BROSKVE & OSTRUŽINY, SYMBOLY KONCE LÉTA

NEKTARINKOVÝ KOLÁČ PLNĚNÝ MANDLOVÝM KRÉMEM FRANGIPANE
31.8.2023
VLASTNORUČNĚ VYROBENÉ BYLINKOVÉ ČAJE V SÁČCÍCH
4.9.2023

Ostružiny a broskve mají sezonu zhruba od poloviny srpna a spolu s oranžovějícími jeřabinami jsou pro mě symbolem konce prázdnin a začátku školního roku.

Černající se ostružiny mají letos trochu zpoždění a teprve tenhle týden jsem začala sklízet větší množství naráz a přiznávám otevřeně, že letos ani nejsou zdaleka tak sladké jako jiné roky, chladný střed léta jim evidentně neprospěl. O to lépe se ale doplňují se slaďoučkými broskvemi, které jsou letos naopak podle mě povedené velmi.

Ať už je letos budete zpracovávat jednotlivě nebo dohromady v jednom koláči, užijte si je naplno, konkrétně ty ostružiny nám totiž dělají radost opravdu jen pár týdnů v roce.

Jednoduché křehké těsto, sousta ovoce a jemný krém, ve kterém se ovoce při pečení v podstatě utopí, aby do sebe mohlo natáhnout onu jemnou krémovost a krému na oplátku propůjčit nezapomenutelnou broskvovou vůni. Taky vám to zní jako mana nebeská?  

Broskve se díky své konzistenci perfektně hodí na marmelády a džemy. Pokud jsou dostatečně zralé, tak se navíc i velmi snadno loupou a nejnáročnějším bodem celé přípravy pak bude odstranění pecek. A věřte, že broskvím vanilka a amaretto opravdu sluší!

Zrovna včera jsem na zahradě sbírala ostružiny a říkala jsem si, copak s nim asi udělám... A už to vím! Kromě mého oblíbeného zavařování ve vlastní šťávě to budou určitě tyhle řezy s ostružinami a lískovými oříšky.

Kolegyně Jana tenhle koláč chystala jako halloweenské překvapení, chutnat ale bude určitě už teď, když je všude čerstvých broskví a ostružin dost. A pozor, v korpusu je mletý mák – tahle netradiční kombinace rozhodně stojí za vyzkoušení!

Ne nadarmo se spolu suroviny, které dozrávají ve stejný čas, kamarádí. U ostružin a broskví to platí dvojnásob, na tohle téma peču několik osvědčených koláčů. S přebytky můžete ale udělat ještě rychlejší proces, než je pečení: zmrzlinu.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.