ČERVNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – VÁZA A SVÍCEN V JEDNOM

CO S SEBOU… NA DOVOLENOU
22.6.2022
TRDELNÍK S MANDLEMI A SKOŘICÍ
27.6.2022

Tvoření - co dům dá, je sympatickou činností. Vezměte do ruky věci, které momentálně zahálí a vtiskněte jim nápad, který se vám rodí v hlavě.

Rozhlédněte se třeba v kuchyni; zde je nepřeberné množství předmětů, které čekají na svou příležitost. Miska z varného skla mi obvykle slouží k výrobě bílkového sněhu. Má pěkný tvar, a i když nepřekypuje křehkostí, kterou bych čekala od letního svícnu, bude se hodit.

Červnové vycházky s sebou nesou spoustu romantiky. Určitě se cestou také shýbnete pro rozkvetlý rmen, hvozdíky, hlavičky jetelů, neodoláte chrpám nebo prvním nezralým kláskům obilí. To vše vám doma vykouzlí překrásnou atmosféru. Nastrkejte své drobné a něžné úlovky do misky s vodou. Můžete ji celé léto obměňovat a večer si na tu křehkou krásu posvítit. Vložíte-li dovnitř skleněný svícen, který nad hladinu vynese svíčku, s radostí si u romantického stolu posedíte. 

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VÝROBU VÁZY SE SVÍCNEM

Opravdu využijte systém - co dům dá. Připravte si středně velkou kuchyňskou, nebo dekorační misku + skleněný svícen na jednu svíčku. Je důležité, aby miska měla rovný střed a svícínek na místě bezpečně stál. Svícen (Bolsius), který jsem použila, stál něco kolem 50 korun a podobný koupíte např. v OBI, Ikea nebo Teta drogerii. Celkem si připravte:

  • skleněnou misku o průměru cca 17 cm a výšce 9 cm
  • skleněný svícen na štíhlou kónickou svíčku vysoký 6 cm
  • libovolné drobné květiny nebo polní a luční kvítí, bylinky
  • bílou svíčku vysokou 23 cm
  • bílé dekorační kamínky
  • zahradnické nůžky
  • vodu

MÁTE-LI KOUSEK GYPSOPHILY, VYUŽUJTE JI

Růžová nebo bílá gypsophila, nevěstin závoj, je krásná rostlina, která vám třeba právě pokvete na zahrádce, nebo vám zbyla z jiné kytice. I když kvítky odkvetou, bude vypadat stále krásně, přesto, že ve váze zaschne. Její křehké větvičky vytvoří opěrnou síť pro další rostliny, které pak můžete dobře naaranžovat směrem vzhůru.

Nejprve vložte do misky skleněný svícen a obklopte ho hrstkou kamínků, zajišťující ho na místě. Kromě toho lze mezi kamínky zapíchnout pevnější stvoly rostlin a aranžovat je. Pak misku naplňte vodou tak, aby svícen alespoň 2 cm vyčníval nad hladinu. Upevněte do něj svíčku a rostliny rozmístěte kolem. Mohou vytvořit kruhový celek, ale také využijte stvolů trávy a větší květy nechte třeba plavat po hladině. Tady už zapracuje vaše fantazie. 

SVÍCEN POD HLADINOU TÉMĚŘ ZMIZÍ,

ale při dopadu ranního světla vykouzlí pěkné záblesky mezi roztančenými stvoly. Rostliny můžete libovolně zaměňovat, jakmile některé odkvetou, přineste si jiné. Zbydou-li vám nastříhané bylinky po vaření, dejte je tam také. Do aranžmá mi tak vklouzly i snítky voňavé meduňky.

Pohrajte si s hezkým nápadem, a až vás omrzí, dekoraci opět rozeberte. Není nic snazšího, než vymyslet další aranžmá...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.