MANDLOVÉ MLÉKO A DALŠÍ NEMLÉKA

SVÍČKY VE SKLE PRO DNY VŠEDNÍ A VÁNOČNÍ
15.10.2020
JAK NA EKOLOGICKÉ PRANÍ
20.10.2020

V obchodech se zdravou výživou se potkáte s řadou rostlinných mlék. Do jisté míry jimi lze nahradit tradiční mléka.

Nápoje připravované z obilovin nebo z ořechů a semen připomínají svým vzhledem mléka živočišného původu. Tato ‚nemléka’ se stávají alternativou v případech, kdy dáváte přednost veganské stravě i tehdy, kdy je vaše tělo alergické na laktózu. V neposlední řadě vás k rostlinným mlékům může přivést i trend omezování potravin živočišného typu.

Mléka-nemléka využijete všude tam, kde potřebujete nahradit běžná mléka. Snadno si je připravíte v domácí kuchyni kdykoli je to třeba, ale i rostlinná mléka přinášejí negativa v podobě alergenů, i když oproti kravskému mléku, na nějž je alergická až polovina populace, si na tom stojí o něco lépe. Zcela jistě však dejte pozor na děti, kde hrozí dosud nezjištěné alergie na sóju, arašídy, zelený hrách apod. Rostlinná mléka obecně mohou vašemu tělu nabídnout dost prospěšných látek, jako např. vyšší množství mastných kyselin i celou řadu stopových prvků a minerálů. Například mandlové mléko, které jsem právě vyrobila, je ideální do těsta na lívanečky i k sladkému pečení, a pro malý obsah kalorií si ho dopřejte při redukční dietě nebo přípravě ochucených nápojů vhodných pro dětské svačinky.

Recepty naleznete níže, a pro příjemné sklenice v barvě duhy si skočte do našeho e-shopu.

NEJZNÁMĚJŠÍ ALTERNATIVY MLÉKA

  • MANDLOVÉ MLÉKO je chuťové nasládlé, neobsahuje laktózu ani cholesterol, má nízký obsah kalorií. Z prospěšných látek v něm naleznete vlákninu, vápník, fosfor, hořčík, draslík a vitaminy A, D, E. Vzhledem k tomu, že je zásodotvorné, nepodporuje zánětlivé procesy v těle a dokáže neutralizovat naše vnitřní prostředí.
  • OVESNÉ MLÉKO má neutrální chuť a krémovou konzistenci, a je dobrou náhradou pro každého, kdo trpí alergií na laktózu, sóju či ořechy, a řadu rostlinných mlék nemůže konzumovat. Toto mléko neobsahuje tuk, ovšem pozor na oves, který v malém množství obsahuje lepek.
  • SÓJOVÉ MLÉKO patří k nejprodávanějším alternativám, možná proto, že má podobný obsah bílkovin jako kravské mléko. Je cenově dostupné, ale hlídejte si jeho složení. Často obsahuje zahušťovadla a stabilizátory. Ideálně kupujte sójové mléko v bio kvalitě, protože je z geneticky nemodifikované sóji bez přidaného cukru a soli. I tak ho užívejte jen k dochucení nápojů či pokrmů.
  • HRACHOVÉ MLÉKO nechutná po hrachu a patří zcela k veganským surovinám. Má vysoký obsah vápníku, takže se podobá kravskému mléku, ale navíc má více proteinů. Je bezlepkové a obsahuje dávku omega-3 mastných kyselin. Hodí se k přípravě domácího smoothie.

Příprava: 30 minut + máčení * Získáte: 900 ml mléka

Mandlové mléko

  • 125 g mandlí, namočených přes noc, můžete dát samozřejmě více
  • 900 ml vody

1. Mandle ponechte ve slupce, dejte je do misky a zalijte vodou tak, aby byly dostatečně potopené. Přikryjte je utěrkou a nechte do rána v chladné místnosti. Dodržte dobu alespoň 10 hodin, klidně je máčejte i déle.

2. Druhý den vodu slijte, mandle krátce propláchněte, vložte do mixéru, přidejte 900 ml chladné vody a mixujte na co nejrychlejší stupeň, až je vidět, že voda začíná být krémová.

3. Do cedníku dejte jemné pláténko nebo gázu a mléko zceďte. Pláténko dobře vyždímejte. Pokud mléko poputuje do vaření, nechte ho tak, nebo ho dochuťte vanilkou, medem, skořicí, kardamomem apod. Mléko uzavřete do láhve a nechte vychladit.

 

Mandlový nápoj - 3-4 porce

  • asi 900 ml mandlového mléka
  • 2 lžičky kokosového oleje, rozpuštěného
  • 2 vanilkové cukry s pravou vanilkou
  • špetka soli
  • 1 plná lžíce medu
  • 5 datlí, bez pecek, nakrájených na plátky

Dobře vychlazené mandlové mléko - pozor, v tomto případě bez dochucení, dejte do mixéru, přidejte veškeré ingredience a krátce rozmixujte. Rozlijte do sklenic a povrch můžete zaprášit špetkou mleté skořice.

dobré rady

MANDLE - ideálně v bio kvalitě, ponechané ve slupce, namáčení do vody je důležité nejen pro krémové rozmixování, ale také proto, že mnohem lépe strávíme veškeré živiny v mandlích obsažené.

MIXOVÁNÍ - musí být důkladné, takže použijte vysokootáčkový mixér nebo kvalitní smoothie maker, aby se mandle co nejvíce rozmělnily.

ZBYTEK MANDLÍ - pokud váš mixér opravdu dobře mixujte, můžete kousky mandlí ponechat v nápoji a vypít tak. Když mléko zcedíte, pak kousky mandlí vysušte a použijte do granoly, do přípravy těsta nebo z nich vytvořte drobenku na koláč.

DATUM SPOTŘEBY - mléko uzavřete v láhvi a ponechte v ledničce. Spotřebujte ho nejlépe během 2 dnů.

Příprava mandlových (a ořechových mlék) je jednoduchá. Jen počítejte s tím, že mandle je třeba namočit přes noc. Když je důkladně provlhčíte, bude výsledné mléko hladší a krémovější. I na fotografii je vidět, jak nabobtnaly. Mandle nejsou právě nejlevnější záležitostí, ale pokud se do podobného způsobu stravování pustíte, stojí zato kupovat jádra v bio kvalitě. Jedině tak máte jistotu, že získáte maximum živin a lahodnou chuť. K rozmixování mandlí na kaši využijte vysokootáčkový mixér se sekáčkem.

Po rozmixování mandlí na kašičku, je třeba nápoj zcedit. Tady je vidět, proč se mandlovému nápoji říká ‚mléko’. Mandlové mléko vypadá naprosto stejně jako mléko živočišného původu. Mandlové drti hodně zbude, ale neobávejte se, že tak cennou a drahou surovinu vyhodíte. Nechávám ji usušit a pak skončí v domácí granole nebo v těstě, podobně jako mandlová mouka.

MANDLOVÝ NÁPOJ PRO DĚTI I DOSPĚLÉ - pokud se chcete hodně rozmazlovat, vytvořte si z mandlového mléka lehounce sladký nápoj s vanilkou, medem a rozmixovanými datlemi. Chutná opravdu znamenitě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.