SVÍČKY ODDLÉVANÉ DO SKOŘÁPEK

VELIKONOČNÍ DEKORACE Z VELIKONOČNÍHO KATALOGU
29.3.2023
2 SVÁTEČNÍ VELIKONOČNÍ MENU
31.3.2023

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ V

Odlévání svíček chce trochu zručnosti a musíte si přitom dávat pozor na horký vosk. K zafixování vratkých a lehkých skořápek od vajec použijte plato, v němž jste si vajíčka přinesli z obchodu. I dnes budete potřebovat minimum pomůcek. 

Ještě než se pustíte do práce, ujasněte si, zda hotovými svíčkami dozdobíte velký velikonoční věnec na svůj sváteční stůl. Pokud ano, pořiďte si nejprve ten, protože barevnost věnce včetně použitých materiálů budou udávat barevnou škálu vosků, kterými celkové aranžmá dokončíte. Věnec získáte nazdobením zakoupeného korpusu z vinné révy, polystyrénu, sena apod., ale také mnohem jednodušeji tím, že živými proutky, kočičkami a kvítky dozdobíte věnec z umělých materiálů. 

Protože kolem chystání velikonočních svátků je opravdu mnoho práce, leží-li veškeré starosti pouze na vašich bedrech, neváhejte, a zvolte snadnou cestu - použijte efektní umělý věnec - a svíčky odlité do skořápek od vajec vyrobte roztavením čajových svíček. Tady je rychlonávod:

CO BUDETE POTŘEBOVAT

VEJCE, A NÁSLEDNĚ SKOŘÁPKY, ZBAVTE VEŠKERÝCH NEČISTOT

Jistě víte, že při práci se skořápkami od vajec, je třeba dodržet opatrnost. Na skořápkách ulpí celá řada bakterií, s nimiž je třeba zatočit horkou vodou a octem, který má antibakteriální účinky. V každém případě přidejte důkladné mytí rukou. Ale to všechno dobře znáte ze své kuchyně. K výrobě skořápkových svíček budete potřebovat:

  • libovolný počet vajec, nejlépe bílých
  • misku s vodou
  • lihový ocet
  • plato od vajec
  • barevné čajové svíčky, případně zbytky vosků od vypálených svíček
  • knoty s plíšky v délce 7 - 8 cm (výtvarné potřeby, Mýdlový svět apod.)
  • nůžky, podložku, pomocné špejle

Na 1 svíčku budete potřebovat 2 barevné čajové svíčky s odstíny ladícími s barvami věnce.

1  Nejprve si nachystejte skořápky. Syrová vejce omyjte a nožem opatrně rozsekněte asi ve dvou třetinách. Vajíčka vyklepněte do misky a následně spotřebujte.

2 Skořápky ponořte do roztoku vody s octem. Po chvíli je omyjte a zbavte vnitřních blán. Osušte je papírovými utěrkami a postavte je do plata od vajec.

3 Okraje skořápek jemně olámejte tak, aby vznikl zubatý okraj. Do každé skořápky připravte knot zatížený plíškem. Knot by měl ze skořápky vyčnívat tak, abyste ho později mohli při lití vosku pohodlně držet v prstech.

4 Čajové svíčky postavte na izolační podložku a zapalte je. Počkejte, až se vosk zcela roztopí. Pak uchopte knot v připravené skořápce tak, aby stál uprostřed, a roztavený vosk opatrně nalijte dovnitř. Nechte mírně ztuhnout a jakmile přestane být průhledný, přilijte vosk stejné barvy, aby dosáhl do požadované výšky. Knot zastřihněte.

SKOŘÁPKU ZAPLŇTE DO DVOU TŘETIN

HOTOVÁ SKOŘÁPKOVÁ SVÍČKA

Aby svíčka hořela co nejdéle, je třeba, aby vosk dosahoval kousek pod okraj skořápky a svíčka měla dostatek vzduchu. Když bude vosku málo, uzavírající se skořápka hoření urychlí. Bude-li vosk zarovnaný do výšky skořápky, může při nerovnostech okraje vytéct. Pro tento případ usaďte svíčky do kamínkové drtě, která vosk bez potíží zachytí (viz další obrázek).

ARANŽMÁ I - V KERAMICKÉ MISCE

DEKORAČNÍ DRŤ SVÍČKY BEZPEČNĚ UKOTVÍ NA MÍSTĚ

Teď už si jen rozmyslete, kam své čerstvě vyrobené svíčky naaranžujete. Protože s horkým voskem není radno experimentovat, ochránila jsem svíčky v misce z varného skla, zatímco drobné kamínky je bezpečně udrží tam, kam je vtisknete. V malých důlcích sedí jak přišité a spořádaně vyhoří až na dno. 

Miska se svíčkami se nyní může stát součástí většího aranžmá. V tomto případě jsem ji umístila do keramické koláčové formy, která má v mé kuchyni momentálně volno. Zaplňte ji přírodninami, křepelčími vajíčky, kočičkami a čerstvými kvítky, které si natrháte venku.

ARANŽMÁ II - UPROSTŘED VĚNCE

VELKÉ FINÁLE UPROSTŘED JÍDELNÍHO STOLU...

Mým hlavním záměrem bylo umístit misku se svíčkami do velkého květinového věnce. Dopadlo to velice příjemně. Také ten jsem dozdobila živými květy a napučenými větvičkami. Aranžmá čeká na svátky a klidný sváteční podvečer, kdy se velikonoční svíčky rozzáří.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.