TRDELNÍK S MANDLEMI A SKOŘICÍ

ČERVNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – VÁZA A SVÍCEN V JEDNOM
23.6.2022
4x PÉČE O TĚLO A ZDRAVÍ
29.6.2022

Upéct trdelník v domácích podmínkách jde docela dobře. Chce to jen zaimprovizovat a vymyslet potřebné trdlo...

Tímhle úkolem jsem se zabývala už delší dobu. Vítězství bylo doslova sladké, a vzhledem k tomu, že za pár dní je tu konec školního roku, můžete svým dětem udělat podobným způsobem obrovskou radost.

S trdlem a trdelníkem je to tak. V posledních letech si můžete tuhle specifickou lahůdku koupit na mnoha místech, kde je nedílnou součástí nabídky stánkového prodeje při nejrůznějších slavnostech v atraktivních oblastech našich měst. Horká velekremrole z kynutého těsta může mít řadu příchutí - nejčastěji je to skořice, ale také oříšky, čokoláda, vanilka, a dokonce ji dostanete i s náplní, třeba zmrzlinovou nebo s našlehanou smetanou, což vám na ulici stoprocentně znectí oblečení. Cizinci, kteří si trdelník s oblibou kupují za nemalý peníz, rozvířili ve svých vlastech povědomí, že trdelník patří k našim lidovým pochoutkám. Staví se k tomu stejně i část prodejců nabízející ho pod názvem staročeský trdelník, ale co naplat, trdelník patří do Maďarska, kde ho považují za svůj národní pamlsek, případně do Sedmihradska, tedy historického regionu na území dnešního Rumunska.

Trdelník se vyráběl tak, že se vykynuté těsto rozválelo, nakrájelo na pruhy a navinulo na bukový válec, kterému se říká trdlo. Trdla se zavěsila nad dřevěné uhlí a v žáru se otáčela, aby trdelník potíraný mlékem zezlátl ze všech stran. Dnes se trdelníky pečou také na válcích kovových, a v nerezovém provedení si je můžete pořídit i do své kuchyně. Protože se pečení trdelníku nechystám věnovat pravidelně, mohla jsem se upřemýšlet, jak si trdlo tu a tam zkonstruovat. V návodech najdete výrobu trdla z válečků na nudle, pivních láhví i ze stočených novin, což mě všechno připadalo nebezpečné, až jsem vzala do rukou silikonovou formu na makronky, která je určena k tomu, aby se zdárně vypořádala s žárem v troubě. Trdelník byl výborný a já vám tuhle vychytávku spolu s receptem ráda předávám :o)

 

Příprava: 20 minut + kynutí a motání * Získáte: 6 - 7 ks trdelníků dlouhých 20 - 21 cm

Těsto

  • 220 ml mléka, vlažného
  • ½ kostky droždí
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 450 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 50 g mandlí, jemně mletých
  • 80 g másla, rozpuštěného a vlažného
  • 2 vejce
  • řepkový olej na potření

Na posypání

  • 1 hrnek mletých ořechů, libovolných
  • 5 lžic cukru s vanilkou
  • 1 lžička mleté skořice

1. Do poloviny vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek.

2. Do mísy dejte sypké suroviny, promíchejte je a přidejte máslo, vejce a kvásek. Zpracujte vláčné těsto, které vytvarujte do koule a nechte kynout 30 minut.

3. Mezitím si vytvořte trdlo ze silikonové formy na makronky. Je ideální, máte-li formy dvě. Formu pevně smotejte do ruličky tak, aby reliéfní strana zůstala uvnitř. Pak vezměte alobal a ruličku několikrát omotejte, konce vsuňte dovnitř silikonu.

4. Vykynuté těsto, které zdvojnásobilo svůj objem, rozválejte na 0,5 cm vysokou placku a rozkrájejte ji na proužky široké asi 2,5 cm. Namotejte je na olejem potřená trdla. Proužky těsta se mírně překrývají, jako když pečete kremrole. Povrch těsta potřete našlehaným bílkem a posypejte směsí ořechů, skořice a cukru. Trdla s těstem dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut s využitím horkovzduchu. Musí být ve vzduchu, takže je opřete o pekáč s vysokými okraji. Během pečení trdelník otočte.

Vláčné těsto jemně posypejte moukou a nechte ho kynout v teplém zázemí. Nebude to dlouho trvat a mísa ho bude plná. Mezitím si zhotovte improvizované trdlo. Skvěle mi posloužily silikonové formy na makronky, které jsem smotala do pevných ruliček a obtočila alobalem. Přesahy zastrkejte dovnitř ruliček, čímž trdlo perfektně zpevníte.

Tady už těsto vystoupalo k okraji mísy a říká si o zpracování. Vše je připraveno, tak si jen promíchejte posypku na trdelník, s níž půjde těsto do trouby (mohou to být i mandlové lupínky) a připravte malý pekáč s vysokým okrajem, aby se trdla opřela a pekla se pěkně ve vzduchu.

... voní, že? Lákavá chuť máslového těsta přivábí do kuchyně i sousedy a dětem uděláte ohromnou radost. Užijte si společně veselý vstup do prázdnin!

2 Comments

  1. Dagmar Hudečková napsal:

    Dobrý den. Také si občas upeču trdelník a přemýšlela jsem jak si vyrobit trdlo. Osvědčilí se mně prázdné plechovky od limonád nebo piva. Plechovky trochu potřu olejem (kvůli lepšímu ztažení hotových trdelníků) a dám na stojato péci do trouby. Osvědčilo se. Zdraví Dáša ze Znojma

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, Dášo,
    zdravím do krásného Znojma! Díky za radu, pečení na stojato je sympatické. Určitě bych přidala i alobal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.