FRITTATA JE VÍC NEŽ OMELETA

NECHTE MLUVIT KVĚTINY: CO PROZRADÍ RŮŽE NEBO MÁKY?
10.5.2024
NETRADIČNÍ POKOJOVKY: ZASAĎTE AVOKÁDO I ZÁZVOR
15.5.2024

Jen z několika prošlehaných vajec a několika málo ingrediencí vznikne nekonečně dobré jídlo. Může to být velmi ekonomické řešení spotřeby surovin, které vám zbyly z předchozího vaření.

OBYČEJNĚ, ALE S CHUTÍ VI

to je náš nový malý seriál, v němž pro vás nachystáme rychlé večeře pro každý den, kdy nevíte, co vařit a péct

V Itáliii, odkud frittata pochází, se tento pokrm konzumuje většinou jako předkrm. Může být teplý i studený, a od naší běžné vaječné omelety se liší délkou i způsobem přípravy a množstvím ingrediencí, které mohou být hodně různorodé. Kombinace s prošlehanými vejci snese téměř úplně všechno - zeleninu, sýry, maso, rozpečenou slaninu, těstoviny i plátky brambor. Je nasnadě, že krásně barevné jídlo si snadno přizpůsobíte svým stravovacím chutím i potřebám. Frittata vyhoví vegetariánům i všežravcům.  

Zatímco omeletu si připravíte na pánvi s nepřilnavým povrchem, kde se propeče zespoda, frittatu je třeba propéct i svrchu, i když vnitřek je třeba zachovat vláčný. Abyste toho docílili, je třeba vlastnit pánev vhodnou do trouby, tedy takovou, která má kovovou rukojeť. Začátek této kulinářské speciality totiž startuje na plotně, ale končí v horní části trouby. Zvolené ingredience umístěte na pánev v tom pořadí, jak mnoho potřebují propéct; ty, které stačí jen prohřát, přijdou na přetřes těsně před zalitím okořeněnou vaječnou směsí. A pak už se jen těšte ke stolu. Nevím, kdy lépe a snadněji dojdete k výtečnému výsledku, aniž byste měli plné ruce práce.

Příprava: 25 minut * Získáte: 2 porce

Na 1 velkou pánev

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 větší šalotka, nakrájená nadrobno
  • 6 žampionů, středně velkých, na plátky
  • 15 cm mladé cukety, nakrájené na půlměsíčky
  • ½ velké červené papriky, nakrájené na kostičky
  • 5 vajec M
  • 1 lžíce smetany
  • 80 g ementálu, jemně nastrouhaného
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • mleté chilli, na špičku nože / dle chuti
  • 1 lžička čerstvého tymiánu, nasekané lístky
  • 50 g zelených oliv, na plátky
  • 2 lžíce parmezánu, nastrouhaného

1. Olej rozpalte na pánvi vhodné do trouby, přidejte šalotku a jakmile zesklovatí, přidejte žampiony nakrájené na plátky. Asi po 5 minutách dejte postupně na pánev půlměsíčky cukety i se slupkou a kostičky papriky. Vše promíchejte a opékejte na větším plameni, až bude směs zlátnout.

2. Mezitím v misce prošlehejte vejce se smetanou a přidejte nastrouhaný ementál. V závěru dochuťte solí a pepřem, přidejte chilli, tymián a vše promíchejte. Stáhněte plamen pod pánví se zeleninou a vaječnou směs na ni nalijte. Obsah jen jednou rychle promíchejte, vše zasypejte plátky oliv a parmezánem, a frittatu nechte pomalu tuhnout aniž byste s ní cokoli dělali.

3. Troubu zapněte na 180 °C, rošt posuňte na příčku v horní třetině. Když vidíte, že frittata odspodu a od krajů tuhne a nafukuje se směrem vzhůru (sýr toto dokáže), je čas nechat ji dopéct v troubě. Pánev vložte na horní příčku tak, aby se frittata nevysušovala zespoda, ale dopekla se jen shora. Trvá to asi 8 minut, než povrch zpevní a vejce zezlátnou.

Frittatu přesuňte na nahřátý talíř na pizzu nebo na prkénko, rozkrájejte na dílky a snězte teplou nebo studenou. POZN.: Dejte pozor na horkou rukojeť pánve!!

Pokaždé bude vynikající. Někdy si ji připravíte promyšleně, mnohdy ale vznikne z běžných surovin a hrstky potravin zbylých z předchozího jídla. Vždy, kdy mi zůstanou třeba i jen tři malé brambory od oběda, vím, že na druhý den bude vynikající snídaně o niž se s mým mužem popereme.

Pro orientaci zde je pořadí surovin, které umístíte na pánev:

  • v první řadě šalotku, červenou i bílou cibuli
  • pak je na řadě slanina na rozpečení (bez té si mnozí neumí představit chuťové spojení s vejci)
  • dále brambory nebo těstoviny na prohřátí a lehké opečení
  • a pak zelenina od nejtvrdší po nejkřehčí
  • nakonec vše jemné, co by velké opékání zničilo, a to jsou větší kousky bylinek (např. bazalky), lístky špenátu, plátky oliv apod.

Zeleninu je třeba pořádně opéct a promíchat, pak přijde peřina z vajec a nastrouhaného sýra a nakonec si můžete ještě dopřát spršku parmezánu těsně předtím, než frittata poputuje do trouby. V okamžiku, kdy zeleninu zalijete vaječnou směsí, ještě rychle vše promíchejte, aby se později na vejcích objevila struktura a barvy všech ingrediencí. Hned pak ale nechte povrch pánve v klidu, až začne frittata tuhnout. Uvidíte, že se nadouvá vzhůru a po okrajích se propéká. To je ten správný čas, kdy poputuje do vyhřáté trouby pod gril.

Zeleninová frittata je nabitá bílkovinami a minimem tuku. Rozhodně po ní neztloustnete. Přidáte-li brambory nebo těstoviny, přibudou sacharidy, ale rozhodně budete stále na zdravém minimu. Přitom se jedná o velmi vydatné jídlo, které vás nadlouho zasytí. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *