MRKVOVÝ BERÁNEK V ČOKOLÁDĚ

2 SVÁTEČNÍ VELIKONOČNÍ MENU
31.3.2023
ABY BÍLÉ PRÁDLO ZŮSTALO BÍLÉ
5.4.2023

Velikonoční sladký beránek patří k neměnným jarním tradicím. Už od středověku často nahrazoval na svátečním stole maso, které si mnozí nemohli dovolit.

Dnes patří beránek tvarovaný ve formě k půvabným symbolům jarních svátků. Upéct si ho můžete ze svého nejoblíbenějšího těsta - např. z tvarohového, kynutého, kakaového - i mrkvového, voňavého po skořici a pomerančích. Když právě posledně zmíněného beránka uzavřete pod čokoládový kožíšek, krásně to zavoní, až ho rozkrojíte.

K pečení beránka si pořiďte kvalitní formu. Takovou, s níž se dobře pracuje, a je zárukou, že z ní těsto snadno vyklouzne ven. Vyzkoušela jsem jich celou řadu, ale nejlépe se mi pracuje s keramikou (viz galerie pod článkem). Keramika patří k nejstarším lidským dovednostem a dodnes patří k významné chloubě mnoha regionů naší země. Možná, že právě teď v čase velikonočním, zavítáte na některý z řemeslných jarních trhů či jarmarků, kde šikovní hrnčíři nabízejí své zboží (můžete se informovat např. na stránkách kudyznudy. cz). Zcela jistě neodejdete s prázdnou.

Druhou, neméně výtečnou zkušenost jsem udělala s novodobými formami s nepřilnavým povrchem. Právě takovou jsem si vzala k ruce pro letošní pečení. Beránek se z ní vyklopil bez jediné chybičky, takže vám hned za tepla přidávám vychytaný recept na vláčné těsto nakypřené jemně nastrouhanou jarní mrkvičkou a mandlovou moukou. U každé formy je nejdůležitější upravit recept formě přímo na tělo - aby syrové těsto nepřekypělo nebo nezbylo. Tato forma je poměrně malá, takže jsem se dobře trefila až napodruhé. Určitě ji doporučuji, protože chystáte-li se na mazance a některé drobné cukroví, stůl se bude prohýbat ažaž.

Příprava i pečení je rychlé a snadné, možná se vám forma bude hodit i na přípravu výslužky.

Příprava: 35 minut + pečení a zdobení čokoládou * Získáte: beránka velkého 29 × 19 cm

  • 3 vejce M
  • 125 g třtinového cukru
  • 50 ml oleje
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva, bio
  • 100 g blanšírovaných mandlí, jemně mletých
  • 2 lžičky skořice
  • 100 g mrkve, jemně nastrouhané
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • kousek másla a mouka na vysypání formy

Dokončení

  • 180 g hořké čokolády
  • 80 g másla, dle potřeby

1. Celá vejce vložte do mísy robotu a mírně prošlehejte. Přisypte cukr, zvyšte otáčky a vše vyšlehejte do světlé nadýchané pěny.

2. Pramínkem přilijte olej a zašlehejte smetanu.

3. Do jiné misky dejte mouku, prášek do pečiva, mandlovou mouku a skořici. Vše promíchejte a při malých otáčkách krátce zašlehejte do vaječné směsi. Troubu zahřejte na 180 °C.

4. Do připraveného těsta ručně zamíchejte mrkev a pomerančovou kůru. Těsto přesuňte do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy na beránka.

5. Povrch uhlaďte do roviny a dejte péct na 45 minut. Posledních 10 minut teplotu snižte na 170 °C. Pomocí špejle těsto zkontrolujte a formu vyjměte ven. Nechte pár minut odpočinout a beránka vyklopte na mřížku.

6. Po vychladnutí položte beránka na zádíčka a povrch polijte hustou čokoládou. Čokoládu rozpusťte společně s máslem nad vodní  lázní. Když čokoláda zpředu zavadne, beránka postavte, a štětcem ho natřete z druhé strany. Pak zpředu do zasychajícího povrchu vytvořte vlnky na kožíšku. Opět použijte silikonový štětec. 

Na takto malou formu stačí kolem 250 g mouky. Já jsem její množství ještě snížila a dorovnala mandlovou moukou. I když se tak nazývá, jedná se vlastně o jemně mleté blanšírované  mandle, které zakoupíte připravené k pečení. Tato mouka může být vynikající náhradou klasické mouky v sladkých i slaných pokrmech. Podobně jako například kokosová mouka, pomáhá mandlová mouka v jídelníčku snížit množství lepku a zařazuje do něj zdravé tuky a vitaminy skupiny E a B.

TIP: Mouka z blanšírovaných mandlí je bílá a nasládlá, na rozdíl od namletých mandlí se slupkami, jejichž směs je tmavší a může být mírně nahořklá. Pokud to tak máte rádi, použijte mandle, jak jste zvyklí.

Čokoládu rozpouštím ve speciální misce nad vodní lázní. Její hustotu volím podle toho, co se bude s čokoládou dít. Podle toho ji ředím máslem, někdy pro chuť kokosovým tukem. Když dáte pod mřížku talíř na pizzu, přebytek skapané čokolády stěrkou stáhnete zpět do misky a můžete ji použít opakovaně.

Kožíšek na povrchu tělíčka jsem vytvořila do zasychající čokolády pomocí silikonového štětce. Krásně lesklá čokoláda je postačující ozdobou. Beránkovi přidávám jen mašli a zvonek, aby jaro přišlo i k nám...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.