POŘÁDNÁ SNÍDANĚ JE ZÁKLAD

DRESINKY ZVEDNOU CHUŤ ZELENINY, SÝRŮ I MASA
22.4.2024
ROSTOUCÍ VĚNEC, KTERÝ NEUVADNE
25.4.2024

O tom, že snídaně je základ ne, asi není třeba pochybovat, nutnost snídat brzy po probuzení a jen trochu müsli už ale nemusí být vhodná pro každého. 

Abychom si rozuměli, nenavádím nikoho, aby od teď každé ráno snídal 4 vejce a salátovou mísu polévky, a ani nezatracuju zdravé snídaně v podobě zmíněného müsli či granoly s bílým jogurtem. Vše záleží od konkrétního člověka, jeho metabolismu i fyzické aktivitě, která ho během dne čeká. Lidé s těžkou fyzickou prací se prostě hned ráno musí najíst opravdu dosyta, protože v leckterém povolání pak během dne není na vydatné teplé jídlo prostor.

A i já jsem si od té doby, co v naší pekárně začali prodávat horkou polévku, navykla koupit si ráno tu, protože mě zasytí až do odpoledne a na oběd, na který mám čas málokdy, už si vezmu třeba jen kousek ovoce. Velký mýtus je i to, že snídat se musí hned ráno, před odchodem do práce či do školy. Po ránu je důležité se pořádně napít, protože člověk celou noc nepije, ale tělo tekutiny normálně zpracovává, potí se... A po ránu je člověk prostě nutně trochu dehydrovaný. Jestli si ale dáte jen půlku jablka a snídani jako takovou si dopřejete až třeba dvě hodiny po vzbuzení v klidu v práci, jen jen na vás a není to vůbec špatně!

Pokud máte rádi pořádné snídaně a ne jen nějakou drobnost, tady nabízím, jak si dopřát energii na půl dne.

Vejce jsou snídaňová klasika, kterou si čas od času dopřeje leckdo. Míchaná, sázená, vařená nahniličko, naměkko i natvrdo – to zná asi každý. Tady od nás ale máte tip, jak je udělat ještě trochu jinak: vejce pečená ve slanině. Zabere to trochu času navíc, protože se vejce pečou v troubě, jinak ale příprava není o nic náročnější.

Ne nadarmo má čeština krásný pojem „svačinová polévka“, mezi které patří třeba tahle úžasně vypadající frankfurtská, ale třeba i gulášová nebo fazolová. Ostatně, polévka se i v českých zemích odpradávna snídala právě jako vydatné jídlo před tím, než se lidé vydali za těžkou prací třeba na pole. I slavná vietnamská phó je v zemi svého původu původně snídaňový pokrm. A navíc, kdo by neměl rád, jak polévka v zimě prohřeje!

Sendvič neznamená jen máslo, šunku a sýr – do legendárního Club sendviče patří také pečená kuřecí prsa, slanina a vařená vejce a je to opravdu plnohodnotné jídlo a francouzské plněné bagety také pojmou v podstatě vše, co si dovedete představit. Pokud ale preferujete jen tu šunku a sýr, zkuste následující tip: plátek chleba potřete máslem, dejte pořádnou vrstvu sýru, klidně kousek šunky, ještě jednu vrstvu sýru a přiklopte dalším plátkem namazaného toastového chleba. V pánvi rozehřejte oříšek másla a sendvič na něm z jedné strany opečte dozlatova, pak sendvič otočte, přidejte druhý oříšek másla a opět otočte. Sýr se perfektně rozpustí a vpije do chleba. A aby to opravdu stálo za to, upečte si na tu dobrotu chleba vlastní, třeba toastový chléb s chia semínky.

Sladkou snídaňovou klasikou jsou lívance, já miluju ty z tvarohového nebo podobného těsta. Perfektní jsou tyhle lívance z ricotty, což je italský syrovátkový mléčný výrobek s asi 10 procenty tuku, což je výrazně víc, než má klasický tvaroh, je ale ještě snáze stravitelná. Skvělé je, že je hotové můžete snadno zamrazit a pak libovolně vyndat, opéct pro rozmrazení a jsou jako čerstvé. A je to samozřejmě sladké jídlo, takže, zejména v případě, že nepoužijete celozrnnou mouku, počítejte s tím, že má vysoký glykemický index – tedy jak rychle energie naběhne, tak rychle zase zmizí a následovat bude další pocit hladu. 

Lívancům podobné jsou i belgické vafle, které uděláte kdekoliv, kde je elektrická zástrčka – na vafle totiž nepotřebujete sporák, stačí prostě vaflovač. Těsto si taky uděláte klidně předem, před samotným pečením stačí pořádně vmíchat kypřicí prášek, mám to vyzkoušené, když jezdíme ke švagrové na grilování a vafle tam dělám jako sladkou tečku na konec. Prostě ideální teplá sladká snídaně!

robin 2

ROBINŮV TIP: JAK VYBRAT VAFLOVAČ?

Vaflovač pořídíte buď samostatný nebo jako troj- či dokonce čtyřkombinace s toasterem a panini grilem, v případě té čtyřkombinace je v něm ještě deska na krásné pravidelné lívanečky. U těchto kombinací, ale i u klasických vaflovačů sledujte jejich výkon: vafle potřebují o dost vyšší než obyčejné toasty. Pokud tedy chcete vafle dělat hodně často, potřebujete s aspoň 1000wattovým příkonem, pokud jen příležitostně a nevadí vám si o chvíli déle počkat, sáhněte klidně po nějakém obyčejnějším. Mám doma oba dva typy, a když děláte vaflí jako pro regiment, jako je tomu obvykle u nás, je ten rozdíl znát.

MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *