KOUTEK PRO MILOVNÍKY KÁVY

ŽITNÝ CHLÉB, ZDRAVÝ A MÁLO KALORICKÝ
4.7.2022
NEPEČENÝ DORT MÍŠA OPISUJE OD NANUKŮ
7.7.2022

Připravit si doma kvalitní kávu už dnes není žádný problém – díky moka konvičkám a tzv. french pressům si šálek dobré kávy může dopřát opravdu každý. A že patříte mezi konzervativní „kafaře” a dáváte přednost starému dobrému dobrému turku nebo instantní kávě? Však je to jen a jen vaše potěšení, které vám dává možnost vychutnat si chvíli s přáteli nebo se prostě jen zastavit během dne.

Na začátku je potřeba kávu namlít

Pokud si chcete dopřát opravdový kávový zážitek, je ideální každou porci kávy namlít až těsně před přípravou. K tomu poslouží celá plejáda nejrůznějších ručních i elektrických mlýnků. Elegantní elektrický mlýnek Clatronic s nerezovým nožem je pro domácí mletí jako stvořený. Snadno se čistí a dokáže namlít kávu až na 20 šálků naráz, takže početné návštěvy klidně mohou dorazit!

Správné skladování je základ

Ať už si kávu namelete na pár dní dopředu nebo potřebujete uskladnit celá zrnka, skladování má svá pravidla. Ideální nádoba je taková, do které nejde světlo, těsní vzduch (aby káva nepřišla o své aroma) a taková, která se skladuje na suchém místě s přiměřenou teplotou – v teple při delším skladování tuk v zrncích žlukne. Dózu  vybírejte nejen podle vzhledu, ale i přiměřeně velkou vaší spotřebě.

Správná příprava nemusí být drahá

Někomu klasický turek opravdu chutná, někdo se ho ale nechce vzdát jen proto, že na drahý kávovar nemá peníze. Kvalitní příprava ale nemusí být drahá a dokonce ani časově náročnější. Moka konvička – nebo také moka pres – je klasický italský způsob, jak si doma připravit skvělou kávu. Stroje na espresso zdaleka nejsou nejčastější italský způsob přípravy kávy doma, i v dnešní době vedou právě moka konvičky. Do spodní části konvičky nalijete vodu, vložíte sítko, které naplníte mletou kávou a zašroubujete horní část. Pak konvičku dáte na plotnu, a jak se voda začne vařit, začne vzlínat přes kávový prášek do horní části konvičky, odkud ji jednoduše nalijete do šálků.
Zdá se vám to moc složité? Na přípavu kávy ve french pressu (kafetiéře) potřebujete jen horkou vodu. Na dno konvičky nasypete kávu, zalijete ji vodou, a lógr stlačíte sítkem připevněným na víčku ke dnu. Kávu pak normálně rozlijete do hrnečků. Díky oproti turku kratší extrakci se do nápoje neuvolní třísloviny a další pro zdraví i chuť nevhodné látky, příprava ale netrvá déle a chuť je ještě lepší. Kafetiéru navíc můžete použít i pro našlehání mléka!

Malá káva má sílu...

Jestli milujete hrnečky všeho druhu tak jako já, pak pro vás musí být procházení sekce Hrnky doslova blahem. Z těch malých, o objemu do cca 150 ml, se mi nejvíc zalíbily tyhle tři. Vejde se vám do nich klasické espresso doplněné klidně trochou našlehaného mléka nebo tak akorát velká černá káva. I když, co je vlastně tak akorát?

...velká déle vydrží

O ideální velikosti hrnku na kafe se dají vést spory donekonečna. Já preferuji opravdu maličkou pořádně silnou porci doplněnou napěněným mlékem, živě si ale pamatuju, jak babička dědovi dělala každé ráno slabou černou kávu do víc než 400ml hrnku. Kávy do něj nedávala víc, než si já dám do moka pressu na svých 35 ml. Takže jestli patříte mezi ty, co potřebují hrnek, který pořádně padne do ruky a nápoj v něm jen tak nedojde, tady je můj výběr. A hodit se budou i na čaj!

Pohodlné stolování

Připadají vám následující dva tipy do koutku pro milovníky kávy příliš různorodé? Možná máte pravdu, ale všechno souvisí se vším. Protože až se pohodlně usadíte do křesla a na tenhle krásný odkládací stolek si položíte svůj oblíbený hrnek s ještě oblíbenějším kafem, na poličku pod ním sáhnete pro rozečtenou knížku a zjistíte, že nemáte cukr a případně ani mléko, nadšeni nebudete. Nenechte si proto zkazit náladu zvedáním se a na stolku mějte pro jistotu vždycky plnou cukřenku. Mléko je třeba dolévat, ale tahle krásná sada cukřenky a mléčenky udělá radost i na pohled!

Pro fajnšmekry na závěr

Pro nejvěrnější fanoušky kávy tu máme ještě tři další tipy –to aby se vám nestýskalo, ani když vám právě připravený šálek nevoní zrovna pod nosem. Veselé ponožky s kávovým motivem, nádherné savé vaflové utěrky s výšivkou i barevně laděný přehoz přes postel či oblíbené křeslo doladí atmosféru k dokonalosti. A kdyby náhodou, tak kávové skvrny se perfektně vyčistí žlučovým mýdlem a je to navíc eko.

1 komentáře

  1. Marta napsal:

    V r. 1969 jsem byla s rodiči v Itálii na návštěvě v jedné rodině. Kávu v moka konvičce připravovali již tehdy. Ohromně nám chutnala a zajímala nás její příprava. U nás se tehdy připravoval pouze turek. Na rozloučenou nám jednu takovou koupili. Mám ji dodnes, vyměnila jsem pouze těsnění a slouží dál. Synovi a snaše jsem u DecoDoma koupila konvičku vhodnou na indukci – také spokojenost.
    V poslední době připravuji místo instantní kávy „snídaňovou“ kávu ve velkém french pressu. Je chuťově vynikající, zvláště má-li někdo chuťové pohárky nastavené na našeho „turka“. Jen je potřeba kávu namlít na středně hrubo. Kávovou sedlinu nevyhazuji, ale používám ji jako přírodní hnojivo na květiny a bylinky. Krásně nakypří zeminu.
    Koupi obou těchto konviček mohu jen doporučit. Jsou jednoduché na obsluhu a na rozdíl od různých kávovarů mohou sloužit nejen doma, ale i na dovolené. Navíc jsou určitě ekologičtější než kávové kapsle!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.