5x LISTOVÉ TĚSTO NASLANO

SALÁT S FRANCOUZSKOU ZÁLIVKOU A SVÍTKEM
12.10.2020
VÁNOČNÍ DÁRKY Z POHODLÍ DOMOVA
14.10.2020

Chystáme-li rychlé pohoštění, často sáhneme po listovém těstě, protože si ho přineseme domů hotové.

Výrobci nám ho servírují v pohotovostním stavu - komplet připravené, často vyválené do správné tloušťky a uložené na pečicím papíru velikosti plechu do trouby. Stačí ho rozbalit jako kobereček a naplnit oblíbenými pochutinami. Ve skutečnosti je příprava tradičního listového těsta zdlouhavou záležitostí. Nicméně lahůdky z něj připravené jsou nadýchané a vonící máslem, a dá se říct, že jsou nedostižné. Není divu, že samotná příprava těsta a jeho výroba obsahující pečlivý proces laminování, patří k mistrovským zkouškám pekařů.

Klasické listové těsto je složené z vrstev mírně tučného těsta a samotného másla, přičemž je třeba přesně dodržet prokládání jednotlivých vrstev. Nebudu zabíhat do podrobností, ale pokud jste už toto dílo zkoušeli, víte, že se nad ním zvítězit dá, a že zakusíte omamný pocit zdolání cukrářského Olympu. Ale vraťme se k rychlopečení. Máte-li dobroty z listového těsta rádi, určitě jste se již zorientovali mezi jednotlivými těsty, které nabízejí výrobci hotové. Chcete-li se vyhnout pracnější výrobě těsta, rozhodně není žádná ostuda zaběhnout do obchodu. Mohu-li z praxe doporučit, pak s oblibou sáhnu po 300g těstě Korrekt, 275g těstě Belbake nebo Wewalka (stejná váha).

  • Těsto se používá nejčastěji na záviny, korpusy koláčů sladkých i slaných, na galetky a oblíbené párky v těstíčku.
  • Chlazené nevyválené těsto vyjměte z ledničky asi 30 minut před tím, než z něj budete dělat placku. Vyválené těsto stačí nechat v pokojové teplotě 20 minut odpočinout, aby se při rozbalení nepolámalo.
  • Při válení postupujte od středu do stran. Nejprve směrem od sebe, pak placku otočte o 45 stupňů a stále dokola pokračujte do požadovaného tvaru. Váleček i vál je třeba pomoučnit.
  • Při krájení těsta použijte ostrý nůž, abyste nesmáčkli okraje těsta. Docílili byste toho, že těsto málo vyběhne. Okraje se slepí a pečivo nebude krásně lístkovat.
  • Při vytváření náplní pracujte rychle, aby se pečivo dostalo v co nejkratším čase do trouby.

Špenát se s listovým těstem výtečně doplňuje. Můžete tak připravit velký koláč do kruhové formy, a pro menší pohoštění, kdy se hodí malé kousky na ujídání, upečte třeba špenátové větrníky. Několikacestné rádýlko vám nyní nabídnout nemohu, ale určitě si poradíte i s ostrým nožem. Jen dejte pozor, abyste si neponičili silikonový vál, pokud na něm s oblibou pracujete.

Šunka je další z ingrediencí, které dají těstu krásně vyniknout. Těsto samo o sobě není výrazné, alespoň to kupované, takže okořeníte-li ho rozmarýnem a doplníte sušenou parmskou šunkou, výsledek vyjde vždycky dobře. Tyčinky k vínu má rád každý, a připravit je, než přijdou hosté, s listovým těstem zvládnete.

Tyhle mini rohlíčky se přímo rozplývají na jazyku; podáte-li je na stůl ještě teplé a křupavé, hosté od vás nejspíš neodejdou. Rohlíčky jsou chutnější, když do nich zavinete jemně nastrouhaný sýr. A to je vedle špenátu a šunky třetí ze surovin, která listové těsto výborně dokončí. Sýr je natolik výrazný, že přidá sůl, tuk i vůni, ale k rohlíčkům lze ještě přidat kmín, mák a podobně. Rohlíčky dělám hodně malé (bez válečku rozkrájejte vyválené kolo), ale při pečení se nafouknou. Proto je dejte na plech ve větších odstupech.

Párečky v listovém těstě doslova oblétly svět. Prodávají se v pekárnách, někde dokonce i teplé. Doma si jich můžete udělat kolik chcete a pro návštěvy třeba i v této podobě, tak akorát do pusy. To, co spojení těsta a uzeniny skvěle doplní, je chuť bazalkového pesta s piniovými oříšky. Když párečky zabalím, rozkrájím je ostrým nožem na asi 4cm kousky, a po upečení dozdobím zeleninou.

Těsto pro tento typ koláče můžete zvolit jak listové, tak i tradiční křehké. Záleží na tom, kolik máte času. Jakmile hoří, sáhněte po kupovaném listovém. Jakkoli vypadá koláč složitě, zvládnete ho bez potíží. Tvoření šunkových růží si lehce osvojíte podle krátkého videa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.