ZAPEČENÁ ZMRZLINA

4x PÉČE O TĚLO A ZDRAVÍ
29.6.2022
ŽITNÝ CHLÉB, ZDRAVÝ A MÁLO KALORICKÝ
4.7.2022

Zapečená zmrzlina patří k rychlým dezertům, s nimiž máte eso v rukávu, kdykoli se děje u stolu něco mimořádného.

Takovým výjimečným dnem je ukončení školy s předaným vysvědčením. Protože je to tu a s tím společně radostný vstup do prázdnin, je skutečně co slavit. Je nejvyšší čas zaběhnout pro potřebné ingredience do obchodu, protože dnes vás nebudu inspirovat žádným vařením a pečením. 

Zapečená zmrzlina pod čepicí z nadýchaného sněhu může být přesně ta, kterou mají děti nejraději. Zvolila jsem růžovou s jahodovou chutí, ale je to na vás, co vyberete. Pokud si dáte více práce, můžete připravit domácí, která je vždycky nej. Ale protože jsem slíbila, že dezert bude raz dva hotový, pracuji s kupovanou. Recept jsem zařadila mezi nepečené dezerty, protože jak zmrzlina, tak i vytvoření sušenkového korpusu uvnitř, se obejde bez pečení, i když v závěru budete potřebovat horký dech své trouby, abyste ledovou zmrzlinu zkombinovali s teploučkým bílkovým sněhem. Určitě vám bude chutnat.

Připravit lze jednotlivé porce do malých zapékacích mističek, anebo zvolte misku větší - třeba na 4 porce a v konečné fázi zmrzlinu rozdělte pomocí lžíce. Několik tipů naleznete v závěru článku a na našem e-shopu.

Příprava: 35 minut + zapečení * Získáte: 3 porce

Sušenkový korpus do misek

  • 70 g karamelových sušenek Lotus, rozdrcených
  • 40 g másla, povoleného
  • 30 g oříšků nebo mandlí, jemně mletých

Zmrzlina

  • domácí nebo oblíbená kupovaná

Sníh

  • 3 bílky z vajec M
  • 150 g krupicového cukru

1. Nejprve vytvořte korpusy do misek. Sušenky rozmixujte, nasypejte do misky, přidejte měkké máslo a oříšky a prsty vypracujte drobenku, která se po chvíli spojí do soudržné hmoty. Rozdělte ji do misek a natlačte na dno a stěny asi 1 cm pod okraj.

2. Mezitím dejte bílky do misky nad hrnec s horkou vodou, přidejte cukr a chvíli míchejte, až se rozpustí. Pak ručním šlehačem ušlehejte tuhý a lesklý sníh. Trvá to zhruba 5 minut. Nechte chladnout.

3. Pevnou zmrzlinu naporcujte a misky naplňte dokulata pomocí porcovačky. Troubu zapněte na 200 °C - buď gril nebo jen horní ohřev.

4. Vlažný sníh dejte do zdobicího sáčku s ostře řezanou trubicí a nastříkejte ho na zmrzlinu. Snažte se, aby pod něj nemohl nikde proniknout vzduch. Ihned misky vložte do horní třetiny trouby a 3 minuty zapékejte, až sníh zezlátne. 

Zmrzlinu podávejte hned, neboť uvnitř zůstane studená a nejlepší je v kombinaci s teplou pusinkou.

Mandlový korpus vytvoří izolaci v misce, která ochrání společně s čepicí sněhu studenou zmrzlinu před teplem trouby. Někdo radí misky nejprve vychladit, ale rychlé změny teplot keramice nesvědčí, takže to nedělám. Těsto sladit nemusíte, protože sušenky to obstarají za vás. Tuhý bílkový sníh vytvoříte během několika málo minut.

Při plnění misek můžete ke zmrzlině přidat také drobné bobulové ovoce, třeba maliny nebo lesní jahody ze zahrádky. Pak už vše rychle uzavřete velkou sněhovou pusinkou tak, aby pod ni nikde nepronikal vzduch. Mám tu zkušenost, že ze 3 bílků trocha sněhu zbyde. Nezbývá než vytvořit pár pusinek na pečicí papír. Hodí se později k dozdobení pohárů a jiných sladkostí.

Teď už si jen spokojeně upatlejte pusy a vydejte se do prázdnin za pohybem a sluníčkem. Celá naše redakce vám přeje krásné prázdniny!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.