NAKLÁDANÁ SLADKOKYSELÁ ZELENINA

MANDLE V 5 RECEPTECH (A POKAŽDÉ ÚPLNĚ JINÉ!)
8.5.2024
NECHTE MLUVIT KVĚTINY: CO PROZRADÍ RŮŽE NEBO MÁKY?
10.5.2024

Když se tenčí zásoby sladkokyselých okurek z loňské sezony a do nové sklizně je s jarem pořádně daleko, sáhněte po receptech na nakládanou zeleninu. Vyhoví vašim chutím.

Zeleninové směsi mám moc ráda. Jsou vítaným zpestřením zimní kuchyně, ale i po celý rok, kdy svou výraznou, často pikantní chutí, doplní studenou i teplá jídla. S kombinacemi zeleniny můžete experimentovat dokud vás zavařování bude bavit. Skvělé jsou ostré čalamády, do nichž v sezoně spotřebujete veškeré přebytky ze zahrádky, kyselé směsi s dominantní chutí zelí, sladké mixy v nichž převládá síla voňavého koření, barvu dodávající kari nebo jemné bylinky. A co teprve když přidáte řízný křen či kopr. Mohla bych pokračovat donekonečna.  

V tento čas, kdy teprve sháníme novou sadbu zeleniny, lze využít ty druhy z loňské sklizně, které dosud běžně dostaneme v obchodech. Patří k nim třeba aromatický celer nebo mrkev. Doplňte je cibulí a sladkostí již čerstvých červených paprik, které jsou mimořádně šťavnaté. S výrazným sladkokyselým nálevem si připravíte skvělou pochoutku připomínající oblíbenou moravskou sterilovanou zeleninu z obchodů.

Příprava: 50 minut + sterilizace 30 minut * Získáte: 6 - 7 menších sklenic

Nálev

  • 2,5 l vody
  • 600 ml octa
  • 400 g krupicového cukru
  • 80 g soli
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 2 lžičky hořčičného semínka

Zeleninová směs

  • 700 g celeru
  • 300 g mrkve
  • 700 g červené papriky
  • 400 g cibule

1. Nejprve si připravte nálev. Do většího hrnce nalijte vodu a ocet, přidejte cukr a sůl a vše dobře promíchejte. Přidejte koření a nálev nechte pomalu ohřívat. Jakmile dosáhne bodu varu, vařte 5 minut a nechte ho chladnout.

2. Veškerou zeleninu očistěte a zvažte potřebná množství:

  • celer nakrájejte na centimetrové plátky, mrkev rozpulte a vše nechte povařit do poloměkka; pak zeleninu rozkrájejte na malé kostičky (stejně tak později i ostatní zeleninu)
  • mezitím papriku a cibuli nakrájejte na kostičky, papriku přesuňte do velké mísy, kostičky cibule dejte do velkého cedníku, spařte vařící vodou a ihned ochlaďte studenou

3. Když máte v míse pohromadě kostičky celeru, mrkve, papriky a cibule, vše promíchejte a zalijte chladnoucím nálevem. Nachystejte si sklenice.

4. Obsah mísy rozdělte do sklenic o objemu 250 až 400 ml, snažte se zeleninu promíchat a nabírat i koření. Nálev vystačí i na dvojitou várku zeleniny. Sklenice dobře zavíčkujte a sterilizujte je při 80 °C po dobu 30 minut.

Poměry zeleniny mohou být různé. Pokud nejste omezeni tím, co jste právě sehnali, pak postupujte podle receptu. Doporučuji ale skálopevné pravidlo - a to zní - kolik dáte celeru, tolik dejte i červené papriky. Mrkve může být méně a počítejte s tím, že nálev obarví, což ničemu nevadí. A s cibulí nakládejte jak uznáte za vhodné, máte-li ji rádi, po blanšírování i sterilizaci zůstane příjemně křupavá.

Jak to říct - v nálevu musí být všeho víc, než by vám přišlo nutné. Hodně slanosti i sladkosti, hodně octové chuti, dost koření. Uvedené poměry mám vychytané, několikrát jsem hodnoty posouvala, až mi takto přijde zelenina velice dobrá. 

K tomu, abych měla všechnu zeleninou nakrájenou na stejné kostičky, používám pákový kostičkový kráječ. Práce je s ním snadná a velice rychlá; krájet zeleninu ručně by spolykalo dost času. Pokud kráječ nevlastníte, pusťte se raději do krouhání. Zelenina bude mít jinou strukturu, ale pěkná bude i tak.

Sklenice s pákovým uzávěrem vyhledávám s oblibou. Mám všechny možné velikosti. Líbí se mi, že vypadají dobře i na stole, mezi prostřeným jídlem. Zeleninu pak nemusím překládat do servírovací misky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.