NEKTARINKOVÝ KOLÁČ PLNĚNÝ MANDLOVÝM KRÉMEM FRANGIPANE

PODZIMNÍ KATALOG VÁS ZAHŘEJE ZEMITÝMI ODSTÍNY I MODROU JAKO NEBE
30.8.2023
BROSKVE & OSTRUŽINY, SYMBOLY KONCE LÉTA
1.9.2023

Francouzské koláče jsou jedním slovem úchvatné. Zvlášť, jsou-li po okraj naplněné lahodným krémem. V tomto případě mandlovým.

Ovocné koláče provázejí naši kuchyni od zrání prvních jahod až po bohatou podzimní úrodu nabízející nejsladší plody. Každý z nich je jiný a chcete-li od každého ochutnat, čeká vás nejspíš dlouhodobá návštěva fit studia :o) Ale čas od času se to vydržet nedá, a mlsat je dovoleno. Například zanedlouho, kdy se budeme loučit s prázdninami!

Mám-li se kaloricky zničit, pak se toužebně ohlížím po francouzské kuchyni. Recepty jsou vždy plné másla, ale často je těsta pomálu a v mnohých porcích je spíše ovoce. Tak jako u nás. Například zdravé broskve nebo nektarinky. Sladké, ale dosud pevné plody jsou ideální pro koláč naplněný krémem frangipane. Pořiďte si pro něj klasickou koláčovou formu velkou 28 - 30 cm - a o víkendu ho vyzkoušejte.

Příprava: 65 minut + pečení + kompletace * Získáte: koláč o průměru 29 cm / 8 porcí

Křehké těsto

  • 300 g hladké mouky, prosáté
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky cukru
  • 165 g chlazeného másla, rozděleného na kousky 1 × 1 cm
  • 4 lžíce chlazeného rostlinného tuku
  • ½ šálku ledové vody, necelá, přilévat postupně

Mandlový krém frangipane podle Julie Child

  • 1 vejce + 1 žloutek
  • ¾ šálku krupicového cukru
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 1 šálek vařícího mléka
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • ½ šálku blanšírovaných mandlí, mletých
  • 3 lžíce meruňkovice / třešňovice (nemusí být)
  • 6 nektarinek

1. Těsto - Příprava v robotu je blesková, těsto se nesmí zahřívat rukama. Kombinace másla a rostlinného tuku má za úkol těsto nakypřit, až ve finále krásně lístkuje. Sypké ingredience dejte do mísy a promíchejte, přidejte malé kostičky másla i tuk, a vše 4 - 5 pulzy promíchejte. V okamžiku, kdy se těsto nabaluje na hnětací háky přidejte za chodu necelý půlšálek ledové vody (měřeno odměrkou). Těsto se spojí a zdá-li se vám v pořádku, zbytek vody můžete nechat stranou. Přesuňte ho na pomoučněný vál, hranou ruky krátce zpracujte a pomocí stěrky vytvořte kouli (nezahřívat!). Pomoučněte ji, uzavřete do fólie a dejte do chladničky minimálně na 2 hodiny, nebo do druhého dne.

2. Pak těsto nechte mírně změknout - je hodně tukové, takže hlídejte - rychle ho vyválejte a pomocí válečku přeneste do formy vymaštěné máslem. Okraje odřízněte a zbytek těsta vložte opět do chladničky. Povrch těsta také potřete máslem, propíchejte vidličkou a na dno vystřihněte kolo z pečicího papíru. Na něj navrstvěte fazole pro zatížení (těsto se bude snažit hodně vyskočit). Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 20 minut, pak papír s fazolemi odstraňte a krátce nechte shora dopéct dno těsta, až zezlátne.

3. Listy - Mezitím si ze zbytku těsta vykrájejte lístky. Vyválejte placku na výšku asi 3 mm (těsto nabyde) a rádýlkem ho rozdělte na vlnky díky nimž vzniknou různě velké listy. Ostrým nožem naznačte žilkování a přesuňte je na malý plech s pečicím papírem. Povrch listů potřete máslem a vložte do chladničky. Jakmile bude trouba volná, snižte teplotu na 190 °C a listy pečte 15 minut do zezlátnutí.

