VLASTNORUČNĚ VYROBENÉ BYLINKOVÉ ČAJE V SÁČCÍCH

BROSKVE & OSTRUŽINY, SYMBOLY KONCE LÉTA
1.9.2023
PRŮVODCE POVLEČENÍM: JAKÝ MATERIÁL JE TEN PRAVÝ PRO VÁS?
6.9.2023

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ XI

Dnes budeme zpracovávat to, co nám příroda tak laskavě vyprodukovala - a především se pustíme i do konzumace. Po sklizni bylinek přijde čas plískanic a teplých dek, tak si včas připravme bylinkové čaje.

Víte, že si můžete na zimu namíchat své vlastní bylinkové směsi přímo do čajových sáčků? Je to pohodlné a jsme na to zvyklí. Řekla bych - to tu ještě nebylo! Vynález „pytlíkového čaje” se tím přesouvá zcela do vašich rukou.

Patent na sáčky je původně datován do roku 1903. Sáčky se nejdříve šily z hedvábí a komerčně se začaly úspěšně využívat hned v následujícím roce, kdy je Thomas Sullivan z New Yorku vyvezl do celého světa. Později se jejich výroba zlevnila využitím papírových vláken.

Také na našem e-shopu jsou k dostání prázdné čajové sáčky, které lze naplnit oblíbenou směsí čajů. Řeč bude samozřejmě o bylinkách, které většina z nás miluje a s láskou sbírá. Ale do pytlíčků si uzavřete třeba i sypaný černý čaj, který se vám nechce louhovat přes sítko. Čajové sáčky jsou v balení po 100 kusech a po jejich naplnění je dobře uskladněte ve vzduchotěsné nádobě. Budete-li chystat dárek, záleží jen na vás, zda připravené množství nakonec uspořádáte do papírové nebo plechové krabičky, anebo sáčky necháte pěkně viditelně v celofánu převázaném mašlí s označením obsahu. Dárek je to absolutně nevšední.  

Ještě jednoho pomocníka vám doporučím, a to je malý příruční sekáček Livington, který bylinky během 3 sekund rozmělní tak, abyste jimi sáček pohodlně naplnili. 

SÁČKY NA SYPANÝ ČAJ / KÁVU / KOŘENÍ

Tuhle skvělou vychytávku využijte několika způsoby:

  • malé sáčky z netkané textilie vám pomohou připravit domácí sypaný čaj
  • uzavřete do nich porci kávy, aby vás při pití nerušila rozvířená kávová sedlina
  • oceníte je při vaření omáček a polévek, kdy nemusíte lovit koření po jednotlivých kouscích 
CO BUDETE POTŘEBOVAT

K NAPLNĚNÍ SÁČKŮ S BYLINKAMI SI PŘIPRAVTE

V prvé řadě - nemáte-li nasušeno - nejlépe výkonnou sušičku. Teď je pro ni to správné období, kdy se v domácnosti hodí zpracovat přebytky ovoce, houby i zeleninu do polévky, vyrobit rozinky, anebo přijde chuť na křupavé dobrůtky k televizi. To ostatní bude dílem okamžiku. K ruce potřebujete:

  • nasušené bylinky, buď jednodruhové nebo více druhů dle záměru
  • sekáček na rozmělnění
  • stahovací čajové sáčky
  • odměrku a lžičku
  • dózu na uzavření hotových sáčků

1  Bylinky rozeberte, lístky, nať nebo květy rozmělněte pomocí sekáčku. Pokud ho nemáte, použijte hmoždíř, případně se snažte obyčejně je rozmělnit dlaněmi a prsty. 

2  V mističkách si připravte dobře promíchané směsi.

Čajové sáčky se plní obvykle 1 - 5 g čajové směsi. Tak malé množství doma asi nezvážíte, ale použijte odměrku rovnající se 1 čajové lžičce. Zcela rozmělněnou směsí lžičku naplňte tak, aby byla absolutně zarovnaná. Měla by odpovídat 1 g. Směs vložte do sáčku a stáhněte šňůrku. Zajistěte ji uzlíkem.

SEKÁČEK LIVINGTON

SÁČKY DROBNÉ ČÁSTICE NEPROPUSTÍ

Čajové pytlíčky nechte louhovat v horké vodě, čas přizpůsobte jednotlivým druhům bylinek - obvykle to bývá od 5 do 15 minut. Netkaná textilie dokonale propustí léčivé a zdraví prospěšné látky, přitom jemné částice bylin zůstanou uvnitř tak, jak to znáte. Bylinné čaje pro kondici významně doplní každodenní příjem tekutin (měly by to být 2 l denně), ale dopřejte si maximálně 3 šálky. Rovněž je vhodné bylinky střídat a pochopitelně se zajímat o to, zda vám některá složka neškodí. Víme přece, že síla bylin je značná a vyrábí se z nich celá řada léků. 

UKLÁDÁNÍ SÁČKŮ: Dózu s bylinkami ponechejte v suchu a chraňte je před světlem. Ideální teplota je max. do 25 °C.

BYLINKY PRO ZDRAVÍ

VYCHUTNEJTE SI SVŮJ ČAJ

Za všechny chutě a vůně, které se nabízejí, vám doporučím svou oblíbenou PRŮDUŠKOVOU SMĚS. Na zimu se vždycky hodí, když bolí v krku a jídlo nechutná. Obsahuje: 

  • proskurník lékařský (květ a list) - proti kašli a pro úlevu při škrábání v krku
  • tymián - pro snadnější odkašlávání
  • mátu - pro zklidnění krku a hlasivek, pro normalizaci trávení
  • levanduli - pro celkové zklidnění a lepší spánek

Pokud vám některá složka do vaší směsi bylin chybí, nevěšte hlavu. Určitě ji dostanete v lékárně a v nabídce mnoha firem na internetu, výběr je opravdu veliký. Při vážnějším onemocnění účinnost bylin vždy konzultujte s lékařem. Na mnohé látky můžete být alergičtí stejně jako na některé léky. 

POSTUP: Sáček o obsahu 2 - 3 g vložte do 0,2 l vroucí vody a louhujte po dobu 10 - 12 minut. Směs je určena pro dospělého. Nejlépe vypijte jeden šálek ráno a jeden před spaním.

abeceda_zdravi_03
B - JAKO BYLINKY Rostliny nám pomáhají. Tlumí bolístky, skutečně léčí. Je třeba se o ně zajímat a něco se naučit. Mohou usnadnit průběh nemocí, když už nás musely navštívit, preventivně nám dodají energii, podepřou nás tam, kde to potřebujeme, dokážou zklidnit, když svět kolem běží rychleji než naše mysl. Zařaďte jejich konzumaci ke každodenním rituálům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.