DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY SE ŠODÓ

JAK NA 3D ÚKLID
25.4.2018
PROSTÍRÁNÍ S VĚTRNÍKY
30.4.2018

Při tomhle vaření se chtě nechtě vrátíte do dětství. A možná, že mnozí z vás si tuhle dobrotu dopřejí po spoustě let.

Buchtičky se šodó patří k dost zapomenutým jídlům. Částečně je mnozí z nás vytěsnili kvůli vzpomínce na školní kuchyni, a také často nepreferujeme sladká jídla. Myslím ovšem, že tato luxusní lahůdka čas od času stojí za hřích. Zrovna nedávno jsem si ji připomněla v restauraci, kde za malou porci účtovali víc než dvě stovky. Tedy, když to tak vezmete, tohle jídlo zrovna nevznikne bez práce. A mluvíme tu o pravém šodó, tedy o horké nadýchané pěně ze šlehaných žloutků a bílého vína, kterou musíte zhotovit těsně před podáváním. Ve výsledku máte na talíři tak jemný a delikátní pokrm, že se do něj zamilovat musíte.

Jedná se o kynuté těsto, z něhož se vytvoří maličké buchtičky, napustí se máslem a po upečení rumem, a jedí se teplé společně s vinnou omáčkou – chodeau (šodó), která jak název napovídá pochází z Francie. Pokrm se podobně připravuje také v Itálii, kde se této speciální omáčce (podávané horké i vychlazené) říká zabaglione. U nás je hodně rozšířená vanilková omáčka z mléčného pudinku, která je takovou dětskou bezalkoholovou verzí.

Buchtičky naprosto skvěle napečete v pekáčku z litiny. Ve stejném jsem zapékala ostrá mexická vejce, a musím říct, že pro buchtičky je litina naprosto ideální. Kynuté těsto má rádo teplo a dostatek tuku, což vyhovuje i povrchu litiny. Pokud vlastníte litinovou pánev do trouby, klidně ji využijte. Malé kuličky buchtiček se v ní bez problémů upečou.

sodo1

Našlehaná omáčka voní vanilkou a na jazyku jemně ucítíte základ z vína. Je to rozhodně požitek. 

DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY SE ŠODÓ

Příprava: 60 minut + kynutí a pečení

Buchtičky – pro 6 porcí

  • 30 g droždí
  • 250 ml smetany, 12%
  • 500 g polohrubé mouky, prosáté
  • 100 g cukru moučky
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 80 g másla + na potření pekáčků a před pečením
  • citronová kůra z 1 BIO citronu, nastrouhaná
  • trocha rumu

Šodó – pro 3 porce

  • půl šálku kvalitního bílého vína, 125 ml
  • 60 g cukru moučky, prosátého
  • 2 žloutky + 1 vejce
  • ½ vanilkového lusku nebo 2 lžičky přírodního extraktu z vanilky
  • citronová kůra z ½ BIO citronu, jemně nastrouhaná

1. Nejprve připravte kvásek – droždí rozdrobte do misky, posypejte lžičku moučkového cukru, promíchejte, přidejte trošku mouky a asi polovinu vlahé smetany, a vše rozmíchejte dohladka. Povrch zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a kvásek nechejte 10 min vzejít.

2. Mouku prosejte do mísy, přidejte zbytek cukru a špetku soli, směs promíchejte a do důlku uprostřed vlijte připravený kvásek. Do zbylé smetany rozšlehejte žloutky a přidejte k základu. Jako poslední přilijte rozpuštěné a zchladlé máslo a vypracujte hladké vláčné těsto. Povrch poprašte moukou, mísu zakryjte utěrkou a těsto nechejte 60 minut kynout na teplém místě.

3. Troubu vyhřejte na 180 °C, pekáčky, nebo středně velký plech hodně vymažte máslem. Vykynuté těsto přesuňte na vál, rozdělte ho na části a vyválejte silnější válečky. Z každého odkrajujte stejnoměrné kousky a v dlaních z nich vytvořte kuličky. Do formy je vkládejte s malými rozestupy. Povrch i boky buchtiček dobře potřete máslem a pokud nepospícháte, nechte je ještě chvíli kynout. Nakonec pekáč vložte do trouby. Po 10 minutách stáhněte teplotu na 160 °C a pečte ještě asi 30 minut dozlatova. Ještě horké buchtičky potřete rumem a nechejte v teple.

4. Šodó – Pro přípravu ve vodní lázni si připravte kastrůlek s vodou a misku, která se nebude hýbat a dotýkat hladiny vody. Do misky dejte veškeré ingredience a hořák stáhněte tak, aby voda jen bublala a vytvářela pravidelný přísun tepla. Pokud žloutky zahřejete zprudka, mohly by se srazit. Metličkou ručně šlehejte a obrňte se trpělivostí. Asi tak 5-6 minut se nic moc neděje, pak je vidět, že se z tekutiny stává pěna, která nakonec najednou zhoustne. V tuto chvíli je hotovo, dále nepokračujte, protože pěna by se docela dost zpevnila.

Na nahřáté talíře rozdělte šodó, přidejte jednotlivé porce buchtiček a ještě trochu sezonního ovoce. Nechte si chutnat!

sodo2

Ingredience máte každou chvíli v chladničce, takže si stačí jen vzpomenout na buchtičky… Kynuté těsto je jednoduché, spolehlivě vykyne, stačí mít čerstvé droždí a veškeré suroviny srovnané na přiměřeně stejnou pokojovou teplotu. To je základ úspěchu. Nenechte se odradit dlouhým časem přípravy. Dáte-li těsto do robotu, je to otázka pár minut. A naplnit pekáček buchtičkami je strašně rychlé.

sodo3

Hmm, tak tohle není zrovna ukázkové. Mezi buchtičkami je třeba nechat trochu místa, jednak – aby se mezi ně dostalo máslo,  a pak – aby se mohly spokojeně nadýchnout v troubě. Ale jak tak fotíme, a trvá to, buchtičky mi nakynuly doslova před očima :o)

sodo4

Hotovo, ještě potřít rumem a může se servírovat. Litina výborně vede teplo, takže buchtičky uchová, než vám zhoustne šodó. Připravuje se ve vodní lázni a chvilku ten zázrak trvá. V okamžiku, kdy už vás šlehání nebaví, najednou se z tekutých ingrediencí stane sametově napěněná omáčka. Vždycky mě to překvapí. K omáčce podávejte trochu ovoce, které je právě po ruce; je to osvěžující.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.