SALÁT S FRANCOUZSKOU ZÁLIVKOU A SVÍTKEM

SLEPOVANÉ DOMÁCÍ SUŠENKY ZDOBENÉ RAZÍTKY
8.10.2020
5x LISTOVÉ TĚSTO NASLANO
13.10.2020

Lehkých zeleninových salátů jsme si za léto užili do sytosti. V tento čas je třeba k nim přidat trochu kalorií.

Přísun vitaminů je třeba doplňovat celoročně, takže zelenina by měla být na jídelníčku každý den, byť v malém množství (obvykle se uvádějí 3 malé šálky). Když přijdou chladné dny, máme snahu velké saláty, které podáváme jako hlavní jídla, trochu upozadit. Často cítíme potřebu vydatnější stravy. Tělo dobře ví, o co si na zimu říct, a tak do jídelníčku přidejte sytější zálivky a k salátům zakousněte například horký vaječný svítek s parmezánem. Jde to dohromady víc než dobře.

Také zelenina samotná v zimních měsících ztrácí na vyzrálosti a tím pádem na své chuti. Proto je dobré naučit se pár fíglů z kuchyně zkušených kuchařů, kteří pro nás vymysleli zálivky, které dají zelenině výraz. Jednou z nejznámějších je francouzská zálivka zahrnující zdravé tuky, med a česnek. K salátu, v němž je cuketa a lehce osmažené krémové žampiony, podávám parmezánový svítek se smetanou a muškátovým oříškem. Zaručuji, že to vše dohromady vás pořádně zasytí. Salát podávám ve velkých miskách nebo hlubokých talířích podobného tvaru. K servírování jsem vyzkoušela tuto šedou keramiku s granitovým dekorem, která vypadá moc dobře. Lze ji objednat prostřednictvím našeho e-shopu, kde objevíte také menší misky s nejrůznějšími dekory pro vydatné podzimní polévky.

Příprava: 45 minut * Získáte: salát pro 2 osoby

Francouzská zálivka - 120 ml

  • 80 ml olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa, může být i červený
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • 1 malý stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 lžička medu
  • sůl a pepř, můžete přidat i trochu růžového pepře

Salát

  • 3 větší krémové žampiony, osmažené na směsi másla a oleje, se špetkou soli
  • 1 malá cuketa nebo ¼ středně velké, na tenké plátky
  • 2 velká rajčata, oloupaná a nakrájená na klínky
  • 2 lžíce francouzské zálivky
  • 3 snítky petrželky, nasekané nadrobno

Salátový svítek - 2 ks, smažte na menší pánvi

  • 4 vejce
  • 4 lžíce parmezánu, nastrouhaného najemno
  • 150 g dětské krupičky
  • 3 lžíce 40% smetany
  • sůl a jemně mletý pepř
  • špetka muškátového oříšku, strouhaného
  • 100 g šunky nakrájené na kostičky
  • 1 naťová cibulka, nakrájená na kolečka
  • olej na smažení

1. Nejprve vytvořte zálivku. Veškeré ingredience vložte do sklenice se šroubovacím víčkem a důkladně protřepejte. V chladu zálivka vydrží až 1 týden.

2. Osmažte žampiony na směsi másla a oleje, lehce osolte (pozor, zálivka bude také slaná) a nechte je vychladnout. Oloupanou a nakrájenou cuketu s rajčaty vložte do mísy, přidejte žampiony a 2 plné lžíce zálivky. Vše opatrně promíchejte. Povrch zasypejte petrželkou a nechte odležet.

3. V misce prošlehejte 4 vejce do pěny, přidejte strouhaný parmezán, krupičku, smetanu a vše prošlehejte. Směs osolte a okořeňte, nakonec přidejte šunku a cibulku. Husté těsto rozdělte přibližně na 2 části a první rozetřete do rozpálené pánve s olejem. Ihned stáhněte plamen a placku nechte pomaličku propéct. Jakmile vypadá zpevněně i na povrchu, stěrkou ji oddělte od dna a obraťte na druhou stranu. Svítek opečte dozlatova. Stejně upečte i druhou placku.

Horké svítky rozkrájejte na klínky a podávejte s ochuceným salátem.

Francouzská zálivka se hodí na všechny druhy salátů, výtečně chutná na všech listových. Pokud ji neznáte, určitě si ji oblíbíte. Vyrobíte ji během okamžiku - veškeré ingredience zavřete do sklenice a pořádně protřepejte. Stejně tak učiňte i před použitím do salátu, protože zálivka má snahu se dělit.

Výroba svítku připomíná pohádku O Koblížkovi. Tenhle je však dost vylepšený. Těsto vypadá hutně, ale svítek se nakonec nadýchne a vyskočí. Obracím ho až v okamžiku, kdy se těsto zpevní i na povrchu. Aby byl svítek propečený, připravujte ho zvolna.

Ve Francii a Itálii je běžné dávat do salátu čerstvé žampiony. Ze žampionů se připravuje chutné carpaccio, kdy se žampiony očistí, oloupou a použijí se jen opravdu čerstvé hlavičky ze šlechtěných odrůd zakoupených v obchodech. Žampiony jsou také známy všem příznivcům raw food (syrové stravy), protože znamenají velký přínos pro naše zdraví. Ale pro svůj salát si plátky žampionů připravte na másle a s malou špetkou soli tak, jak jste zvyklí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *