ZELENINOVÝ VÝVAR V PRÁŠKU

HRNKOVÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI
27.9.2018
SEZONA PODZIMNÍHO PEČENÍ S OVOCEM
2.10.2018

Vykouzlit zeleninový polévkový vývar za 15 minut umí i dobří kuchaři. Stojí za to okouknout, jak na to.

Mám-li si vybrat mezi poctivou domácí polévkou a instantním vývarem, není co řešit. Podobné je to s dochucovadly, pokud obsahují zvýšený podíl soli a spoustu chemie. Nicméně neházejme vše do jednoho pytle. Doma připravené bylinkové směsi, nebo zeleninový vývar v prášku, si připravují i renomovaní kuchaři. Každého z nás neustále honí čas, a pokud máte volit mezi přípravou jídla - byť ze zjednodušených surovin, nebo mezi kupovaným rohlíkem s něčím, pak je rozhodně lepší varianta číslo jedna.

Zeleninový vývar tvoří základ celé řady jídel, ale samostatný také není k zahození. S hráškem a vaječným svítkem chutná výtečně. Naučila jsem se ho dělat podle Michaela Kocha, jenom zeleninu suším v sušičce místo v troubě. Zvolit můžete oba způsoby. Výsledkem je vyvážená kombinace zeleniny, která je rozemletá buď na prášek nebo rozmixovaná na droboučké kousky. Dochucená je pouze solí, protože pokud použijete výrazné koření (například často se přidává kurkuma), budou mít různá jídla, která takto dochutíte, pokaždé stejnou chuť. Zeleninový základ úplně postačí, a dál už čarujte s bylinami a kořením po libosti. Úplně nejlepší je to, že svou „instantní polévku” budete mít po ruce, kdykoli si vzpomenete. 

004

ZELENINOVÝ VÝVAR V PRÁŠKU

Příprava: 30 minut + 6-7 hodin sušení * Získáte: z poloviční dávky 90 g polévkového koření

  • 2 středně velké cibule, nakrájené na kostičky
  • 250 g pórku, nakrájeného na kolečka
  • 300 g mrkve, nastrouhané nahrubo
  • 300 g celeru, nastrouhaného nahrubo
  • 100 g žampionů, nakrájených na hrubé plátky
  • 100 g petrželky, nasekané lístky i stonky
  • 3 stonky libečku
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 80 g soli

1. Připravte si velkou mísu, zeleninu pečlivě očistěte, nakrájejte a nastrouhejte podle pokynů.

2. Směs rukama promíchejte a buď rozložte na pečicí papír na 3 plechy do trouby, nebo ji rozložte na síta do sušičky. V troubě sušte při teplotě 80 °C 4- 6 hodin, v sušičce 6-7 hodin při teplotě 60-65 stupňů.

3. Dokonale suchou směs rozemelte na prášek nebo rozmixujte v chopperu na malé kousky. Zeleninovo-bylinkovou směs smíchejte s 80 g soli a přesuňte do hermeticky uzavíratelné nádoby. V chladu a temnu vám vydrží až 1 rok.

Příprava vývaru - Na ½ l vody použijte plnou lžíci zeleninového prášku, vše přiveďte k varu a nechte asi 15 minut pomalu táhnout. I drobné kousky zeleniny ve vodě nabobtnají, takže podle potřeby vývar přeceďte.

Využívám postupu - robot - sušička - chopper. V robotu skončí mrkev a celer, ostatní zeleninu nakrájím nahrubo. Do sušičky jsou větší kousky vhodnější, protože zelenina nepropadává jednotlivými patry. Když se vlivem sušení smrskne (zvláště při prohazování jednotlivých sít) a drobné kousky se snesou až na dno, průběžně je vybírejte. Délka doby sušení je úměrná tomu, jak byla zelenina šťavnatá. Před zpracováním ji vždy zbavte přebytečné vlhkosti.

