FRANCOUZSKÝ TOAST

MRKVOVÝ KOLÁČ 4x JINAK
1.5.2024
JAK RYCHLE USNOUT?
3.5.2024

Plátky bílého pečiva obalené ve vaječném těstíčku vonícím skořicí se připravují v mnoha evropských i zámořských kuchyních. Máte-li chuť na nepříliš sladkou snídani se sezonním ovocem, je třeba toasty vyzkoušet.

Pojmenování French Toast (francouzský toust) je zaužíván i ve Spojených státech amerických a Kanadě, v Anglii se s podobnou luxusní snídaní setkáte pod názvem Poor Knights of Windsdor (chudí rytíři z Windsdoru). V samotné Francii je nejběžnější pojmenování Pain perdu (ztracený chléb).

Většinou se tak připravují plátky odleželého bílého toustového chleba, který už vybízí k zužitkování. Je to nejen ekonomické, ale ještě tak vznikne perfektní snídaně nebo odpolední svačina ke kávě. Také dochucování toustů je nejrůznější - od javorového sirupu, medu, našlehané smetany - po bohaté zdobení sezonním ovocem; ale možná si nejvíc pochutnáte na nejjednodušší formě podávání, a tou je sprška voňavé a zdravé skořice. Existují samozřejmě i slané verze tohoto jídla, ovšem dnes zůstávám u sladké, která je stále zdravější verzí koláčů a jiných pochoutek. Využijete-li ke krátkému smažení nepřepalující se přepuštěné máslo, přidáte med a čerstvé bobulové ovoce, tousty mohou být vítaným pohoštěním na dětské oslavě.

Příprava: 30 minut * Získáte: 5 ks toustů (záleží na velikosti plátků chleba)

  • 5 plátků máslového toustového chleba
  • 2 vejce M
  • 4 lžíce smetany na vaření, 12%
  • 1 lžička medu, tekutého
  • 1 lžička skořice, mleté
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • na smažení - 3 lžíce ghí (přepuštěného másla)
  • na dozdobení - libovolné ovoce a máta
  • na přelití - pár kapek medu nebo čekankový sirup

1. Ve větší misce prošlehejte 2 vejce, přidejte smetanu, med, skořici a vanilku. Vytvořte hladký řídký krém.

2. Namočte první toust, nechte ho chvilku nasáknout, obraťte ho a opět ho nechte ve vaječné směsi. Obracečkou ho vyndejte a nechte opět minutku na talíři, aby se směs vsákla. 

3. Na malé pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte ghí a připravený toust osmažte z obou stran dozlatova. Mezitím obalte další toust ve vaječné směsi. Postupujte stejně, až spotřebujete tousty a těstíčko. Smažte na mírném ohni, aby se povrch toustů nepřipálil, každá strana trvá asi 2 minuty.

4. Horké tousty proložte papírovou utěrkou a uchovejte je v teple. Jednotlivé porce podávejte se sezonním ovocem pokapaným medem nebo čekankovým sirupem.

Zase zde platí, že čím chutnější základ využijete, tím lepší bude výsledek. K obalování v jednoduchém těstíčku jsem využila máslové tousty, které jsou přece jen chutnější než obyčejné. Je fakt, že nejluxusnější výsledek dostanete při smažení brioškového těsta, ovšem za předpokladu, že vám kousek zbyde. To mě přivádí na mysl, že vám musím urychleně dodat recept na francouzskou briošku, protože ji všude nekoupíte. Nejpozději za týden ho tu najdete. 

DOBRÉ RADY:

  • Na obalování v těstíčku budete potřebovat větší misku s širší základnou, abyste mohli plátek toustu rovnoměrně namočit. Zde se musíte naučit pracovat citem. Chléb musí dobře nasáknout z obou stran, ale rozmočit ho nesmíte. Po obalení nechávám toust ještě minutu odpočinout na talíři, aby se směs vsákla, a teprve pak putuje do pánve.
  • Vyplatí se smažit po jednom kousku a věnovat se mu. Smetana i skořice se velice ráda připaluje, takže smažte na mírném plameni a porci pozorně hlídejte. Z toho vyplývá, že používám mini pánev, abych kolem neměla mnoho volného másla. Malá pánev je v mé kuchyni častým pomocníkem. Dělám v ní svítek do polévky, sázená vejce k snídani, občas zbyde i jedna porce jídla na ohřátí. Vyberte si kvalitní nepřilnavý povrch, který je dnes už samozřejmostí.
  • Francouzský toast může být také dvojitý. Spojte nejprve dva plátky briošky skořicovým máslem (pasta vytvořená z kousku másla, vanilkového cukru a skořice) a teprve pak je obalte v těstíčku a osmažte. Povrch sypejte pouze skořicí.

Ne, tousty nejsou mastné, to jen křupavý povrch ještě pokapu medem nebo čekankovým sirupem, který má nižší glykemický index. První letošní ovoce to ještě potřebuje. Výsledek je vynikající také s čepicí jogurtu řeckého typu a javorovým sirupem. K těm svým nejlepším chutím se zkrátka musíte projíst!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.