Mám tu jednu rychlovku na víkend. Dnes slaví svátek všichni Janové, takže se vám může hodit rychlé pohoštění na neděli.
Bude sice pořádné horko, ale uvidíte, že se talíř s párečkovými jednohubkami u vás ani neohřeje. Vezmete si jednu, a jste ztraceni. Právě tak je tomu u brambůrků a buráků. Jedná se o listové těsto, do kterého balím kvalitní vepřové párky bez střívek, když je před tím vymáchám v loužičce bazalkového pesta.
Jednohubky doplňte nakrájenou zeleninou a nechte každého, aby si pesto ještě přidal podle chuti. Podávejte je s lehkým bílým vínem a nejlépe na keramických talířcích ve tvaru papírových tácků, které jsou – alespoň u nás – absolutním hitem tohoto léta. Další tip na tvoření jednohubek naleznete zde a trochu zábavy do horkých dní i tady….
PLNĚNÉ JEDNOHUBKY S BAZALKOVÝM PESTEM
Příprava: 30 minut, použijete-li hotové listové těsto * Získáte: asi 36 kousků
na dozdobení
Děláme rychlovku, tedy klidně sáhněte po chlazeném listovém těstě i po hotovém italském pestu. Jistě máte vyzkoušené takové suroviny, které jsou kvalitní a chutné. Rovněž s výběrem párků dnes není problém. V každém případě se podívejte na etiketu, zda jsou z pořádného masa. Kupuji loupané párky, které pak nemusím zbavovat střívek.
Kvalitní pesto z bazalkových listů, panenského olivového oleje, parmazánu a sýra pecorino nebývá levné. Patří do něj i piniové oříšky a může být rozmixované dohladka i plné drobných kousků. Samozřejmě je nejlepší domácí (to mě napadá, že bych vám měla příště dodat recept). Pesto jednohubky ochutí a trošku i zabarví těsto. Výsledek je moc chutný.
Těsto rozdělím na poloviny a z každé si vyválím pruh vysoký přibližně jako jsou párky. Pak dám párek na kraj do loužičky pesta (viz předchozí foto) a zabalím ho jednou otočkou s přesahem těsta přes sebe. Těsto odříznu a pokračuji s dalším párkem. Když je zabaleno, ostrý nožem rozkrájím válečky na kusy dlouhé asi 4 cm.
Válečky putují na plech s pečicím papírem. Dávejte je kus od sebe, protože těsto vyskočí do šířky. Potřete je prošlehaným vejcem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Jednohubky upečte dozlatova, trvá to zhruba 20 minut. Chladnoucí kousky dozdobte zeleninou a ihned podávejte. Chutné jsou ještě teplé i za studena.
Všem Janům přeji všechno nejlepší a rok plný svátečních dní!