Usušená zelenina voní, je krásně barevná, až je škoda ji rozmixovat. Část si vždy ponechám ve sklenici tak, jak ji nasuším. Používám ji v okamžiku, kdy nemám čerstvou zeleninu po ruce. Zbytek pečlivě rozmixuji nadrobno a smíchám se solí. Pravidelně si dělám jen poloviční dávku z receptu; pokud to uděláte také tak, pozor na to, abyste i množství soli vydělili dvěma.

dobré rady

  • Pokud sušíte v troubě, pak využijte horkovzduch.
  • Sůl obsažená ve směsi propadne v dóze na dno, před každým použitím je tedy vhodne dózu protřepat, jinak bude poslední várka hodně slaná.
  • Směs zeleniny a koření uchovávejte v chladu a temnu, vydrží vám klidně i rok.
  • Počítejte s tím, že i rozemletá zelenina ve vodě nabobtná, takže potřebujete-li čistý vývar, přeceďte jej. Naopak vůbec nevadí v omáčce, kterou ještě dokončíte rozmixováním.
  • Pokud si chcete vytvořit speciální směs pro konkrétní recepty, přidejte do zeleninové směsi potřebné koření, jako např. kari, kurkumu a pod.
  • Sušičku využijete v domácnosti pro zpracování každého přebytku. Vedle zeleniny a ovoce v ní můžete sušit houby, bylinky i maso. Velkým plus je větší počet sít ve výbavě (minimálně 6), pojistka proti přehřátí (aby stroj mohl pracovat i bez vašeho dozoru) a nízká hlučnost.

9 Comments

  1. Marta napsal:

    Milá paní Jano, protože moderní je nesolit, sůl do sušených směsí zeleniny a hub nepoužívám – solím až pokrm, do kterého se zelenina přidává. Jinak je možné sušenou zeleninovou směs před vařením namočit do vody kde nabobtná, a pak je vaření rychlejší s menší spotřebou energie.

  2. Jana napsal:

    Hezký den, paní Marto,
    děkuji za dobré rady! Jen doplním, že sůl využívám jako základní konzervační prostředek, a jídlo pak solím s ohledem na tuto směs. Sušička už je letos opět v pohotovosti, :o)

  3. Václava Slachová napsal:

    Doporučuji dávat na plata sušičky textilní síťku, např. ze sáčků na ovoce , nebo z jemného tylu. Vystřihnout kolo dle velikosti plata (nebo jiný tvar plata). Nemusíte vystřihovat středy dle plata, ale je to možné. Sušené potraviny pak nepropadávají, suším domácí těstoviny, zeleninu, bylinky, houby, křížaly z jablek, …Po použití síťky vyperu a použiji opakovaně. Aby vydržely co nejdéle, je dobré je olemovat třeba tkalounem, nebo jen založit okraje (o jejich rozměr zvolte větší průměr síťky). Ale lze používat i jen narychlo ustřižené kruhy.
    Hodně radosti ze sušených potravin.
    Vendy S52

  4. Jana napsal:

    Hezký den, paní Slachová,
    děkuji za perfektní radu, díky níž odpadne stálé čištění sušičky. Jen těch houbiček se v kraji stále nemůžeme dočkat. Mějte krásné léto!

  5. Síťka do sušičky na sušení masa napsal:

    Dobrý den,
    Super nápad s tou síťkou. Myslíte, že by na ní šlo sušit i maso? Nepřilepí se to? Děkuji! Hanka

  6. Jana napsal:

    Hezký den, Hanko,
    tak to jsem vážně nezkoušela. Tipla bych si, že maso se přilepí, ale mohlo by se po první manipulaci trochu zatáhnout, jak osychá. Zkusila bych jemný tyl nebo syntetickou záclonovinu. Možná se nám ozve paní Slachová :o)

  7. Miroslava napsal:

    Novozelandskou sušičku mám 30 let .Můj milovaný chodil u nás na rybník na ryby. Ale větší zážitek byl si lehnout jen tak . Kapsa montérkách sloužila sušené švestky . Byly domácí a byla potřeba sušička. Ale proč píšu. Také suším zeleninu . Aby nepropadávalo tak jsem koupila síť do oken a nastříhala podle síta. A jinak suším dýně nástrojová usuším.Část rozsekám na prášek a přidám do třeba bramborové kaše , nebo těsta .

  8. Miroslava napsal:

    Jana čistit štětec na malování

  9. Jana napsal:

    Zdravím, Miroslavo,
    tuším, že do velké dálky! Velká oka na platech sušičky vyplní také textilní síťka z rozstřihnutého sáčku na ovoce, který je určený pro styk s potravinami. S vaší sítí se ale asi lépe pracuje a snadno se čistí štětcem. Díky za příspěvek!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.