JAK NA BRIOŠKOVÉ TĚSTO

JAK RYCHLE USNOUT?
3.5.2024
MANDLE V 5 RECEPTECH (A POKAŽDÉ ÚPLNĚ JINÉ!)
8.5.2024

Ve Francii se briošky podávají k snídani s máslem a džemem podobně jako u nás pečivo z vánočkového těsta. Jsou však vláčnější a máslovější, i když se zdají obyčejné bez mandlí, rozinek a cukru.

Dnes mám dilema týkající se zařazení brioškového těsta do našich rubrik slaného či sladkého pečení. Briošku ze základního máslového těsta lze podat s bylinkovou pomazánkou a stejně tak s máslem a domácí zavařeninou, nehledě na to, že dochucení těsta se může přiklonit více na jednu nebo druhou stranu. Když jsem vám minulý týden nabízela vyzkoušení francouzského toastu s prvním ovocem, slíbila jsem ještě recept na toto výtečné těsto. Chcete-li ochutnat ten nejlepší toastový chléb, pak si briošku musíte upéct. Ne vždy ji potkáte v našich obchodech.

Jedná se o těžší kynuté těsto se spoustou másla, což se ve výsledku projeví na chuti i na větší trvanlivosti. Chléb je dobrý až čtyři dny, ale nepočítejte s tím, že se do druhého dne nesní. Aby se z pevného těsta vytvořila nadýchaná střídka, musíte briošce věnovat čas. Nikoli svůj, tolik práce vám nedá, ale čas na kynutí. Potřebuje ho hodně, ale obejde se přitom bez vás. Těsto vykyne přes noc v lednici. K nadýchané struktuře střídky přispěje i hravé skládání těsta do formy. Prospěje mu, když těsto rozdělíte na pravidelné kousky a ukoulíte z nich bochánky, které se ve výsledku spojí do hladkých toastových plátků tak jak jste zvyklí. Takové malé kouzlo...

Příprava: těsto 40 minut + troje kynutí * Získáte: 2 briošky ze skleněné formy

Kvásek do misky

  • ½ čerstvého droždí, 20 g
  • trocha cukru *
  • trocha vlažné smetany * (** z dávek níže)
  • lžička mouky na zaprášení

Do mísy robotu

  • 500 g chlebové hladké mouky
  • 4 vejce M
  • 60 g krupicového cukru
  • 150 ml smetany na vaření, 12%, vlažné
  • 175 g másla, změklého
  • ½ lžičky soli
  • máslo na vymazání forem a potření těsta

1. S prací začněte pozdě odpoledne. Nejprve vytvořte kvásek, trvá to asi 15 minut.

2. Do mísy robotu prosejte chlebovou mouku, přidejte vejce, zbytek cukru, zbytek vlažného mléka, droždí a pomocí háku 4 minuty hnětejte nižší, pak střední rychlostí, až se těsto spojí. Těsto bude lepivé, oddělte ho od mísy stěrkou.

3. Pak znovu spusťte motor, do těsta přidejte máslo po malých kouscích a nakonec i sůl. Pracujte střední rychlostí. Tato fáze je dlouhá, než se máslo dokonale spojí s těstem, může to trvat i 20 minut. Správně zpracované těsto přestane lepit, bude kompaktní a pružné, a začne se balit na hnětací hák. Stěrkou těsto přesuňte do čisté zadělávací mísy a přikryjte ho utěrkou. Na teplém místě ho nechte 1 - 1,5 hodiny kynout. 

4. Poté těsto přikryjte fólií a dejte na noc do lednice do míst, kde mrazí nejméně. Ráno těsto přesuňte na vál, zploštěte ho, abyste vytlačili vzduch a rozdělte ho na poloviny. V pokojové teplotě ho nechte 15 minut odpočinout. Mezitím formy vymažte máslem.

5. Odpočinuté těsto rozdělte na požadovaný počet kousků - do velké formy se vejde 8 ks po dvou vedle sebe, v malé se budou tísnit (ale zkusila jsem), můžete zvolit jen 4 ks. Kousky těsta odvažujte, aby byly stejné. Pak z nich ukoulejte oválky nebo koule. Uložte je do formy - 4 kousky za sebou, 8 kousků po dvou či cikcak za sebou. Formy přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě, až se kousky těsta těsně dotýkají. Trvá to až 3 hodiny, záleží na teplotě v prostoru. Pro kynutí je ideální teplota 24 °C.

6. Vykynuté briošky potřete na povrchu rozpuštěným máslem a formy vložte do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečte do zezlátnutí asi 40 minut. Pečivo vyklopte na drátěné podložky a nechte vychladnout.

Těsto doporučuji zpracovat v robotu. Patří k hutnějším a je třeba zapracovat pořádně, pokud si touto činností nepřejete nahradit posilovnu. Brioškové těsto kyne natřikrát, ale to znáte z přípravy vánočkového a mazancového těsta - první kynutí je třeba, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem, pak z těsta vytlačte vzduch, přeložte ho a nechte opět kynout, nakonec ho vytvarujte do formy a opět ho nechte kynout před vložením do trouby. Když tuto poslední fázi vynecháte, většinou se stane, že těsto prudce dokyne v troubě a potrhá se.

Já se přiklonila k nočnímu kynutí těsta v lednici. V tomto případě nechte těsto po zpracování kynout asi hodinu, pak ho odložte do lednice, aby se máslo dobře včlenilo do těsta a dokončete ho na druhý den. Po vytvarování kousků těsta do formy nechte proběhnout třetí kynutí a po 3 - 4 hodinách pečte. 

Přípravu si zvolte podle svého časového rozvrhu, ale jak vidíte, těsto se ve většině případů objede bez vás.

Formy na srnčí hřbet jsou menší a mají kónický nebo i jiný tvar, ale těsto do nich rozdělíte podobným způsobem jako do objemnější a rovné formy na toastový chléb. Ta pojme i těsto z půl kilogramu mouky. Já jsem dávku musela rozdělit do malých forem, v nichž lze navážené kousky těsta poskládat k dalšímu kynutí:

  • Máte-li malou formu a poloviční dávku těsta, postačí když těsto roztáhnete prsty na ploše do tvaru obdélníka a přeložíte ho na třetiny tak, jako když připravujete lístkové těsto.
  • Sestavení malých kousků těsta do formy má za následek to, že těsto ještě víc nakypříte a střídka bude nádherně nadýchaná.
  • Počkejte, až jednotlivé kousky vykynou (to je třetí kynutí) a spojí se do jednoho celku, teprve pak těsto potřete máslem a vložte do vyhřáté trouby. Kdybyste to udělali dříve, máslo by steklo mezi těsto a brioška by se po upečení rozdělila na jednotlivé části, jako je tomu při pečení buchet. Pokud se vám to napoprvé stane, netrapte se, nic to neubere briošce na chuti.

Jak vidíte, brioška se spořádaně stala kompaktní a ze všech kousků syrového těsta se vytvořila hladká střídka. Ve skleněné formě na srnčí hřbet se mi peklo výborně, jen bych potřebovala dvě, anebo jen polovinu těsta. Vyberte si ke své práci v kuchyni pomocníky, kteří vám budou dělat dlouhou dobu dobrou službu:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.