4. Krém frangipane - Do mísy robotu vložte vejce a žloutek a za pomalého chodu postupně přidávejte cukr, až směs nabyde, zhoustne a zesvětlá. Do krému přidejte mouku a do prošlehané hmoty stále za chodu vařící mléko po kapičkách. Hladkou směs nalijte do kastrolku a za stálého šlehání metličkou ji zahřívejte nad středně silným plamenem. Směs začne houstnout a ke konci se v ní mohou tvořit hrudky - snadno je však rozšleháte. Dokonale hladkou hmotu vařte ještě asi 3 minuty, aby se mouka provařila. Vařečkou stále míchejte, aby se krém nepřipaloval. Odstavte ho z plamene a do základu krému přidejte máslo, vanilkovou pastu a mleté mandle. Promíchejte a chcete-li, přidejte destilát. Krém přesuňte do misky, povrch přikryjte  fólií, aby se nevytvořil škraloup a po vychladnutí ho uložte do lednice.

5. Kompletace - Upečené těsto naplňte studeným krémem a urovnejte ho do roviny. Nektarinky rozpulte a vypeckujte. Ostrým nožem je rozkrájejte tak, abyste plátky zcela neodkrojily a ovoce stále drželo při sobě. Rozkrájené půlky naaranžujte na koláč a jemně je vmáčkněte do krému. Do mezer mezi nimi položte upečené listy a koláč jemně pocukrujte. Podávejte vychlazený.

Formu CULINARIA White si zaznamenejte - pokud si ji pořídíte, budete po ní v kuchyni sahat velice často. Glazovaná keramika má celou řadu benefitů:

  • skvěle se v ní peče i zapéká, protože výborně vede teplo
  • je vhodná do všech typů trub včetně mikrovlnných
  • umyjete ji jen chvilkovým odmočením nečistot
  • vypadá domácky a lze s ní servírovat přímo na stůl

 

Korpus z křehkého těsta se ve formě připravuje naslepo - to znamená, že ho upečete samostatně a tím vaše práce s troubou končí. Plnění koláče už se bude týkat pouze krému a čerstvého ovoce a načasujete si ho, jak potřebujete. K dokonalému upečení korpusu (buď předpékaného), nebo v našem případě zcela upečeného, je třeba těsto zatížit, aby zůstalo na dně pěkně rovné. K tomu si můžete pořídit speciální keramické fazole, anebo si poradíte s běžnými fazolemi určenými k jídlu. Po pečení si je nechávám ve sklenici pro opakované užití. Úplně to stačí.

Lístečky upečete z téhož těsta - zbyde vám po rozválení do formy. Vytvarujte ho tak, jak vidíte na obrázku. Rádýlkem si těsto rozdělím do širokých vlnek a lístky jedním tahem vykrájím. Žilkování naznačím nožem.

Nadýchaného mandlového krému frangipane budete mít plnou misku. Vychladím ho a pak jím naplním korpus. Do této náplně Francouzi dávají častěji rozdrcené makronky. Ale to je skutečně pracná záležitost, nejprve byste je musely napéct. Tento skvělý krém vydrží v lednici celý týden, takže ho můžete ujídat s palačinkami nebo croissanty. Právě tak se to dělá v jeho domovině.

Nektarinky zabořte do krému jako do peřin. Vyberte si k tomu sladké plody, ale nepřezrálé, aby z nich neteklo moc šťávy. Ani vám neumím popsat, jak je to dobré. Křehké máslové těsto pěkně lístkuje, mandlový krém je lahodný a čerstvé ovoce vše jen završí. Koláč podávejte důkladně vychlazený, jak jinak.

Je to důstojná tečka za letošními prázdninami, co říkáte?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.