2 SVÁTEČNÍ VELIKONOČNÍ MENU

SVÍČKY ODDLÉVANÉ DO SKOŘÁPEK
30.3.2023
MRKVOVÝ BERÁNEK V ČOKOLÁDĚ
3.4.2023

Velikonoční víkend u bude co nevidět a je na čase se rozmyslet, co se letos bude vařit.

Možná děláte sváteční nedělní oběd každý rok stejný, možná se rozhodujete až podle aktuální nálady. Ať tak nebo onak, tyhle recepty se vám bude líbit. Jsou plné sezonních surovin a jako stvořené pro sváteční jarní stůl. Ať už o Velikonocích nebo někdy jindy.

MENU Č. 1

Celestýnské nudle  jsou přesně o, co dodá každé jarní polévce ten správný šmrnc, ať už chutí nebo vizáží. Připravují se podobně jako palačinky, do těsta můžete přidat bylinky nebo různé koření, podle toho, co se hodí. Skvělé jsou nejen do vývarů, ale i do některých krémových polévek. Ty si prostě nemůžete nechat ujít.

Někdo si neumí představit Velikonoce bez nádivky, někdo ji naopak moc nemusí. Tenhle recept je dokonalá kombinace, která se obejde i bez té nádivky: místo ní si můžete ke kuřeti dát špenátové knedlíky (a místo části špenátu použít tradiční mladé kopřivy). 

Není to mazanec a není to ani vánočka – je o velikonočka. Je to tak trochu jablečný štrúdl, ale z kynutého těsta. A je svázaný do elegantního twistu, skoro jako kringl. Pořád ještě nevíte, jesli to vyzkoušet? Pak si pročtěte pořádně recept a zamilujete se už při jeho čtení. A víte, jak je to se štrúdly: jeden nikdy nestačí!

MENU Č. 2

Hrášek je neodmyslitelnou surovinou jarních polévek, tak proč se nepustit do polévky věnované jen jemu. Náš recept je koncipován jako pořádně vydatná polévka (která poslouží i unaveným koledníkům o Velikonočním pondělí), pokud ale uberete na množství slaniny a krutonů, hned je z něj ideální polévka po roztažení žaludku před hlavním chodem.

Roláda je úžasné jídlo: je nádherně barevná, do náplně si můžete dát přesně to, co máte rádi, a přílohu si rovněž můžete vybrat podle svého gusta: třeba bramborové dukátky z receptu, třeba bramborovou kaši. Roláda je rozhodně mým letošním favoritem!

Nádivka je skvělý způsob, jak kdykoliv během roku zpracovat polotvrdé pečivo. Přidejte pořádnou hrst či dvě bylinek, možná i kousek uzeného masa, pokud bude jako hlavní chod, nezapomeňte ani na mrkev, která jí dodá barvu. Jana do ní má ještě jednu vychytávku: drůbeží játra. Ochutnejte!


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.