NECHTE MLUVIT KVĚTINY: CO PROZRADÍ RŮŽE NEBO MÁKY?

NAKLÁDANÁ SLADKOKYSELÁ ZELENINA
9.5.2024
FRITTATA JE VÍC NEŽ OMELETA
13.5.2024

Ať už se v naší nabídce objeví prakticky jakékoliv květy, většinou se po nich jen zapráší. Květinové dekory jsou prostě krásné a nestárnou. Co o těchto vzorech ale říká květomluva?

Bývaly doby, kdy znalost květomluvy téměř patřila mezi základní vzdělaná mladých dívek a chlapců. Dnes tomu tak sice už dávno není a ani květiny se na schůzky nenosí tak běžně, jako tomu bylo dřív, skrytý význam kvítí ale zůstal.

Pojďte se s námi pohroužit do hlubin květomluvy a třeba si nějakým takovým krásným vzkazem zútulnit domov!

Kdo mi podá kopretinu?

Asi jen málokomu při zmínce o krásných kopretinách nevytane na mysli popěvek rytířovy dcery Leontýnky z populárního dětského filmu Ať žijí duchové. Co jí ale milý Dlouhý Janek tou květinou měl sdělit? Tradiční květomluva tvrdí, že kytice kopretin znamená od muže příslib, že na na ženu nebude spěchat a bude trpělivý. Kopretina je ale především symbolem panenství, čistoty a v neposlední řadě se právě na kopretinách otrhávají lístky. Má mě rád... Nemá mě rád...

Tajuplné vlčí máky

Vlčí máky dělají v začínajícím létu z polí s obilím opravdu nádherné scenérie. Bohužel, jejich krvavě rudou barvu si doma ve váze příliš neužijeme – snad jen máloco odkvétá tak rychle jako utržený mák... Pokochejte se jím proto na domácích dekoracích, když totiž dostanete vlčí máky, prý to znamená, že nemáte prozrazovat vaši lásku; také je symbolem plodnosti a hojnosti, ale i sebeobětování, krve a nového života.

Slunce domova

Pokud milujete slunečnice, pak byste měli vědět, že jsou symbolem obdivu a uznání, radosti, oddanosti a především energie. Jejich otáčení se za sluncem je podle řeckých mýtů kletba: nymfa Klytie se zamilovala do boha slunce Helia a rozhodla se proto ublížit jeho milence. Jenže byla odhalena a za trest proměněna v květinu, která se otáčí za tím, koho miluje. V klasické květomluvě je však prý znakem přílišné pýchy.

Královna květin nezklame

Snad nejoblíbenější květinou všech milenců, kteří si vyjadřují lásku, jsou růže. Tomu odpovídá i jejich význam v květomluvě, podobně jako u karafiátů , lilií nebo tulipánů totiž záleží na jejich barvě. Červená značí vášeň a hlubokou lásku, růžová obdiv a něhu, bílá upřímnost, čistotu a nevinnost, žlutá přátelství a péči, oranžová touhu a fascinaci.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.