MANDLE V 5 RECEPTECH (A POKAŽDÉ ÚPLNĚ JINÉ!)

JAK NA BRIOŠKOVÉ TĚSTO
6.5.2024
NAKLÁDANÁ SLADKOKYSELÁ ZELENINA
9.5.2024

Mandle jsou obecně považovány za dokonalý kousek: oči tvaru mandlí jsou nejkrásnější, mandlová vůně je omamná, mandle se používají jako symbol blaženosti a štěstí.

Je to pár týdnů zpátky, co jsem se, jako každoročně, kochala nakvetlým mandloňovým sadem u moravských Hustopečí – prý je to největší mandloňový sad v Evropě. A hned jsem dostala na madle nepřekonatelnou chuť! Mají totiž tu báječnou vlastnost, že se dají použít mnoha různými způsoby – mleté, plátkové, jako krém, jako křupavá krusta, jako „mléko“.

Mandle navíc nejsou v české kuchyni žádnou novinkou, pěstují se tu od 17. století a nějakou tu mandloň míval za humny v teplejších oblastech nejeden dům. Mandličky se jedla jako vzácný pamlsek, ale přidávaly se i do těst, ve starých receptech, ještě z 1. poloviny 20. století, nechybí ani strouhaný kousek hořké mandle. Dnes už hořké mandle pro jejich zdravotní závadnost samostatně nekoupíte, kdo máte rádi staré detektivky, určitě tušíte, že to má souvislost s jedem kyanovodíkem, který po hořkých mandlích voní. Hořké mandle totiž obsahují poměrně dost amygdalinu, z nějž se kyanovodík tvoří. Dospělému člověku prý stačí 15–20 takových mandlí, aby ho zabily (zároveň jsou ale tak příšerně hořké, že se nemusíte bát, že byste je snědli omylem). Místo nich se dnes používá buď aroma hořkých mandlí, nebo semínka z meruňkových pecek.

Teď už ale dost řečí a pojďme si mandle naservírovat 5x jinak a pokaždé v tak trochu jiné podobě!

Tenhle bezlepkový koláč jsem do dnešního výběru zařadila hned z několika důvodů: vypadá krásně, je bez mouky (přesně tyhle recepty totiž miluju!), je v něm spousta jablek a je v něm moje oblíbená a naštěstí i častá kombinace máku a mletých mandlí – v makové náplni by mleté mandle totiž neměly chybět nikdy a tady  právě tyhle dvě suroviny nahrazují mouku. Tohle prostě musíte ochutnat!

Proti trdelníkům, pokud jej nikdo nevydává za staročeské jídlo, vůbec nic nemám. Naopak: když mám tu možnost, kupuju ho občas dětem, abych pak mohla být „překvapená“, že ho vlastně nejedí, a mohla ho sníst sama. A ze všech nejlepší je mandlové trdlo s troškou skořice, ideálně, když jsou mandle nejen v těstě, ale i součástí onoho cukrového posypu. A přesně takové si nejsnáze vyrobíte u vás doma.

Jednou z naprosto nejskvostnějších věcí, jaké jsem kdy z mandlí ochutnala, je krém s názvem frangipane. Je to máslo vyšlehané s mandlemi, vanilkou a cukrem, a tohle když spojíte dohromady, tak to prostě nemůže být špatné! Je úžasný jako podklad do křehkých koláčů s ovocem, skvělý je s nektarinkami jako na fotografii, meruňkami, ale i hruškami či jablky. S tím se prostě nemůžete splést!

Už podle názvu je vám nejspíš jasné, že v tomhle receptu se nebudete šetřit medem. Ten nechybí ani v křupavé máslovo-mandlové krustě, která nejen skvěle vypadá, ale dortu dodává i opravdu úžasnou texturu v chuti. Těsto je rovněž pro dort trochu netradiční – je kynuté – a zajímavá je i legenda, která opřádá jeho původ. 

S rostlinnými mléky, resp. podle legislativy správně řečeno rostlinnými nápoji, jste se už určitě setkali. Důvodem k jejich konzumaci rozhodně nemusí být jen veganství nebo alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM), rostlinná mléka jsou zkrátka i chuťově úplně jinačí a pokrmům dodají zajímavou chuť. Přiznám se, že třeba ovesné nebo rýžové mi moc nechutnají, ale mandlové mléko, to je zkrátka pohádka! K jeho výrobě potřebujete jen výkonný mixér, cedník a jemné plátno (nebo hodně, hodně jemný cedník). 


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.