Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Když se tenčí zásoby sladkokyselých okurek z loňské sezony a do nové sklizně je s jarem pořádně daleko, sáhněte po receptech na nakládanou zeleninu. Vyhoví vašim chutím.
Zeleninové směsi mám moc ráda. Jsou vítaným zpestřením zimní kuchyně, ale i po celý rok, kdy svou výraznou, často pikantní chutí, doplní studenou i teplá jídla. S kombinacemi zeleniny můžete experimentovat dokud vás zavařování bude bavit. Skvělé jsou ostré čalamády, do nichž v sezoně spotřebujete veškeré přebytky ze zahrádky, kyselé směsi s dominantní chutí zelí, sladké mixy v nichž převládá síla voňavého koření, barvu dodávající kari nebo jemné bylinky. A co teprve když přidáte řízný křen či kopr. Mohla bych pokračovat donekonečna.
V tento čas, kdy teprve sháníme novou sadbu zeleniny, lze využít ty druhy z loňské sklizně, které dosud běžně dostaneme v obchodech. Patří k nim třeba aromatický celer nebo mrkev. Doplňte je cibulí a sladkostí již čerstvých červených paprik, které jsou mimořádně šťavnaté. S výrazným sladkokyselým nálevem si připravíte skvělou pochoutku připomínající oblíbenou moravskou sterilovanou zeleninu z obchodů.
Příprava: 50 minut + sterilizace 30 minut * Získáte: 6 - 7 menších sklenic
Nálev
Zeleninová směs
1. Nejprve si připravte nálev. Do většího hrnce nalijte vodu a ocet, přidejte cukr a sůl a vše dobře promíchejte. Přidejte koření a nálev nechte pomalu ohřívat. Jakmile dosáhne bodu varu, vařte 5 minut a nechte ho chladnout.
2. Veškerou zeleninu očistěte a zvažte potřebná množství:
3. Když máte v míse pohromadě kostičky celeru, mrkve, papriky a cibule, vše promíchejte a zalijte chladnoucím nálevem. Nachystejte si sklenice.
4. Obsah mísy rozdělte do sklenic o objemu 250 až 400 ml, snažte se zeleninu promíchat a nabírat i koření. Nálev vystačí i na dvojitou várku zeleniny. Sklenice dobře zavíčkujte a sterilizujte je při 80 °C po dobu 30 minut.
Poměry zeleniny mohou být různé. Pokud nejste omezeni tím, co jste právě sehnali, pak postupujte podle receptu. Doporučuji ale skálopevné pravidlo - a to zní - kolik dáte celeru, tolik dejte i červené papriky. Mrkve může být méně a počítejte s tím, že nálev obarví, což ničemu nevadí. A s cibulí nakládejte jak uznáte za vhodné, máte-li ji rádi, po blanšírování i sterilizaci zůstane příjemně křupavá.
Jak to říct - v nálevu musí být všeho víc, než by vám přišlo nutné. Hodně slanosti i sladkosti, hodně octové chuti, dost koření. Uvedené poměry mám vychytané, několikrát jsem hodnoty posouvala, až mi takto přijde zelenina velice dobrá.
K tomu, abych měla všechnu zeleninou nakrájenou na stejné kostičky, používám pákový kostičkový kráječ. Práce je s ním snadná a velice rychlá; krájet zeleninu ručně by spolykalo dost času. Pokud kráječ nevlastníte, pusťte se raději do krouhání. Zelenina bude mít jinou strukturu, ale pěkná bude i tak.
Sklenice s pákovým uzávěrem vyhledávám s oblibou. Mám všechny možné velikosti. Líbí se mi, že vypadají dobře i na stole, mezi prostřeným jídlem. Zeleninu pak nemusím překládat do servírovací misky.