaného křenu
  • pár lístků nasekané bazalky

1. Ryby opláchněte a dobře osušte. Rozložte je na prkénko a z obou stran osolte a dost opepřete. Ryby snesou opravdu dochutit.

2. Na další prkénko rozložte asi 40 cm potravinové fólie a těsně na sebe (viz foto) plátky parmské šunky, v podstatě v délce filetu. Ochucenou rybu položte na šunku a posypejte lžičkou práškové želatiny. Navrch položte pečenou šunku. Rybu po delší straně pevně srolujte pomocí fólie, konce by měly přes sebe přesahovat. Pokud máte hodně široké filety, pak ještě přidejte fólii, a vše nakonec pevně zavažte na obou koncích potravinářským provázkem.

3. Válečky zabalte do alobalu a nechte asi 30 minut odležet. Mezitím dejte vařit vodu do velkého hrnce nebo kastrolu. Válečky vložte do horké vody, var stáhněte a vařte velmi zvolna 30 minut. Potom šunku vyndejte a nechte vychladnout. Nakonec ji vložte do chladničky na druhý den.

4. Čočkový salát – Do osolené vody dejte vařit hnědou čočku, zvlášť červenou (je měkká mnohem rychleji). Sceďte je a nechte na cedníku mírně zchladnout. Pak je vsypte do misky, přidejte na malé kostičky nakrájenou papriku, na tenké plátky nakrájenou jarní cibulku, přidejte olivový olej a balzamikový ocet, osolte a dochuťte mletým pepřem. Míchejte zlehka, aby se čočka nerozbila. Salát nechte v chladničce krátce rozležet.

Šunku vymotejte z obalů a ostrým nožem (ideální je elektrický) nakrájejte na vyšší kolečka. Na talíře dejte pár lžic čerstvého salátu a rybí roládu naaranžujte navrch. Přidejte pár lístků bazalky. Zbytek salátu i šunky podávejte zvlášť na servírovacích talířích na přidání. Na stůl podejte klínky citronu a omáčku ze zakysané smetany dochucené bazalkou a trochou křenu.

001

Rybky kupuji v rybárně (rybáře nemaje). Čerstvé tresky byly pořádné, k roládě potřebujete široké kusy filetů, minimálně 14-15 cm, aby vám v roládě vyšla alespoň jedna otočka. Podle toho si filety vybírejte. Šunka je skvělá i z kapříka, ale musíte trošku zabojovat s kostmi.

002

Podle délky filetů si připravte venkovní kabátek z naskládané parmské šunky. Špičky ocásků vždy odkrojím a filet si tak upravím pro zavinutí rolády do pravidelnějšího tvaru.

003

Dejte vařit pořádný hrnec vody a mezitím nechte maso v klidu odležet pevně zamotané ve fólii a v alobalu. Vaření v těchto hrncích je fajn, protože skleněnými poklicemi lze kontrolovat, co se tam děje. Přemíra páry uniká otvorem, takže poklice na hrncích neposkakují a obsah se nevylévá kolem.

004

Čočkový salát dělám poměrně často. Máme ho rádi a hodí se k velké spoustě jídel. Konzumujeme ho i samostatně, k letním večeřím. Ale nedělejte příliš velké množství a pokaždé si salát připravte čerstvý. Nakonec přidejte kuličky růžového pepře, jehož nasládlost se salátem skvěle ladí.

Toto je opravdu slavnostní jídlo, a kdy jindy si ho dopřát, než o Vánocích!

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.