NEPEČENÝ VALENTÝNSKÝ CHEESECAKE

ROZMARÝNOVÉ TYČINKY K VÍNU
30.1.2020
5 TIPŮ PRO BYDLENÍ S RŮŽEMI
4.2.2020

I kdybyste se nechystali na valentýnský svátek, vyzkoušejte recept na dort, který připravíte zcela bez asistence pečicí trouby. Zato budete potřebovat efektní formu ve tvaru srdce, protože dort děláme vždycky z lásky...

Když peču (případně nepeču) slavnostní dortík, vždy je určen pro konkrétního oslavence. Forma ve tvaru srdce je tedy v kuchyňské výbavě zcela na místě a v rodině ji využijete poměrně často. Mohu-li doporučit, pořiďte si formu, která má rozevírací plášť jako klasická kruhová dortová forma. Je to praktické pro každé pečení, ale pro výrobu nadýchaného krémového cheesecaku, naprosto nutné. Sýrový dort byste z pevné formy vylovili jen těžko.

Cheesecake je tradiční americký dezert tvořený korpusem a boky z rozdrcených sušenek spojených máslem, a vysoké tvarohové vrstvy z čerstvého sýra, nejčastěji Philadelphie. Podle původní receptury se dort peče, ale existuje mnoho receptů na nepečené formy cheesecaků, v nichž figurují nejrůznější termizované sýry, zakysaná smetana, čokoláda apod. Dnes se tyto typy lehkých dortíků nezřídka dokončují vrstvou kompotovaného nebo čerstvého ovoce a želatinou.

Nedávno jsem připravovala vinné želé, které je vhodné i pro přípravu horkého nápoje, a to mě inspirovalo k tomu, abych jím korunovala (v trochu jiné úpravě) nepečený valentýnský dort. Dopadlo to moc dobře, a tak s velkou chutí předávám.

Příprava: 70 minut + chlazení * Získáte: dort o průměru 23 cm

Korpus

  • 230 g karamelových sušenek Lotus
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 75 g másla
  • 1 polévková lžíce meruňkového džemu

Dort

  • 250 g termizovaného sýra, použila jsem Lučinu
  • 500 g tučného tvarohu, použila jsem Tatru
  • 100 g krupicového cukru
  • šťáva z 1½ limetky
  • 3 žloutky, z vajec L
  • 1 lžička vanilkové esence, bourbonská vanilka
  • 150 ml smetany, ušlehané
  • 50 g želatinového ztužovače za studena, použila jsem Dr. Oetkera

Vinné želé

  • 250 ml červeného vína, můžete použít i polosladké
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • svitek skořice
  • hvězdička badyánu
  • 2 hřebíčky
  • 3 plátky želatiny

1. Sušenky rozdrťte v chopperu, dejte je do misky a přidejte koření. Máslo rozpusťte, přimíchejte džem a spojte se sušenkami až vznikne lepivá hmota. Celou formu vyložte pečicím papírem a lžící umačkejte sušenky na dno do roviny. Formu vložte do chladničky.

2. Sýr a tvaroh dejte do velké mísy a šlehejte ručně metlou, až se dokonale spojí. Jde to trochu ztuha, ale jde to. Přidejte polovinu cukru a vymačkanou šťávu z limetek. Znovu prošlehejte metlou dohladka.

3. Zbylý cukr se žloutky a vanilkou vložte do misky pro šlehání nad párou a malou metličkou šlehejte do zhoustnutí a lehké pěny. Přimíchejte ji do sýrové hmoty.

4. Ušlehejte smetanu dotuha. Želatinový ztužovač dejte do mističky, přilijte 100 ml vlažné vody a ½ minuty intenzivně šlehejte. Pak ji ihned ručně zašlehejte do základu a přimíchejte ušlehanou smetanu. Hotovou hmotu nalijte do formy na sušenkový základ a opět vraťte do chladničky, nejméně na 3 hodiny, nebo lépe do druhého dne.

5. Dort vyjměte z chladničky, chvilku nechte v pokojové teplotě a mezitím připravte želatinu. Víno dejte do kastrolku a pomalu zahřívejte spolu s cukrem a kořením až k bodu varu, ale nevařte. Směs odstavte. Mezitím želatinu namočte do studené vody, asi na 8 minut, vymačkejte a rychle vmíchejte do teplé směsi. Vinné želé nalijte do dortové formy a opatrně přeneste do chladničky.

Želé nechte dokonale ztuhnout a teprve pak dort vyjměte z pláště formy. Dort je pevný a můžete s ním manipulovat. Každý řez proveďte očištěným suchým nožem.

Nepečený dort má tři vrstvy, takže začínáme. Fáze 1 - Nejprve na dno umačkejte sušenkový základ, který vytvoří korpus a celý dort osladí. Sýrová hmota ani želé sladké moc není, takže skutečný koncert vznikne až kombinacemi všech chutí. Pokud budete pracovat s klasickou kruhovou formou, pak ingredience vyjdou akorát do formy o průměru 22-23 cm.

Fáze 2 - Základ dortu tvoří tvaroh a čerstvý termizovaný sýr. Můžete vyzkoušet Philadelphii, Lučinu, Palouček apod. Tvaroh používám vaničkový, tučný, v oblibě mám tvaroh Tatra z Hlinska. Dokonale zpracovaná hmota je vláčná, hustá a nadýchaná. I když to vaše ruka pocítí, šlehejte pouze velkou metlou. Šlehačem byste do tvarohu nahnali více vzduchových bublin, což není třeba. Pokud formu vyložíte pečicím papírem, provlhčí se a později vytvoří na okraji dortu svislé varhánky, na které naváže želé. Dort bude vypadat naparáděně, aniž byste se jakkoli namáhali.

Fáze 3 - Vinné želé nalijte ještě teplé na vychlazený povrch dortu. Neděste se, že i když obsahuje želatinu, je absolutně tekuté. Tak je to v pořádku. Želé pak poměrně rychle zatuhne v chladničce. A také ji pořádně provoní vínem. Nakonec vás přivítá hotový dort s povrchem jak zrcadlo. Máte hotovo :o)

Nadýchaný krémový dort snadno naporcujete. Pokud ho chcete převážet, vyjměte ho z dortové formy až na místě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.