ROZMARÝNOVÉ TYČINKY K VÍNU

DOPLŇKY DO ŠATNÍKU MEZI ZIMOU A JAREM
29.1.2020
NEPEČENÝ VALENTÝNSKÝ CHEESECAKE
3.2.2020

Příležitostí k večernímu posezení je vždycky dost. Nezřídka si dopřejeme sklenku dobrého vína a pak to chce něco malého k zakousnutí.

Příležitostná setkání se obejdou bez velkého vaření, neboť se hosté po domluvě sejdou jen na skleničku. Asi byste se ale necítili nejlépe, pokud byste k ní nenabídli menší pohoštění. Protože kupovaných brambůrků a oříšků si každý užije doma, připravte přece jen něco z vlastní kuchyně. I když to bude jen rychlovka, pro tuto chvíli bude příjemná a zcela postačující.

Vybírat lze z nepřeberných variant studených předkrmů. K bleskovému pečení lze využít hotový vyválený plát listového těsta. Je jasné, že mluvíme-li o rychlém pohoštění, jen těžko můžeme uvažovat o pracné a zdlouhavé výrobě domácího listového těsta, které obsahuje máslo a po zpracování perfektně lístkuje. Stojí však zato poohlédnout se po složení jednotlivých těst na trhu, a dát si práci nalézt takové, kde máslo nenahrazuje palmový tuk a kde jsou použity ztužené tuky, jejichž zpracování má za následek vysoký obsah transmastných kyselin, jež nám škodí.

Nechtěla jsem vám zkazit chuť k pečení, naopak. Informací o zboží je všude dostatek. Pokud mohu přispět do mlýna, pak s ohledem na dobré výsledky z různých spotřebitelských testů kupuji syrové těsto Wewalka (např. Tesco), které má dobrou chuť, nelepí a snadno se zpracovává, neobsahuje transmastné kyseliny a není dobarvované. Podobně vychází těsto Belbake Puff pastry (Lidl), které výborně lístkuje a rovněž zde nechybí na obalu tabulka výživových hodnot.

Takže vzhůru do pečení, víkend je na spadnutí. K ruce budete potřebovat pouze nerozlučnou kuchyňskou pomůcku - lehký plech na pečení. Těsto okořeněné rozmarýnem a doplněné sušenou parmskou šunkou, vám dozajista zpříjemní večer.

003

ROZMARÝNOVÉ TYČINKY SE ŠUNKOU

Příprava: 25 minut * Získáte: 13 ks z 1 plátu těsta

Suroviny na 1 těsto

  • 1 vyválený plát listového těsta, 275-300 g
  • 120 g sušené parmské šunky
  • 125 g sýra švýcarského typu, Ementál, Královský sýr apod., 45 % tuku v sušině
  • sušený rozmarýn
  • 1 vejce, prošlehané
  • hrubá sůl

1. Listové těsto nechte mírně ohřát v pokojové teplotě, abyste vychlazený plát nepolámali, a rozviňte ho na pomoučněném válu.

2. Plát poklaďte tenkými plátky šunky (viz foto) těsně vedle sebe, sýr jemně nastrouhejte a rozložte ho na šunku. Sušený rozmarýn podrťte v hmoždíři a povrch mírně okořeňte. Troubu vyhřejte na 180 °C.

3. Neostrým nožem nebo nožem na pizzu plát svisle rozkrájejte asi na 3 cm široké proužky. Pak podle fotografie každý proužek zakruťte jedním směrem, až vznikne tyčinka. Konce jemně smáčkněte a tyčinky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.

4. Tyčinky potřete prošlehaným vejcem a jemně posypejte rozmarýnem. Chcete-li, mírně posolte. Počítejte však s tím, že šunka a sýr těsto dostatečně dochutí, takže nepřesolte. Pečte 15-20 minut podle výkonu trouby, až tyčinky zezlátnou.

POZN.: Sušenou šunku lze nahradit i tence nakrájenou libovou slaninou.

Nebojte se, že tyčinky z tenkého těsta a s minimem ingrediencí, budou ve výsledku nijaké. Zakroucení i nafouknutí těsta v troubě z nich udělá pěkné kousky. Se sušenou šunkou se perfektně pracuje, protože k těstu přilne podobně jako jemně nastrouhaný sýr, který vám bude mírně tát pod rukama, protože obsahuje 45 % tuku. To vše dohromady společně s bylinkami těsto nejen dochutí, ale vytvoří krásně pevné tyčinky.

Teď už zbývá jen plát těsta rozkrájet. Jde to dobře, používám k tomu nůž s tupým ostřím, abych neporušila povrch silikonového válu. Se stejným úspěchem můžete použít i kruhový nůž na pizzu. Každý proužek uchopte a jedním směrem ho zkruťte tak, aby za každou otočkou vykoukla šunka. Hotové tyčinky přeneste na plech, smáčkněte jejich konce a po dokončení vejcem a kořením je dejte do vyhřáté trouby. V žádném případě se vám nerozmotají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.