ZELENINOVÝ VÝVAR V PRÁŠKU

HRNKOVÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI
27.9.2018
SEZONA PODZIMNÍHO PEČENÍ S OVOCEM
2.10.2018

Vykouzlit zeleninový polévkový vývar za 15 minut umí i dobří kuchaři. Stojí za to okouknout, jak na to.

Mám-li si vybrat mezi poctivou domácí polévkou a instantním vývarem, není co řešit. Podobné je to s dochucovadly, pokud obsahují zvýšený podíl soli a spoustu chemie. Nicméně neházejme vše do jednoho pytle. Doma připravené bylinkové směsi, nebo zeleninový vývar v prášku, si připravují i renomovaní kuchaři. Každého z nás neustále honí čas, a pokud máte volit mezi přípravou jídla - byť ze zjednodušených surovin, nebo mezi kupovaným rohlíkem s něčím, pak je rozhodně lepší varianta číslo jedna.

Zeleninový vývar tvoří základ celé řady jídel, ale samostatný také není k zahození. S hráškem a vaječným svítkem chutná výtečně. Naučila jsem se ho dělat podle Michaela Kocha, jenom zeleninu suším v sušičce místo v troubě. Zvolit můžete oba způsoby. Výsledkem je vyvážená kombinace zeleniny, která je rozemletá buď na prášek nebo rozmixovaná na droboučké kousky. Dochucená je pouze solí, protože pokud použijete výrazné koření (například často se přidává kurkuma), budou mít různá jídla, která takto dochutíte, pokaždé stejnou chuť. Zeleninový základ úplně postačí, a dál už čarujte s bylinami a kořením po libosti. Úplně nejlepší je to, že svou „instantní polévku” budete mít po ruce, kdykoli si vzpomenete. 

004

ZELENINOVÝ VÝVAR V PRÁŠKU

Příprava: 30 minut + 6-7 hodin sušení * Získáte: z poloviční dávky 90 g polévkového koření

  • 2 středně velké cibule, nakrájené na kostičky
  • 250 g pórku, nakrájeného na kolečka
  • 300 g mrkve, nastrouhané nahrubo
  • 300 g celeru, nastrouhaného nahrubo
  • 100 g žampionů, nakrájených na hrubé plátky
  • 100 g petrželky, nasekané lístky i stonky
  • 3 stonky libečku
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 80 g soli

1. Připravte si velkou mísu, zeleninu pečlivě očistěte, nakrájejte a nastrouhejte podle pokynů.

2. Směs rukama promíchejte a buď rozložte na pečicí papír na 3 plechy do trouby, nebo ji rozložte na síta do sušičky. V troubě sušte při teplotě 80 °C 4- 6 hodin, v sušičce 6-7 hodin při teplotě 60-65 stupňů.

3. Dokonale suchou směs rozemelte na prášek nebo rozmixujte v chopperu na malé kousky. Zeleninovo-bylinkovou směs smíchejte s 80 g soli a přesuňte do hermeticky uzavíratelné nádoby. V chladu a temnu vám vydrží až 1 rok.

Příprava vývaru - Na ½ l vody použijte plnou lžíci zeleninového prášku, vše přiveďte k varu a nechte asi 15 minut pomalu táhnout. I drobné kousky zeleniny ve vodě nabobtnají, takže podle potřeby vývar přeceďte.

instant1

Využívám postupu - robot - sušička - chopper. V robotu skončí mrkev a celer, ostatní zeleninu nakrájím nahrubo. Do sušičky jsou větší kousky vhodnější, protože zelenina nepropadává jednotlivými patry. Když se vlivem sušení smrskne (zvláště při prohazování jednotlivých sít) a drobné kousky se snesou až na dno, průběžně je vybírejte. Délka doby sušení je úměrná tomu, jak byla zelenina šťavnatá. Před zpracováním ji vždy zbavte přebytečné vlhkosti.

instant2

Usušená zelenina voní, je krásně barevná, až je škoda ji rozmixovat. Část si vždy ponechám ve sklenici tak, jak ji nasuším. Používám ji v okamžiku, kdy nemám čerstvou zeleninu po ruce. Zbytek pečlivě rozmixuji nadrobno a smíchám se solí. Pravidelně si dělám jen poloviční dávku z receptu; pokud to uděláte také tak, pozor na to, abyste i množství soli vydělili dvěma.

dobré rady

  • Pokud sušíte v troubě, pak využijte horkovzduch.
  • Sůl obsažená ve směsi propadne v dóze na dno, před každým použitím je tedy vhodne dózu protřepat, jinak bude poslední várka hodně slaná.
  • Směs zeleniny a koření uchovávejte v chladu a temnu, vydrží vám klidně i rok.
  • Počítejte s tím, že i rozemletá zelenina ve vodě nabobtná, takže potřebujete-li čistý vývar, přeceďte jej. Naopak vůbec nevadí v omáčce, kterou ještě dokončíte rozmixováním.
  • Pokud si chcete vytvořit speciální směs pro konkrétní recepty, přidejte do zeleninové směsi potřebné koření, jako např. kari, kurkumu a pod.
  • Sušičku využijete v domácnosti pro zpracování každého přebytku. Vedle zeleniny a ovoce v ní můžete sušit houby, bylinky i maso. Velkým plus je větší počet sít ve výbavě (minimálně 6), pojistka proti přehřátí (aby stroj mohl pracovat i bez vašeho dozoru) a nízká hlučnost.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *