4x PÉČE O TĚLO A ZDRAVÍ

TRDELNÍK S MANDLEMI A SKOŘICÍ
27.6.2022
ZAPEČENÁ ZMRZLINA
30.6.2022

Upravené nehty, svěží pleť a zdravé zažívání, které pleť i nehty jednoznačně ovlivňuje. Jak se říká, všechno ovlivňuje všechno. Užijte si (nejen) letní očistu organismu i svých rukou a nohou, ať se na dovolené nemusíte starat o prasklé paty a zatržené kůžičky, které ve slané vodě umí pěkně pálit.

Základem zdravých nehtů, pleti i vlasů je vitamin D, který v letních měsících díky dostatku slunce konečně nemusíme po dlouhé zimě kompenzovat potravinovými doplňky. Pokud ale chcete vypadat opravdu svěže a zdravě, nestačí nůžtičky na nehty a pleťový krém – je potřeba mít také čistá střeva (protože nerovnováha ve střevech způsobuje různé ekzémy) a dodržovat pitný režim, bez něj žádná pleť nebude vypnutá a s mladistvým nádechem.

Vezměte to proto od podlahy: pijte teplou i studenou vodu v dostatečném množství, pročišťujte tělo pravidelně ovocnými i zeleninovými smoothie a samozřejmě nezapomeňte ani na správnou péči. S tou vám ostatně pomůže i přírodní kosmetika a drogerie, která nejen přírodu, ale ani vaše tělo nezatěžuje zbytečnými a někdy až nebezpečnými látkami jako jsou parabeny, silikony, syntetické parfémy nebo konzervanty a barviva.

… a nepijte rum, notuje se ve slavné písničce. A my dodáváme, že ani v horku není vhodné pít ledovou vodu. Může se zdát, že osvěží nejvíc, ale je to trochu jinak. V první okamžik se tak sice opravdu stane, ale pokud se vám kvůli ní nespustí škytavka (ledová voda může podráždit bránici, u astmatiků dokonce může vyvolat záchvat), tělo vynaloží spoustu energie na ohřátí ledové vody na stejnou teplotu, jako má ono samo – což znamená přehřátí. Své o tom vědí odborníci na ájurvédskou medicínu, kteří pití studené vody nedoporučují (nejen) kvůli zpomalování trávení, ale i pouštní národy, které dobře ví, že uprostřed vyprahlých pustin nejlepší službu udělá horký čaj.

Smoothie je koktejl doslova nabitý vitaminy a vlákninou – samozřejmě v závislosti od zvolených surovin. Na rozdíl od čistých ovocných šťáv totiž obsahuje i slupky a další pevné části ovoce a zeleniny, takže vám pročistí střeva, což je nezbytné pro zdravé tělo (i ducha). Se zmrazeným ovocem, jogurtem nebo semínky či vločkami získáte krémovitější konzistenci, s moštem nebo mlékem či vodnatým ovocem jako je meloun zase bude nápoj tekutější. Podívejte se do lednice a spíže, vytáhněte, co tam máte, a pusťte se do lahodné porce zdraví.

Nohy nás nosí celý život – každý krok, který uděláme na výletě i doma v kuchyni, se na našich nohách podepíše. Je proto důležité nosit nejen vhodné boty, ale o nohy pečovat celkově. Dopřejte si pravidelnou pedikúru a ulevte nohám od ztvrdlé kůže, která pak navíc může praskat, namasírujte chodidla a podpořte tak zdravou klenbu a na louce či písčité cestě sundejte boty, ať chodidla dostanou pořádnou dávku zdravých podnětů. Víte třeba, že na ploskách nohou najdete akupunkturní body ovlivňující v podstatě celé tělo včetně vnitřností?

Chce to trochu práce, ale takový malý očistný rituál může být právě tím „časem pro sebe“, který by si člověk měl ideálně každý den najít. Upravené čisté nehty jsou vizitkou každého, a zejména pokud zahradničíte nebo jinak manuálně pracujete, jistě víte, jak náročné je udržovat je v kondici. Stačí nůžtičky, pilník a dobrý, klidně domácí krém či peeling – recepty, jak dosáhnout rukou jako má pohádková princezna, najdete i na našem blogu.

 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.